29 juni, 2016

Automatiskt trimsystem från Mercury

Mercury Marine lanserar nu ett helt automatiskt trimsystem – Active Trim. Systemet visades upp för första gången under branschmässan METS i Amsterdam i november 2015. Det ger en direkt, automatisk trimning av motorn utan ansträngning. 

Att använda Active Trim har liknats vid att byta från manuell till automatisk växellåda på en bil. Systemet är framtaget både för nybörjare och båtexperter och förenklar manövreringen av båten, samtidigt som motorns effektivitet förbättras och ger en bättre bränsleekonomi. Nya båtägare kan omedelbart ställa in sina motorers trimläge utan någon avskräckande inlärningskurva, medan erfarna båtägare inte konstant behöver övervaka och justera trimmen vid ändrad hastighet eller inträde i svängar.

Nyckeln till Mercurys Active Trim är det exklusiva och patentskyddade, GPS-baserade styrsystemet. I motsats till andra system som enbart använder motorns varvtal för styrning av motorns trimläge, så styr Mercurys Active Trim detta med hjälp av både båtens hastighet och motorns varvtal. Denna funktion löser problem med en motor eller ett drev som trimmas upp istället för ned om propellern tappar greppet i hårda svängar. Den undviker också problem med en motor som trimmas upp för tidigt eller för sent när båten går upp i planing. Active Trim kan användas på ”high performance”-båtar och ger en mjuk övergång från manuellt till automatiskt läge i höga hastigheter, så att föraren har full kontroll.

En annan funktion som bara Active Trim kan erbjuda är de fem olika trimprofiler som kan väljas och monteras i ett stort antal olika båtar. Active Trim-panelen är kompatibel med analoga och digitala mätare.

För de förare som vill få ut den sista knopen ur sin båt kan Active Trim åsidosättas med de vanliga, manuella trimknapparna, samtidigt som det automatiska läget enkelt kan kopplas in igen.

Active Trim är kompatibel med alla nya Mercury-utombordare eller MerCruiser-motorer med SmartCraft. I motsats till våra konkurrenter, som bara erbjuder sina automatiska trimsystem på sina premiummodeller, finns Active Trim till modeller från instegsmodeller till exklusivsortiment. Dessa inkluderar utombordare från 40–400h hk samt bensin eller dieseldrivna drevmotorer  med Smartcraft-kapacitet. Systemet kommer också att kunna installeras för begagnade motorer som redan finns ute på fältet.

Under tester som utförts det senaste halvåret visade Active Trim kunder, återförsäljare, distributörer och båtbyggare att systemet sätter en ny standard.

Info: https://www.mercurymarine.com/sv/se