26 juni, 2017

Ungdomar seglar för integration till The Tall Ships Races

Tolv Halmstadsungdomar, varav sex nyanlända, samt tre ungdomar från Laholm deltar i ett integrationsprojekt där de seglar med det norska fartyget Sörlandet från Kristiansand i Norge till Halmstad inför The Tall Ships Races i Halmstad 30 juni-3 juli.

Den 28 juni lägger Sörlandet ut från hamnen i Kristiansand med Halmstads- och Laholmsungdomar i besättningen. Vissa har aldrig seglat förut, medan andra har mer erfarenhet. En av de nyanlända har en utbildning som sjökapten och får nu chansen att praktisera sina kunskaper. Den 30 juni beräknar Sörlandet anlända till Halmstad.

David Lindström är en av ungdomarna från Halmstad som ska segla med Sörlandet. Han planerar att videoblogga om sina upplevelser ombord.

– Det kommer att bli en spännande upplevelse och lärdom för livet, säger David Lindström.

Det norska fartyget Sörlandet och dess kapten Per Filip Sommerstedt har gjort flera integrationsseglingar innan och ser en stor kraft i projektet.

Skeppet är en unik arena, där sociokulturella hinder från vardagslivet försvinner och det dagliga arbetet ombord binder samman gemenskapen, säger Per Filip Sommerstedt, Kapten på Sörlandet.
Idén med den internationella seglingstävlingen Tall Ships Races skulle sammanföra ungdomar och genomfördes första gången 1956. 2007 nominerades organisationen Sail Training International till Nobels fredspris tack vare sitt arbete.

– Själva idén med The Tall Ships Races är ju att främja internationell gemenskap. Att också kunna bidra till att våra nyanlända får en bra introduktion i Sverige känns extra bra!

Den 30 juni – 3 juli 2017 välkomnar Halmstad The Tall Ships Races för andra gången. Som starthamn har Halmstad privilegiet att ta emot delar av världens mäktigaste och vackraste fartyg. Det blir en fyra dagar lång folkfest på kaj som kommer att fyllas med välkända artister, smakfulla matupplevelser och aktiviteter i alla dess former – för alla åldrar. The Tall Ship Races är ett evenemang som arrangeras av Halmstads kommun och projektleds av Destination Halmstad.