Västkustens enda havskappsegling växer

Mitt under i Västerhavsveckan passar det extra bra med en havskappsegling på just Västerhavet! Efter förra årets utmanande race har intresset för seglingen ökat starkt. 2016 kom sex båtar i mål och nu i år är det dubbelt så många anmälda. Nytt är också att GOR är en av sju tävlingar som ingår i West Side Cup 2017.

Det finns en bredd i startfältet både avseende storlek på båtar och seglare, alltifrån de med mindre erfarenhet av havskappsegling till de som seglat Volvo Ocean Race.

Startskottet fredagen 11 augusti kl 16 i Långedrag, med beräknad målgång under lördag eftermiddag, ett dygn senare. Förväntad bana är ca 120 Nm och går via Skagens rev ner till Kummelbanke utanför Läsö, upp till Hätteberget utanför Marstrand med målgång i Långedrag, en bana som ger möjligheter för alla båtar, oberoende av storlek och vikt, att vinna tid på taktiska manövrar, och därmed ha chansen till en bra placering.

Havskappseglingen seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt, de hade då varit medarrangörer under tre år, och banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. De arrangerade racet fram till 2010.

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och nu var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som tagit över stafettpinnen och arrangerade. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten. Vi vill också återskapa traditionen med en havskappsegling i Göteborg.

I linje med klubbens målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna delas ett speciellt vandringspris även ut till bästa kvinnliga team.

Info: www.gqss.se/goteborgopensearace

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*