Guld till vindsurfingnestorn Björn Holm vid Kona-SM

När SM i vindsurfing i Kona One-klassen på söndagseftermiddagen avgjordes på Stora Värtan i Stockholm bärgade Björn Holm guldet. På andra plats kom Anders Pers. Bronset kneps av Bo-Staffan Andersson. Spännvidden i startfältet var stor med den yppersta Sverigeeliten på plats och en stor andel unga talanger. Mer än hälften av deltagarna var yngre än 20 år.

Årets svenska mästerskap avgjordes i lätta och växlande vindar på Stora Värtan som är hemmavatten för flera av Sveriges bästa Kona-seglare. Den som bäst lyckades bemästra de omväxlande förhållandena var Björn Holm från arrangerande Djursholms Segelklubb. Han är en av Sveriges mest meriterade vindsurfare med bland annat tre VM-guld på meritlistan. I augusti vann han brons vid Kona-VM i Båstad.

– Jag tröttnar aldrig på att vinna men denna vinst kändes speciell. I våras gjorde jag en komplicerad knäoperation och doktorns dom var hård. Ingen segling förrän sent i höst. Men, jag ställde mig på brädan redan efter en månad och det höll hela vägen både till SM-guld och VM-brons, säger Björn Holm.

Sammanlagt sju seglingar genomfördes under de två mästerskapsdagarna. Björn Holm höll en genomgående hög nivå och gav prov på sin taktiska skicklighet. Det gav en jämn resultatrad: 1-2-1-(11)-2-2 och en totalpoäng på 11, en enda poäng före förra årets SM-vinnare Anders Pers från Skärgårdsstads Segelsällskap. Bronsmedaljör blev Bo-Staffan Andersson som, förutom vindsurfingmedaljer, även har en gedigen meritlista i OK-jolle där han vunnit sammanlagt fem VM-guld.

– Det som har varit mest inspirerande under helgen har varit alla unga seglare som deltagit och lyckades hantera de krävande förhållandena så väl. Utvecklingen för klassen ser lovande ut. Den glädje och sammanhållning som genomsyrar varje tävling attraherar nya killar och tjejer. Det bådar gott för framtiden, säger silvermedaljören Anders Pers.

Bästa dam blev Linda Jonas från Västerås. Hon slutade på en sammanlagd 17 plats.

Genom SM-guldet kvalificerade sig Björn Holm för en av seglingsårets stora höjdpunkter, Mästarnas Mästare. Där möts samtliga svenska mästare under en helg på Marstrand för att kora vem som är årets vassaste seglare. Tävlingarna avgörs i J70 som samtliga mästare kommer att segla under helgen.

Kona One är en av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen. Det är en entypsklass och alla tävlar på identiska brädor där segelstorleken avgörs av seglarens vikt. Allt för att ge så rättvisa förhållanden som möjligt vid start. Damer och herrar tävlar också tillsammans. De svenska seglarna har skördat stora framgångar internationellt, både på senior- och juniornivå de senaste åren med flera VM-guld.

Bilder (Daniel Nordlund)

  • Prispall Kona One-SM (Bo-Staffan Andersson, vänster, Björn Holm, mitten och Anders Pers, höger)
  • Prispall inklusive bästa dam Linda Jonas
  • SM-vinnaren Björn Holm på banan

Kompletta resultat

https://www.facebook.com/Konawindsurfing/photos/gm.485878191768147/1620826517975031/?type=3&theater

En reaktion på “Guld till vindsurfingnestorn Björn Holm vid Kona-SM”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*