Nordens största utbud av båtar på Allt på Sjön

Med 280 båtar i sjön är den flytande båtmässan Allt på Sjön i Gustavsberg numera den klart största i Norden. Båtarna speglade sig i sensommarsolen de inledande dagarna.

Text & foto: Lars H Lindén

I år hade arrangörerna utökat mässområdet ytterligare med nya pontoner som totalt gav hela 800 bryggmeter. Motorbåtarna – främst utbordarbåtar – var i klar majoritet, men det speglar också verkligheten när det gäller de senaste årens mest sålda båtar. Och det mesta importeras från vårt grannland Finland.

En intressant jämförelse mellan Marstrand Boat Show och Allt på Sjön i Gustavsberg, som hölls 1–3 september, är det stora antalet aluminiumbåtar på den senare. Framför allt lite ”råare” arbetsbåtar som har blivit mycket populära sommarstugeägare och öbor. Båtar som kan användas under en betydligt längre säsong.

När det gäller segelbåtar satsade Navigare Yachting stort även på denna mässa med flera av sina ändamålsenliga Lagoon-katamaraner. Den största var på hela 52 fot och kom med sin 28 m höga mast inte ända in till mässområdet.

Nyheter bland enskrovsbåtarna var Hallberg-Rassy 340 och Linjett 43.

Båtmässan Allt på Sjön i Gustavsberg arrangeras av Sweboat (Båtbranschens Riksförbund), Arcona, Pontona och Värmdö kommun.

Sea4You visade upp nya Targa 30.1 med stora förändringar jämfört med den tidigare modellen. Nytt skrov och bredare, och sistnämnda har gjort att båten bland annat fått en större förpik med bekvämare kojer och en större toalett i akterruffen. Med dagens starka dieslar räcker det med en motor för att ge en fart på över 30 knop. Mått 10,08×3,25 m. Vikt ca 5,5 ton. Motor: 370–600 hk. www.sea4you.se

 

En av mässans största segelbåtar – Lagoon 52 – kom inte under Gustavsbergsbron, utan fick ligga på redden i en vik utanför. Denna nya modell har en sittbrunn som ligger i nivå med salongen. Styrplatsen ligger uppe på flybridge, och den är ”flyttbar” från babords till styrbords sida. Mått 15,8×8,6 m. Djup 1,5 m. Segelyta 160 m2 i stor och fock. Motor: 2×54 hk Yanmar. www.navigare-yachting.com

 

Svensktillverkade Swede Ship 40 var en av mässans stora nyheter. En imponerande arbetsbåt i aluminium med hela överbyggnaden flexibelt installerad för att få bort motorljud och vibrationer. Förpik med två kojer och gott om sittplatser i kabinen. Utrustas med två dieslar på drev som ger en toppfart på minst 40 knop. Mått 11,98×3,10 m. Vikt ca 8 ton. Motor 2×550 hk. www.swedeship.se

 

En av mässans elegantaste så kallade dagtursbåtar var utan tvivel Hwila 25. En modern glidarbåt i glasfiber som inte kräver mer en 20 eller en 25 hk utbordare för att ge en fart på 12 till 14 knop. Kapell finns och i framtiden tänker man även ta fram en liten hytt runt förarplatsen. Mått 7,45×1,95 m. Vikt 750 kg. www.hwila24.se

 

Nya och snipliknande båtar dyker upp på varje mässa, så även i Gustavsberg. Här hittade vi svensktillverkade Tender Queen 23, en mycket komfortabel dagtursbåt med plats för ett tiotal personer i sköna soffor. Mitt i båten sitter en diesel på 80 hk som ger en fart på runt 14 knop. Mått 7,00×2,50 m. Djup 0,6 m. www.swecomarin.se

 

Linjett 43 är en nyhet från kvalitetsvarvet Rosättra. Det är en cruisingbåt med stor sittbrunn, lyftköl som tillval. Bland standardutrustningen märks solpaneler och 3×100 Ah underhållsfria batterier. Elegant inredning i mattlackad mahogny. Mått 13,33×3,95 m, djup 2,25 m. Vikt 8,7 ton. Motor Volvo Penta D2-55. www.linjettsegelbatar.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*