MUF vill se höjning av promillegränsen för sjöfylleri

Moderata Ungdomsförbundet (MUF) föreslår till sin arbetsstämma, som äger rum 6-8 oktober i Jönköping, att promillegränsen för sjöfylleri ska höjas. MUF menar att nykterhetsrörelsen har fått för stort inflytande över den nya lagstiftning och att ett glas vin inte gör en sjöoduglig.

Pressmeddelande 170921:

– Nykterhetslobbyn har ett fast grepp om myndighets-Sverige. Det är hög tid att bryta deras korståg för mer förmynderi, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF.

Gränsen för sjöfylleri ändrades 2010 i en lagändring vilket gjorde att promillegränsen fastställdes till 0,2 promille, vilket är samma gräns som för bilkörning.

Båttrafik kan inte jämföras med biltrafik. Hastigheterna är ofta betydligt lägre och marginalerna är mycket större. Av de nordiska länderna är det Sverige som har hårdast regler och ändå sker inte färre olyckor här, fortsätter Benjamin Dousa.

En kommentar till “MUF vill se höjning av promillegränsen för sjöfylleri”

 1. Det måste bli ett slut på att:
  – det sitter en klick och ska bestämma hur andra ska leva sina liv.
  – avhända folk deras egna ansvar och omdöme.
  – att avsätta samhällets knappa resurser för att tillfredsställa nykterhetslobbyn samtidigt som inte polisen ens har resurser till att haffa den av utpekade förövaren av den våldtagna 12-åriga flickan.
  – att politiker är totalt faktaresistenta. Hur många liv kunde ha räddats om dessa resurser ägnat sig till brott istf till att ränna nykterhetslobbyns intressen?

  I åtta har har politiker lovar utvärdera lagen, ett krav/villkor för dess införande. Men pga prestige har man gjort allt för att inte infria sina löften och under tiden har NoGoZonerna utökats. Fint.

  Väljarna är inga idioter, det tycks politiker inte ha fattat.

  Och varför lyssande inte politiker på GW?
  GW 2012:
  Lättare att plocka pinnar genom att låta hundratusentals nyktra förare lämna utandningsprov än att finka vanliga busar.
  Lättare att omhänderta en vanskött hamster än att utreda en våldtäkt. Och så vidare, och så vidare med kursen stadigt bort från det som riktigt polis­arbete handlar om. 

  GW 2008: 
  För en gångs skull är det så enkelt att allt blir sämre och sämre hela tiden och inom några år kommer vi att befinna oss i det läge då polisen här i landet överhuvudtaget inte klarar upp några brott som anmäls av de vanliga medborgare som man förväntas skydda. Detta med undantag för deras insatser mot enklare trafikbrott och liknande där man ägnar sig åt att ”plocka pinnar” för att ge sken av att man ändå gör något. Kolla tusen bilförare, (nu båtfolket*) hitta en som tagit en pilsner för mycket till lunch. Och kampen mot brottsligheten går vidare. -Må Gud bevara landet.
  (*alltom02promillepasjon.se not)

  Eller på rättsväsendet?
  “Kammarrätten i Stockholm har framfört att en promillegräns på 0,2 för fritidssjöfarten närmast ter sig som ett 
nykterhetspolitiskt förslag och saknar stöd i vetenskapliga studier. Hovrätten över Skåne och Blekinge har anfört att avgränsningen ter sig godtyckligt bestämd då det saknas utredning om huruvida den fångar in huvuddelen av de fartyg som promilleregeln bör avse.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*