Ny räddningsbåt till Falsterbokanalen

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler, är gudmor när Sjöräddningssällskapets nya räddningsbåt namnges söndagen 8 oktober. Båten, som är stationerad vid sjöräddningsstationen i Falsterbokanalen, är donerad av Tetra Laval.

– Det är en stor ära för mig att ha blivit utsedd till den nya räddningsbåtens gudmor. Sjöräddningssällskapet har en viktig funktion, inte minst i vår kommun. Jag vill passa på att lyfta alla som ställer upp i detta arbete dygnet runt, året runt, säger Carina Wutzler.

Sedan leveransen i mars har båten redan deltagit i flera räddningsoperationer och visat sin kapacitet.

– De speciella förhållandena runt Falsterbonäset kräver en båt som kan ta sig in på grunt vatten. Det förekommer ofta att båtar går på grund på sandbankarna runt näset, säger Mats Ohlsson, stationsansvarig vid räddningsstationen i Falsterbokanalen.

Den nya räddningsbåten tillhör Sjöräddningssällskapets Gunnel Larson-klass. Stationens övriga båtar är Rescue Postkodlotteriet, rescuerunner Linus Bergström samt ett miljöräddningssläp för insats vid miljöolyckor till sjöss.

Sjöräddningsstationen i Falsterbokanalen bildades 2001 och har ca 30 frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut året runt, dygnet runt med 15 minuters beredskap.

Fakta, räddningsbåt i Gunnel Larson-klassen
Gunnel Larson-klassen är en öppen och relativt liten sjöräddningsbåt främst avsedd för insatser i skärgården och kustnära områden. Insatser där enhetens snabbhet, flexibilitet och manöveregenskaper kan vara helt avgörande för utgången av en olycka. Alla enheter i Gunnel Larson-klassen har tagits fram med ergonomi för besättningen som en viktig aspekt. Tack vare god ergonomi kan besättningen genomföra krävande uppdrag under svåra väderförhållanden.

Antal: 53 båtar
Längd: 8,4 meter
Bredd: 2,7 meter
Djupgående: 40 cm
Material: Byggd i komposit
Deplacement: 2,7 ton
Motorer: en motor på 315–370 hk, Yanmar, Volvo Penta eller Iveco dieselmotorer, drivande en Rolls-Royce KaMeWa FF-jet 240/270 vattenjet
Fart: 34 knop
Aktionstid: ca 8 timmar
Besättning: 2–3 personer
Konstruktör: Profjord och Sjöräddningssällskapet
Nybyggnadskostnad: 2,1 mkr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*