Hydrokopter kan vara skillnaden mellan liv och död

De flesta drunkningsolyckorna sker på insjöar. Trots det finns sällan möjlighet till snabb hjälp vid olyckor på just insjöar. Nu donerar Leksands Sparbank en räddningsbåt och en hydrokopter med den modernaste tekniken till Sjöräddningssällskapet. Det möjliggör en säker utveckling av aktiviteter och turism på och runt Siljan.

Pressmeddelande:

Siljan blir mer och mer populär och lockar mycket folk både sommar och vinter. Sjöräddningssällskapet har precis startat upp en räddningsstation vid Siljan.

– De här farkosterna är nycklarna till att vi ska kunna bedriva verksamhet på Siljan. Räddningsbåten och hydrokoptern är utrustade med absolut senaste teknik, till exempel kommer vi att kunna se vad som finns på sjön eller isen med radar oavsett väder och vilken tid på dygnet det är. De möjliggör att vi kan finnas på plats och patrullera Siljan vid helger och stora evenemang året runt, berättar Gustav Wallheden som är ansvarig för räddningsstationen Siljan/Runn.

Vad betyder det här för säkerheten på Siljan?

– Hydrokoptern kan vara skillnaden mellan liv och död när till exempel en skridskoåkare går genom isen. Vid dåliga isar går det inte att ta sig ut snabbt och säkert med något annat, men med hydrokoptern fixar vi det. Hydrokoptern är en av de första vid svenska insjöar, säger Gustav Wallheden.

Hydrokoptern ska sjösättas i början av vintern. Sjöräddningssällskapet kommer att patrullera på Siljan alla helger under vintern efter sjösättningen.

Rune Daniels, räddningschef på Räddningstjänsten i Rättvik, har under flera år drivit frågan om att få bättre resurser för säkerheten på Siljan sommar och vinter. Han är glad att Sjöräddningssällskapet nu kommer till Siljan.

– Det är helt suveränt! Vi ser väldigt positivt på det här och vi stöttar Sjöräddningssällskapet genom utbildning och gemensamma övningar. Siljan är en stor sjö och det blir mer folk på sjön för varje år, det här är mycket välkommet, säger Rune Daniels, räddningschef på Räddningstjänsten i Rättvik.

I projektet investerar Leksands Sparbank 1,5 Mkr i sjösäkerhet, vilket även ger förutsättningar till ökad tillväxt inom turismnäringen runt Siljan.

– Siljan är en fantastisk sjö för både bofasta och för turismnäringen. Att utveckla det som händer på och runt Siljan ger stora möjligheter för bygden och för Dalarna. Vi vill bidra till att den utvecklingen ska kunna ske, och att det ska ske så säkert som möjligt, säger Bo Liljegren på Leksands Sparbank.

Fakta om hydrokopotern och räddningsbåten

En hydrokopter är en farkost med fläktmotor som kan ta sig fram på snö, is och vatten. Den är särskilt användbar vid dåliga isar vintertid. Räddningsbåten kommer att vara stationerad i Siljan. Hydrokoptern är mobil för att kunna användas på sjöar runt om i Dalarna vid behov och kommer att delas av Sjöräddningssällskapet och Räddningstjänsten genom ett nära samarbete.

Räddningsbåt
Längd: 7 meter
Vikt: 900 kg exklusive motorer
Passagerare: 8 personer
Maxhastighet: 35–40 knop
Utrustning: radar, plotter, ekolod, bogseringsutrustning, full sjukvårdsutrustning mm
Varv: Arctic Airboats
Hydrokopter
Längd: 5 meter
Bredd: 1,75 meter
Djup under vattenyta: försumbart
Motor: Rotax 100 hk
Utrustning: radar, plotter, sjukvårdsutrustning mm
Maxhastighet: beroende på underlag, is snabbast, vatten långsammast
Varv: Arctic Airboats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*