Brisius och Salén tar över Volvo Ocean Race

Svenskarna Richard Brisius och Johan Salén tar över ledningen av Volvo Ocean Race efter den tidigare vd:n, Mark Turner. Brisius blir President medan Salén får titeln co-President.

Duon har tidigare bland annat grundat Atlant Ocean Racing tillsammans och har arbetat tillsammans under sju stycken Volvo Ocean Race kampanjer de senaste 28 åren. De började som besättningsmän 1989-90 och fortsatte därefter med ”team management” med bland annat de vinnande satsningarna EF Language (1997-98) och Ericsson 4 (2008-09) samt andrapristagarna Assa Abloy (2001-02) och Intrum Justitia (1993-94).

Senast jobbade Brisius och Salén gemensamt med ledningen för Team SCA, den helt kvinnliga besättningen i senaste racet.

– Det är en ära att jobba med mina vänner i Volvo Ocean Race igen. Tävlingen är i seglingssportens centrum och i mitt eget hjärta, den har format så mycket av mitt liv, säger Brisius.

– I kärnan av Volvo Ocean Race finns några av världens bästa idrottsmän. Deras uppoffringar och beslutsamhet har inspirerat människor över hela världen och har tillfört seglingens partners och de städer som seglingen gästar enorma värden.

Brisius är för tillfället vd för det företag som ägs av den svenska OS-kommittén – National Olympic Committee – som leder kampanjen för att Sverige ska stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 och han kvarstår i den rollen.

Johan Salén har arbetat tillsammans med Brisius i alla deras tidigare Volvo Ocean Race-projekt. Han kommer att få en ledande roll både i ledningen för seglingen och för att ta fram en strategi för kommande event.

– När jag ser vad som händer i seglingen under Leg 2 från Lissabon till Kapstaden är det omöjligt att inte bli imponerad av hur teamen presterar och hur racet presenteras. Jag är övertygad om att de närmaste månaderna kommer att fortsätta att vara fantastiskt för våra team, seglare och fans.

Henry Sténson, ordförande för Volvo Ocean Race styrelse, säger att han tror att den erfarenhet som Richard och Johan för med sig blir en fördel för alla i tävlingen.

– Båda har det här racet i blodet eftersom de har varit med som seglare själva och därefter har de arbetat tillsammans för att skapa och leda kommersiellt framgångsrika vinnarteam som Ericsson 4 och EF Language, säger han.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*