14 mars, 2018

Årets Sjöräddare 2017

På båtmässan Allt för sjön utsågs de fem sjöräddarna Andreas Åsander, Felix Öberg, Martin Hanell, Simon Edlund och Anders Nilsson från RS Örnsköldsvik till Årets Sjöräddare 2017. De får utmärkelsen för sin räddningsinsats 23 juli förra året, då en flicka räddades efter två timmar instängd i en liten luftficka under en kapsejsad båt.

– Det känns otroligt hedrande att ha fått den här utmärkelsen. Men att allt gick bra för Wilma är den bästa belöningen, säger Anders Nilsson, en av sjöräddarna i insatsen.

Det var under en seglingstur med vänner, en klar och solig sommardag, som ett svall från förbipasserande båtar fick båten familjen Karlsson seglade i att plötsligt kantra.

17-åriga Wilma kom inte upp till ytan med resten av familjen, utan sögs in i ruffen och blev instängd i en liten luftficka. Familjen hörde henne skrika och banka inifrån båten, men kunde inte komma åt henne.

En stor räddningsinsats inleddes och RS Örnsköldsvik var snabbt på plats. Det visade sig dock vara mycket svårt att få ut flickan, som fastnat i tampar inne i båten. Närmaste räddningsdykaren befann sig i Hudiksvall, två timmar bort med helikopter. En av RS Örnsköldsviks frivilliga sjöräddare, Martin Hanell, är professionell dykare. Han hade inte jour den här dagen men gjorde sig snabbt redo och blev upphämtad vid hemmet med helikopter.

– Jag fick på mig dykutrustningen snabbare än någonsin, kan jag säga. Jag tog mig ner till båten och undersökte om det var säkert, och så dök jag under.

Under tiden kämpade ett stort räddningspådrag med att hindra båten från att sjunka. Martin fick syn på Wilma, som satt fast i den lilla luftfickan. Han gav henne ett extra luftmunstycke, skar loss tamparna hon fastnat i, och efter två timmar instängd under båten kunde Wilma räddas upp till ytan.

Källa: Sjöräddningssällskapet.

Bildtext: Årets Sjöräddare: RS Örnsköldsvik.