7 maj, 2018

Motorstölderna tar fart igen

Efter en lugn vår har båtmotortjuvarna vaknat på allvar. Från Västkusten och norra Uppland rapporteras till exempel om flera stora stölder. Polisen tillsammans med övriga myndigheter är dock på hugget och har i flera fall agerat snabbt.

Larmtjänst rapporterade för några veckor sedan glädjande om att båtmotorstölderna hade minskat i antal. Utvecklingen pekade då på över 25 procent förbättring.

Men så snart det varma och fina vårvädret tittade fram lockades även motortjuvarna fram. Tidningen Expressen rapporterade om nio båtmotorstölder under veckan 19–25 april och varnade för en liga som härjade bland ej sjösatta båtar.

– Det är inte två personer som gör det här, det är en liga, sa Thomas A. Andersson på Båtsamverkan Väst till Expressen.

Motorerna som hade stulits den gången var i olika storlekar, från 60 hk upp till 300 hk (nästan 300 kg tung motor).

Enligt Polisens Båtsamverkan var det till och med början av maj 592 anmälda stölder av båtmotorer. Det kan jämföras med 718 stycken för samma period 2017.

Det bästa sättet att skydda sig och sin båt mot tjuvarna är att gå med i Båtsamverkan och ha tillsyn på båtuppläggningsplatsen. Glöm inte heller att låsa fast motorn och växelhuset ordentligt med godkänd utrustning samt märka med Securmark, DNA eller liknande.

Polisen har även ett särskilt ”båtkort” på sin hemsida. Där kan du fylla i alla uppgifter om din båt. Båtkortet finns här: https://polisen.se/siteassets/blanketter/polisens-blanketter-365-1.pdf

Källa: Polisen, Larmtjänst och Stöldskyddsföreningen.