21 augusti, 2018

Row around Svalbard

Det som Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing ville bevisa med sin polarexpedition Row around Svalbard har de nu bevisat. De har rundat norra Svalbard i en roddbåt och inte någon gång sett tillstymmelse till polaris. Nu kan de styra söderut igen. Deras nordligaste position blev 80 grader 31 minuter nord.

Utvalda skolor kommer under expeditionens sista del kunna ringa till satellittelefonen ombord på roddbåten för att ställa frågor om klimatförändringar i Arktis.

Förra året startade expeditionen Row around Svalbard i Tromsö och de tog sig över Barents hav till Longyearbyen. Barents hav som anses vara det kallaste och fuktigaste havet i världen, bjöd nästan enbart på motvind, sjösjuka och ett brutet finger. De nordliga vindarna drev ner packisen och stängde till passagen norr om Svalbard så expeditionen fick pausas ett år.

Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard. Det beror främst på att det tidigare varit svårt att ta sig runt ögruppen, men somrarna vid 80 grader nord blir mer och mer fattiga på is och 2018 ser ut att bli en rekordsommar. Med denna expedition vill de sätta fokus på förändringarna i Arktis, både genom bloggen och med en pedagogisk plattform för svenska skolor (mer nedan).

Den 28 juli fortsatte de från Longyearbyen på Svalbard med målet att runda hela Svalbard, inklusive Nordostlandet och besöka Vitön där André-expeditionen fisk ett dramatiskt avslut.

Glenn och Sören skickar bilder och filmer från livet ombord oceanroddbåten Albedo via www.rowaroundsvalbard.se. Det är en drygt 300 mil och två månader lång resa från Tromsö runt Svalbard och tillbaka – genom mer eller mindre is.

Expeditionen i siffror
START: 19 juli 2017
START fortsättning: 28 juli 2018
LÄNGD: >3 000 kilometer
TID: ca 2 mån

I samband med Naturskyddsföreningen har teamet skapat ett gratis utbildningskoncept för svenska skolor. Konceptet ger skolor en plattform för att jobba med de globala målen genom att följa de två äventyrarna ro runt Svalbard, en unik möjlighet för årskurs 4-6 och 7-9 att arbeta med bland annat hållbar utveckling på ett konkret sätt. Plattformen är fri och tillgänglig när som helst, men under augusti och september kommer ett antal ”expeditionsklasser” ha direktkontakt med äventyrarna via satellit.