15 oktober, 2018

Större kupé med el eller hybrid

Greenline Yachts har vaknat ordentligt efter problemen för något år sedan. Nu presenterar företaget ännu en ny båt med valbar diesel-, el- eller hybriddrift.

Den nya modellen från Greenline Yachts får världspremiär på Boot Düsseldorf 19–27 januari nästa år. Det är en kupéversion av en populär flybridgemodell från varvet, Greenline 48. Totalt kommer Greenline att visa hela åtta modeller i Düsseldorf.

Det är efter företagets egna marknadsundersökningar som beslutet om en kupémodell. Resultatet stämmer med många andra båtföretag, som också erbjuder både kupé- och flybridgeversioner på samma skrov.

Greenline är känt för sin hybridbåtar och 48 Coupe är inget undantag. Men den allt för dåliga infrastrukturen med avsaknad av laddstolpar på många platser gjorde att båten även finns i en hybridversion med diesel- och eldrift.

Båten är utrustad med 2,4 kW solpaneler på salongstaket som standard, vilket lär motsvara en mindre generators effekt. Därmed har båten tillräcklig effekt för att kunna driva många av de nödvändigaste sakerna ombord utan att förbränna något bränsle. Det är inte bara miljövänligt utan ökar komforten ombord markant.

Greenline 48 Coupe går att kundanpassa på flera olika sätt, bland annat genom att inredningen erbjuds i tre olika träslag. Även material och färger på textilier och övriga detaljer kan anpassas.

Förutom en stor salong har båten både wetbar och en BBQ-avdelning, som man kan nå akterifrån.

Båttillverkaren är pionjär inom Hybrid (HDrive) framdrift. Hybrid Drive finns därför i alternativ från 2×14 kW elmotorer med integrerade 2x10kW generatorer i kombination med två Volvo Penta D3 220 hk dieselmotorer. För den som vill ha enbart dieseldrift är alternativet 2×480 hk med 6,7 liters Cumminsmotorer.

Vid eldrift marschar 48 Coupe i 6 knop med en räckvidd på cirka 20 Nm med en batteribank på 40 kWh Li-Po. Med diesel och axel kan Greenline 48 Coupe marscha i 15 knop med 2×220 hk. Den förväntade toppfarten med dubbla Cummins 480 hk motorer är cirka 30 knop.

Oavsett framdrivning är båten utrustad med 230/110 V AC ombord via Greenline High Stanardard package (standard) med 600 Ah förbrukningsbatteri, 3 kW inverter och solpaneler.

Tekniska fakta
Längd:                14,99 m
Bredd:               4,80 m
Djup:                  0,98 m
Vikt:                    13 300 kg
Bränsle:             1 500 liter
Vatten:              660 liter
Hålltank:           2x 80 liter
Kojer:                 6+2+1
Räckvidd diesel:                          900 Nm vid 7 knop
Eldrift:                @56 V (H-Drive) 2 x 14 kW
Toppfart el:      6,5 knop
Solpaneler:      8×300 W
CE-klass:           B
Design:              J&J design