7 september, 2015

Svenskt guld vid Kona-VM i Holland

Efter fyra intensiva dagars segling i holländska Brouwersdam stod det på söndagseftermiddagen klart att Sverige har fått en ny världsmästare i Kona One-klassen. Rutinerade Björn Holm från KSSS lyckades vinna guldet. Han vann efter en verklig strid på kniven där han lyckades hålla undan för 16-årige Sil Hoekstra från Nederländerna. Bronsmedaljen bärgades också till Sverige genom Jonas Davidsson, också från KSSS.

Mästerskapet avgjordes i Brouwersdam Zeil & Surfcentrum där ett flertal internationella vindsurfingmästerskap har avgjorts genom åren. Totalt deltog 58 seglare, både damer och herrar, som fick tävla i verkligt utmanande förhållande med allt från lätt till extrem hårdvind.

Redan under den första mästerskapsdagen kunde Björn Holm ta ledningen genom stor taktisk och teknisk skicklighet i den inledande lättvindsseglingen. Han lyckades sedan hålla undan för den unge holländaren Sil Hoekstra som kom allt närmare i sammandraget under de två sista dagarnas segling i vindar mellan 12 till 15 m/s. Den sista tävlingsdagen blev nervpirrande men Björn lyckades behålla lugnet och kunde säkra guldet genom en andraplats i den sista seglingen, vilket gav en totalpoäng på 26 mot 29 för Sil Hoekstra från Nederländerna som är en av världens främsta juniorer i OS-klassen RS:X.

– Jag är oerhört glad. Det är mitt tredje VM-guld och det klart tuffaste att erövra med den hårdaste konkurrensen. Jag är imponerad av min unge konkurrent och hade vi haft en dag till med hårdvind, hade resultaten kunnat bli annorlunda, säger guldmedaljören Björn Holm.

Björn Holm tävlar för KSSS. Vinsten i 2015 års Kona One-VM är hans tredje. Sedan tidigare har han vunnit världsmästerskapen 2007 och 2013.

Även bronsmedaljen seglades hem till Sverige genom Jonas Davidsson som även han tävlar för KSSS. När resultaten summerades efter tolv seglingar hade Jonas 30 poäng, en mer än silvermedaljen.

– Det har varit ett privilegium att komma hit till denna härliga kappseglingsort. Jag lyckades hålla min segling på en väldigt jämn nivå vilket jag är oerhört nöjd med. Mest stolt är jag över min 14-årige son Elias som var yngst i hela fältet, säger Jonas Davidsson.

Kona One är en entypsklass inom vindsurfing som seglas i alla världsdelar. Damer och herrar tävlar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så jämna förutsättningar som möjligt. Det är en tävlingsklass där taktik och teknik i stor utsträckning kommer främst vilket gör att klassen attraherar såväl unga talanger som erfarna vindsurfare.

Foto (Brouwersdam Zeil & Surfcentrum):
Björn Holm – Guld, Världsmästerskapen 2015, Kona One Sil Hoekstra – Silver, Världsmästerskapen 2015, Kona One Jonas Davidsson – Brons, Världsmästerskapen 2015, Kona One Podium Kona fleet

Kompletta resultat:
www.konawindsurfingworlds.com