Anton Dahlberg/Fredrik Bergström seglade hem en bronsmedalj när 470-EM avslutades på fredagen i mycket lätta vindar i Vilamoura. I damklassen gjorde Olivia Bergström/Lovisa Karlsson sitt bästa mästerskap och blev åtta på EM. Läs hela artikeln….

På den Internationella 505-dagen presenterade Svenska 505-förbundet, tillsammans med sina partners, Robline, Båth och Atlantica, ett erbjudande till alla Sveriges jolleintresserade seglare. Du och en vän kan få låna en 505 helt utan kostnad och testa om det är båten för dig. Läs hela artikeln….

Pirelli 35 är en snabb RIB med walkaround-koncept och tvåstegat aerodynamiskt utformat skrov. För designen svarar svenska Mannerfelt Design Team. Båten finns i två versioner med antingen inombordare eller utombordare. Läs hela artikeln….

Lördag 8 maj arrangeras för femte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. I år är intresset rekordstort – över 50 000 svenskar har anmält sig. Läs hela artikeln….

Är det här ett exempel på framtidens miljövänliga båtar eller är det bara en galen idé? Sunreef Yachts Eco är täckt av effektiva solpaneler som endast väger knappt 1,8 kg/m². Läs hela artikeln….

Debatten om båtar och miljö har aktualiserats den här veckan. I en intervju på SVT Nyheter säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, att det inte ställs några miljökrav på båtmotorer inom EU. Det är ett felaktigt uttalande. Efter Båtlivs påpekande korrigerades intervjun på eftermiddagen 5 maj och innehåller inte längre några felaktigheter. Läs hela artikeln….

I nummer 3-21 av Båtliv kan du läsa den tredje och sista delen från vår reportageresa på Göta kanal 2020. En resa från Mem vid Östersjön till Motala vid Vättern. Läs hela artikeln….

Finnmaster T9 är den finländska båtbyggarens nya flaggskepp i deras daycruiserserie. Det är en rymlig båt med sovplatser för fyra och god komfort. Läs hela artikeln….

Nu börjar det komma eldrivna båtar även från mer etablerade båtbyggare. Bella Zero drivs av en 33 kW elmotor och ska kosta drygt 400 000 kr. Läs hela artikeln….

Efter 55 år i branschen lanserar Sarins Båtar en ny modell över 40 fot, Sargo 45. Den kompletterar den moderna serien från det finländska båtföretaget som idag sträcker sig över 25–36 fot. Läs hela artikeln….

Efter ett år i coronablockad ser briggen Tre Kronor af Stockholm fram emot att få sätta segel igen. Sista helgen i april revs den 30 meter långa täckning som skyddat fartyget under vintern och som gjort det möjligt för många av organisationens medlemmar att genomföra rustningen av fartyget. Läs hela artikeln….

Regeringen lägger idag 29 april fram sin omdiskuterade proposition om förarbevis för vattenskoter. Svenska Båtunionen har från början varit positiva till ett utbildnings- och behörighetskrav för snabba båtar, men regeringens förslag har dels sinkat införandet, dels avviker det från utbildningssystemet som sedan 1985 finns för fritidsbåtar. Läs hela artikeln….

Baltic har fått sällskap av världens starkaste och snällaste björn. Den populära räddningsvästen Skipper får färgglada tryck på fram- och baksida där vi bland annat får följa med Bamse och hans vänner på äventyr i segelbåten Ida. Läs hela artikeln….

Regeringen presenterade 29 april en utredning som ska se över den lagstiftning som styr Tullverkets arbete. Syftet är att skapa en mer sammanhållen lagstiftning som reglerar Tullverkets befogenheter i arbetet med kontroller och brottsbekämpning. Läs hela artikeln….

Båtförsäljningen slår rekord och nya människor hittar ut på sjön. För alla på sjön är miljö och hållbarhet viktigt, därför lanserar nu Svenska Båtunionen en ny version av sajten Båtmiljö.se med handfasta miljötips direkt till Båtägaren. Läs hela artikeln….

Under sommaren genomför Sjöfartsverket ett omfattande moderniseringsarbete bland sina fyrar i Västsverige. Arbetet syftar till att både öka fyrarnas driftsäkerhet och sjösäkerheten i området. Ett 20-tal fyrar mellan Varberg och den norska gränsen kommer att moderniseras under arbetets gång. Läs hela artikeln….

De närmaste veckorna är en högtid för många båtägare – det är dags att sätta båten i sjön. Men det finns flera fallgropar som kan hindra en bra start på säsongen. Läs försäkringsbolaget Svedeas checklista för en lyckad sjösättning. Läs hela artikeln….

Ännu ett företag presenterar en eldriven båt med bärplan. Den här gången är det en startup från Silicon Valley som vill införa en helt ny affärsmodell för båtindustrin och därmed snabba på utvecklingen av elbåtar. Läs hela artikeln….

Mercury Racing 300R utombordare blir tillgänglig med Mercury-exklusiva Mercury Racing Advanced MidSection (Racing AMS). De börjar levereras 2022. Läs hela artikeln….

Svenska e-mästerskapet i segling avgjordes i helgen. Och det var favoriten och segraren från grundomgången, Joakim Romell, GKSS, som seglade hem guldet efter fem tuffa finalrace. Läs hela artikeln….