Nyheter

Brabus och Axopar utvecklar sitt samarbete med nya Shadow 900 Black Ops Signature Edition, som hade världspremiär vid Cannes Yachting Festival 2022. Båtmodellen är både djärvare och fräckare än föregångarna. Läs hela artikeln….

Iguana Yachts är kända för sina amfibiebåtar med larvfötter. Nu kommer även en eldriven variant med bärplan av denna märkliga och mångsidiga farkost som har en toppfart på 30 knop. Läs hela artikeln….

Volvo Penta lanserar ett revolutionerande joystick dockingsystem för singelmotorer med drev. Det integrerar styrning, bogpropeller, växling och motorns varvtal i ett enkelt handhavande med joystick. Läs hela artikeln….

Hur går det egentligen till när man bygger en båt? Hur går man från idé och koncept till färdig båt och vad händer där emellan? Läs hela artikeln….

Helt nya Princess F65 är den första båten på 65 fot med fyra kabiner från den engelska tillverkaren på över ett decennium. Det nya flaggskeppet i Princess F Class har också en helt ny exteriör design. Läs hela artikeln….

B&G har lanserat sin nya B&G Triton Edge Sailing-processor [HYPERLINK] som har den mest avancerade processorn någonsin för seglingsmarknaden. Triton Edge är hjärnan bakom segelbåtens elektronik och datasystemen ombord. Läs hela artikeln….

Företaget U-Boat Worx ökar produktionen rejält för sin ubåt NEMO. De säger sig även genomföra en prisrevolution för ubåten som nu kostar 545 000 Euro, cirka 7,4 kr med svensk moms. Läs hela artikeln….

Efter de två första framgångsrika modellerna 200 och 320 har Saxdor Yachts från Finland visat sin nya 270-modell. Denna nya och mångsidiga båt är packad med finesser. Läs hela artikeln….

Enligt statistik från Brå och Polisen har båtstölder generellt minskat i landet hittills i år jämfört med samma period i förra året. Dock har stölder från båt ökat och i snitt stjäls 3,5 båtmotor om dagen året runt. Regionala skillnader förekommer, till exempel så har båtstölder och båtrelaterade stölder ökat kraftigt i augusti månad i region Syd jämfört med förra året. Läs hela artikeln….

Från 1 september 2022 är KGK Motor AB ny ägare till Höga Produkter i Laxå som producerar och säljer båtar under varumärket HR Boat. Läs hela artikeln….

Garmin inReach Mini 2 Marine Bundle är en ny enhet för satellitkommunikation med möjlighet att skicka tvåvägs-meddelanden och SOS-larm. Den levereras tillsammans med ett fäste som passar bra på båten och gör att du får snabb åtkomst på bara ett ögonblick. inReach Mini 2 är robust, kompakt och framtagen specifikt för att användas på platser där mobiltäckning saknas. Läs hela artikeln….

Tankfartyget Rone, som sjönk i dåligt väder vintern 1981, ska nu tömmas på drygt 200 000 liter tjockolja. Vraket ligger på 98 meters djup, 28 km väster om Gotland. Operationen startar 22 september. Läs hela artikeln….

”En normalsäsong” sammanfattar sjöräddarna sommaren 2022. Släppta coronarestriktioner, möjligheten att resa utomlands igen och ökade bränslepriser är några tänkbara anledningar till att larmen minskat något i antal. Läs hela artikeln….

Fredagen den 23 september firar kanalbolaget att det är 200 år sedan Göta kanal öppnades för trafik och invigdes av kung Karl XIV Johan i Hajstorp. Läs hela artikeln….

Den här gången har Båtlivspodden besökt båtmässan Allt på Sjön i Gustavsberg. Läs hela artikeln….

Sensommarens flytande båtmässor samlade tiotusentals båtälskare på tre olika platser i Sverige. Sweboat arrangerade i år både Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show med öppet Varv på västkusten och Allt på Sjön i Gustavsberg utanför Stockholm. Läs hela artikeln….

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral hanterade 559 sjöräddningsärenden under sommaren, vilket är färre än tidigare år. Flest larm kom i Västra Götalands län, följt av Stockholms län och Skåne län. Läs hela artikeln….

En av de stora nyheterna första dagen av Cannes Yachting Festival var Axopars lansering av en eldriven båt. Axopar Boats står för själva båten medan den norska tillverkaren Evoy, som gör elektriska drivlinor för båtar, står för drivlinan. Den första båten är en prototyp, men visar tydligt vart utvecklingen är på väg. Läs hela artikeln….

Ferretti Group har haft en privat förhandsvisning vid Monaco Yacht Club, där de visade Riva El-Iseo, märkets första helt eldrivna runabout. Den är en kombination av traditionellt hantverk, avancerad teknologi och nytänkande. Läs hela artikeln….

Den 16–18 september är det dags för Work Boat Mässan vid Wasahamnen på Djurgården. Ett helt nytt forum för proffs och privatpersoner som älskar den kraftfulla kombinationen av havet och arbetsbåtar. Läs hela artikeln….