Take me home heter en ny smart tjänst som lanseras på webben. Det är en enkel idé, som ändå kan få stort genomslag. Den vänder sig till privatpersoner. Läs hela artikeln….

Dazcat 1895 är en ny och spännande katamaran i ultralätt konstruktion som blandar cruising- och racingegenskaper med påkostad inredning. Båten är ett samarbete mellan Dazcat och Ben Rogerson Yacht Design (BRYD). Den skulle ha haft premiär på International Multihull Show 15–19 april i Frankrike, men det har skjutits upp. Läs hela artikeln….

Nu satsar Svenska Seglarförbundet (SSF) på att få ut fler seniorer på vattnet. Projektet har tilldelats 400 000 kr från Svenska Spels ”Framåtfonden” och vänder sig främst till seniorer (+65) som aldrig provat på segling tidigare. Läs hela artikeln….

Med den snabba utvecklingen av Artificiell Intelligens (AI) är potentialen imponerande för vad som kan automatiseras till sjöss. Frågan är hur långt båtägarna vill att utvecklingen ska gå. Läs hela artikeln….

Det 60-årsjubilerande italienska varvet Fiart Mare lanserar en ny modell Seawalker 43 som är en relansering av en 33 år gammal modell. Föregångaren var en ”super tender” som var med och la grunden till dagens moderna båtar. Läs hela artikeln….

Sjöfartsverkets sydsvenska helikopterbas blir kvar vid Kristianstad Österlen Airport utanför Kristianstad. Det sen tidigare tillfälliga kontraktet med flygplatsen ersätts nu med ett nytt, som sträcker sig över de närmaste 20 åren. Läs hela artikeln….

Den danska polisen har bett den danska Segelföreningen att informera utländska seglare om koronasituationen i Danmark. Budskapet är enkelt: Segla inte till Danmark. Läs hela artikeln….

Folkhälsomyndigheten vädjar till alla att avstå från onödiga resor, och Trafikförvaltningen informerar om att passagerare med symptom på sjukdom inte kommer att få åka med. Värmdö kommun vädjar därför till besökare i vår vackra skärgård att undvika besöken de kommande veckorna. Läs hela artikeln….

Galeon 410 HTC är en uppföljare till den Galeon 400 Fly som visades på Allt för sjön i Stockholm i mars. Den nya modellen baseras på samma skrov som 400 Fly, men har sportigare linjer. Läs hela artikeln….

Vinterns höga vattenstånd har lett till att allt från stockar till småbåtar och bryggor flyter runt i våra farvatten. Nu när säsongens första båttur närmar sig för många vill Svedea påminna om faran som kan åstadkomma stora skador. Läs hela artikeln….

Den eleganta och hypermoderna Spirit yachts 111 får Torqeedos 100 000:e elektriska drivenhet som motor. Ägaren av denna superyacht i elegant tidlös design gör allt för att orsaka så liten miljöpåverkan under båtens gång. Läs hela artikeln….

Från Italien kommer den här läckra daycruisern. WB40 Classic är en 13 m lång båt md klassiska linjer, byggd i en kombination av trä och avancerade kompositmaterial. Läs hela artikeln….

I år kan båtsäsongen bli längre än vanligt. I virustider kan det vara smart att göra i ordning båten så tidigt som möjligt. Läs hela artikeln….

Vanligtvis öppnar inte Karlstads kommun tillgången till småbåtshamnarna förrän 1 maj. På grund av den tidiga våren och begränsningarna som coronaviruset inneburit blir båtplatserna tillgängliga redan nu. Läs hela artikeln….

Det här är ingen vanlig hardtop-båt. Tvärtom, Otam 70HT gör 50 knop och är byggd för dem som vill köra snabbt på sjön. Läs hela artikeln….

Länsstyrelsen utökar naturreservatet Svenska Högarna i Stockholms ytterskärgård med ett omfattande havsområde. Det blir därmed Sveriges största marina reservat. Runt ögruppen finns ett rikt marint djurliv och på havsbotten friska ekosystem med blåmusslor, tång- och algbälten. Läs hela artikeln….

Seglaren Fia Fjelddahl utsågs på måndagen till ”Årets kvinnliga idrottare” vid Svenska Parasportgalans årliga prisutdelning. Fia får priset efter tredjeplatsen i VM för 2.4mR – det vill säga i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning. Läs hela artikeln….

Livet som båtägare är fantastiskt, men det inkluderar också en hel del kostnader. Som båtägare kan du njuta av att ge dig ut på öppet vatten, uppleva och se nya saker, samtidigt som du känner vinden i ditt hår. Kanske är det just detta som har gjort båtlivet i Sverige så otroligt populärt, men hur ska man hålla nere kostnaderna och få en bra koll på ekonomin? Läs hela artikeln….

Hybriddrift är det mest eftertraktade på nya superyachter. Holländska Heesen har nyligen sålt YN 19150 Project Electra, varvets andra hybridyacht i 5000-aluminiumklassen. Läs hela artikeln….

Nimbus Boats har varslat 60 av totalt 110 anställda vid sin fabrik i Lugnås om uppsägning. Anledningen är främst låg orderingång sedan virusutbrottet i samhället. Läs hela artikeln….