Nyheter

Den här enorma katamaranen laddar sin egen el när den seglar. En rejäl hydrogenerator ger upp till 7 kW egen ström i timmen. Läs hela artikeln….

Beneteau Swift Trawler 48 är en dröm för många som vill bo länge och ofta på sjön. Denna motorkryssare på 14,74×4,50 m är byggd för hög bekvämlighet. Läs hela artikeln….

I somras kom charterseglingen i Kroatien igång igen efter pandemin. Inför nästa år är bokningarna redan på topp. Läs hela artikeln….

Svedea har länge uppmärksammat att det oftast är män som styr och ställer på svenska fritidsbåtar. Bolaget vill gärna se en ökad jämställdhet till sjöss och instiftade därför Båtstipendiet som nu är öppet för nya sökanden. Läs hela artikeln….

Nu finns det nya pengar att söka för den som vill skrota sin båt. Båtar upp till tre ton kan fram till 31 december 2021 lämnas in gratis för skrotning och återvinning. Läs hela artikeln….

Transportstyrelsen föreslår inte någon ändring av åldersgränsen 15 år för att köra vattenskoter. Först behöver effekter av redan planerade åtgärder inväntas och utvärderas. Det visar slutredovisningen av regeringsuppdraget. Läs hela artikeln….

Två grupperingar som misstänks ha sysslat med organiserade stölder av bland annat båtmotorer har gripits i Stockholms län. De tolv gripna greps vid två olika tillfällen och de hade stöldgods med sig vid gripandena. Läs hela artikeln….

Nu är det dags att söka stipendier ur Mange Olssons Minnesfond. Fonden delar årligen ut två eller fler stipendier till unga seglare i Sverige. Syftet är att stötta unga svenska seglare att nå sina personliga mål inom sporten. Läs hela artikeln….

Den 1 december kl. 15:00 förtöjer fartyget M 20 i Neglinge, Saltsjöbaden. Platsen är Plyms Neglingevarv där fartyget byggdes och sjösattes 1 december 1941. Där kommer den nya boken Minsveparen M 20–80 år till sjöss i krig och fred kommer att presenteras. Dessutom släpps M 20:s unika loggböcker sökbara online. Läs hela artikeln….

I maj nästa år börjar testerna av en ny, hybriddriven båt som ska användas på Hurtigruten Svalbard. Bakom båten står Volvo Penta och båttillverkaren Marell. Läs hela artikeln….

En före detta chef hos biltillverkaren Tesla ingår i ledningen för det amerikanska elbåtsföretaget Arc. Tillverkaren har fått en investering på 30 MUSD. Läs hela artikeln….

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger ett ökat stöd till länsstyrelserna för deras arbete med restaurering av påverkade vatten samt kalkning av försurade vatten. Sammanlagt tillförs länsstyrelserna ytterligare 26 Mkr för restaurering samt 17 Mkr för kalkning under åren 2021–2022. Läs hela artikeln….

Engelska Princess Yachts fortsätter att presentera nya och lyxiga modeller. På boot Düsseldorf i januari blir det världspremiär för helt nya Princess X80 och den nya V50. Läs hela artikeln….

För tre år sedan köpte Gransegel Benn´s mast & rigg. Hittills har de varit särbos, men nu flyttar den ihop som sambos. Läs hela artikeln….

Äntligen kan Båtlivs läsare åka med på en skräddarsydd resa till Helsingfors internationella båtmässa, Vene 22. Läs hela artikeln….

På Södra Ingmarsö är det full fart på gästhamn, restaurang och kafé. Den här delen av Stockholms skärgård sjuder av aktiviteter som lockar båtfolk. Läs hela artikeln….

Stockholms Hamnar summerar en intensiv säsong i Hammarbyslussen med många genomförda slussningar. De ansvariga ger toppbetyg och tack till alla som slussat under året. Läs hela artikeln….

Trycket ökar hela tiden på marknaden för elmotorer för båtar. Trots att den marina marknaden är mycket mindre än bilmarknaden har General Motors (GM) investerat 1,5 miljard kr i en startup för elutombordare. Läs hela artikeln….

X-Yachts nya version av X4.3 har testats för första gången i vattnen utanför varvet i Haderslev i Danmark. Föregående modell har haft stora framgångar med över 100 båtar sålda på fyra år och den här uppdaterade båten väntas bli en riktig storsäljare för det välkända varvet. Läs hela artikeln….

Garmins kamerasystem Surround View, det första kamerasystemet inom marinindustrin som erbjuder en 360-graders birds-eye vy i realtid, utnämndes till vinnare i sin kategori i 2021 års DAME Design Awards. Surround View fick den högsta utmärkelsen i kategorin ”Marine Electronics and Marine Related Software” på årets Metstrade, världens branschmässa för marinutrustning hölls i Amsterdam 16–18 november. Läs hela artikeln….