Nyheter

På lördag 21 maj går starten för Pater Noster Race. Det är en av Västkustens största och roligaste kappseglingar som inte bara är segling utan en hel helg med allt man kan önska sig. En dag på sjön och efter målgång god mat, underhållning och dans hela natten lång. En kölbåtssegling, omvänd SRS, med start i Skärhamn och mål i Stenungsund.28 båtar är anmälda till årets regatta. Läs hela artikeln….

Den 18 maj är det IMO:s (International Maritime Organization) officiella internationella dag för kvinnor inom sjöfarten. Det är en årlig dag inom den globala sjöfartssektorn som firar kvinnors betydelse inom sjöfartsindustrin och som samtidigt belyser de karriärmässiga utmaningar som dessa kvinnor kan ställas inför. Läs hela artikeln….

Allt större och mer kraftfulla elmotorer för båtar är på gång. Den asiatiska tillverkaren ePropulsion visar upp en ny inombordsmotor för eldrift. Läs hela artikeln….

Det börjar bli riktigt dyrt att ha en superyacht som ligger vi kaj. Från Fiji kommer rapporter om superyachten Amadea, som drar på sig hamnkostnader på en miljon amerikanska dollar – i veckan! Läs hela artikeln….

Efter tre dagars tuffa seglingar i hårda vindar utanför Skanör var det SS Åmålsviken som seglade hem första tävlingen (av totalt fyra) av Allsvenskan i segling. Allt avgjordes i sista racet där Åmålsviken tog sig förbi Halmstad SS som varit i ledningen i princip sedan starten i fredags, hela lördagen, till söndag eftermiddag.  Läs hela artikeln….

Nu är det dags att söka stipendier ur Mange Olssons Minnesfond. Fonden delar årligen ut två eller fler stipendier till unga seglare i Sverige. Syftet är att stötta unga svenska seglare att nå sina personliga mål inom sporten. Läs hela artikeln….

I dagarna påbörjas byggnationen av de två utsläppsfria höghastighetskatamaranerna – Beluga24 – som ska trafikera två nya kommersiella linjer i Stockholms skärgård med start 2024. Läs hela artikeln….

Helgen 13–15 maj drar Allsvenskan i segling i gång för säsongen. Nu välkomnas Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar till Skanör där Skanörs Båtklubb arrangerar årets första (av totalt fyra) deltävling.   Läs hela artikeln….

Sjömacken Istappen, belägen på Donsö i Göteborgs södra skärgård, har tagit ett stort kliv i utvecklingen och arbetet mot en grönare och miljövänligare framtid. Nu erbjuds det förnybara fossilfria dieselbränslet HVO100 på macken. HVO100, en ren outspädd diesel framställd av vegetabiliska och animaliska oljor och fetter, fungerar på samma sätt som den fossila dieseln. Läs hela artikeln….

Under perioden 11 till 17 juli 2022 kommer det ideella båtlivet i Skaraborg och Östergötland att uppmärksamma Göta Kanals 200-årsjubileum med aktiviteter kring friluftsliv och allemansrätten. Läs hela artikeln….

Det norska företaget Strømsø Electric Folkboat har presenterat planerna på en eldriven folkmotorbåt med ”norskt förnuft”. Läs hela artikeln….

Båtliv startar en egen podd – Båtlivspodden! Vi gör det tillsammans med vår ägare, Svenska Båtunionen, och försäkringsbolaget Svenska Sjö. Läs hela artikeln….

Volvo Penta, Marell Boats och Hurtigruten Svalbard har börjat köra med båtar med elhybriddrift. Det är en revolutionerande installation där Volvo Penta står för motoriseringen och Marell Boats för båten. Läs hela artikeln….

I Sverige firar vi 505-dagen genom att erbjuda intresserade team att låna en 505 för att känna på båten på riktigt. Man kan låna båt för att bara testsegla eller för att vara med på någon av våra tävlingar. Läs hela artikeln….

På lördag arrangeras för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och i år är intresset stort – över 50 000 svenskar ger sig ut för att plocka skräp längs hav och vattendrag. Läs hela artikeln….

Flera olyckor har inträffat med flytvästar som inte fylls med luft när de hamnar i vattnet. Därför uppmanas nu alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera västen före användning. Läs hela artikeln….

Den 4 maj transporteras 25 stulna båtmotorer tillbaka till Sverige. Motorerna har hittats i Rumänien och kunde spåras tack vare identifiering. Läs hela artikeln….

Garmin ECHOMAP UHD2, är en ny serie sjökortsplottrar med 500 W ekolodskraft som visas i en färgstark och hög kontrast och helt ny hårdvara i en display som kan läsas i solljus. ECHOMAP UHD2 finns i nya storleken 5” och 7” och har fysiska knappar som är lätta att komma åt. Läs hela artikeln….

Torqeedo har hittills gjort sig mest kända för sina elmotorer och batterier till båtar. Nu satsar företaget även på vätgasdrift. Läs hela artikeln….

I sin allra första internationella regatta tillsammans i nya OS-klassen, 470 Mixed, vann Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson på lördagen French Olympic Week i Hyères – med hela världseliten på plats. Läs hela artikeln….