Maria Lannér

Det har varit en oerhört hektisk vår hittills med många intressanta coachningar och möten med fantastiska båtägare. Och oavsett båten funnits i deras ägo i en vecka eller flera år så är det oftast samma hjälp båtägare efterfrågar – de vill bli bättre på att hamna rätt!

Detta bekräftas också av statistisk som Transportstyrelsen tagit fram som visar att ungefär hälften av alla båtrelaterade skador inträffar när man ska lägga till. Det är när man närmar sig hamn som pulsen börjar öka. Nervositeten blir påtagning, tryggheten försvinner, båten ålar och åker fram och tillbaka och allt börjar helt plötsligt kännas ostyrigt och utom kontroll. Och till slut blir det totalt kaos som i värsta fall resulterar i både brutna ben och äktenskap. Nedan har jag listat några av dessa utmaningar samt tips på hur ni kan göra i familjens båt för att slippa hamna på akuten eller hos par terapeut:

Kliv iland – hoppa aldrig: Jag brukar säga att den som har fått uppgiften att vara den som ska kliva iland ska kunna göra det med en tamp i en hand och ett glas (alkoholfritt) champagne i andra handen. Är brygga eller land lägre än båten så ska man dessutom helst kliva iland baklänges. Detta kräver…

Tydlig kommunikation mellan ”kliv i land-kalle” och den som sitter bakom ratten. På större båtar behövs handsignaler och kanske till och med com-radio eller mobiltelefon med handsfree. Kom överens om vilka handsignaler ni ska använda i god tid innan ni närmar er hamn. Googla på ”Hamna Rätt” så hittar ni en bra film med exempel på handsignaler från Transportstyrelsen.

Tydlig målbild. De flesta vet exakt vad slutmålet är – att båten är förtöjd och ni är alla redan på land, men många glömmer bort alla små delmål på vägen. Här måste ni agera som en filmregissör som instruerar sina skådespelare (besättning) vilken roll de ska spela i olika situationer. Ni måste också gå igenom möjliga faktorer som påverkar båten i hamnen. Hur mycket blåser det, från vilket håll? Exakt hur ser det ut där ni ska lägga till? Gå in och reka och gå sedan ut igen och förbered de tampar och fendrar som behövs. Vilka delmoment ska göras och av vem i besättningen?

Se upp för anti-coachen både hos dig själv och andra. Eller som en kund sade nyligen när jag lämnade över en lista på bra saker att ha i båten, inklusive silvertejp: ”Haha, jag antar att tejpen är för min mun så att jag håller truten och inte applicerar min egen rädsla på min son när vi ska lägga till”. För så är det och det är lätt hänt att man kastar över sitt eget låga självförtroende på andra i båten.

Undvik härskartekniken i båten: Man blir snabbt trött på sjön, mycket snabbare än på land. Och när det biologiska batteriet är nästan slut är det lätt att börja härska över andra i båten. Man blir helt enkelt en liten båt-tyrann. Det bästa sättet att undvika detta är att äta något litet cirka 10–15 minuter innan man går in i en trång hamn – även om slutmålet är att man ska träffa sina vänner och äta en god middag när båten väl är förtöjd.

Med dessa knep önskar jag er alla en riktigt härlig båtsommar!

Ja, det är ju ingen nyhet för alla oss. Vi vet redan att båtlivet gör oss lyckligare! Samtidigt kan det vara bra att påminna sig själv om det i dessa tider då många upplever både ensamhet, förlust och sorg till följd av pandemin.

Bara ljudet och åsynen av vatten får hjärnan att slappna av och vi känner välbefinnande, blir lugna och kreativa. Anledningen till detta är att när vi vistas vid eller på vattendrag, sjöar och hav så minskar stresshormonet Kortisol och det så kallade lyckohormonet Serotonin ökar. Det finns forskning på det!

2019 publicerade forskare vid Exeter Medical Universitet i Storbritannien en studie som visar att människor som bor nära vatten är 22 procent mindre benägna att bli deprimerade och få ångestsymtom än människor som bor inåt land. Studien visade också att de positiva effekterna av att vistas i närheten av vattendrag, sjöar och hav var särskilt höga bland hushåll med låg inkomst.

En kanadensisk forskningsstudie som genomfördes för några år sedan visade också att människor som levde nära vatten löpte 17 procent mindre risk att dö för tidigt. De ”skyddande effekterna” av att vara nära vattendrag var särskilt anmärkningsvärda bland kvinnor och äldre vuxna. Det är därför inte så konstigt att man nu i Sverige kan få friskvårdsbidrag för seglingskurser. Det är dock märkligt att man inte kan få det för motorbåtar.

Wallace J. Nichols, forskare, marinbiolog och författare till boken Blue Mind (Blått sinne), känner väl till de positiva effekterna av båtliv och hur enbart ljudet och åsynen av vatten genom båtliv gör att människor omedelbart mår bättre, blir lugnade och mindre stressade. När Professor Wallace talar om Blått sinne så menar han ett lugnt och avstressat sinnestillstånd, Rött sinne är motsatsen – det sinne vi befinner oss i när vi konstant tar in information genom alla våra digitala skärmar, när vi har mycket adrenalin i kroppen och mentalt måste förbereda oss på att fly eller fäktas. Han talar även om att man måste vara försiktig så att man inte utvecklar ett Grått sinne – utbrändhet. Det inträffat när man befunnit sig alldeles för länge i ett Rött sinne. Pandemin har skapat många nya röda sinnen som skulle behöva båtlivets magiska medicin som kan ge utmattade hjärnor en paus och chans till återhämtning.

Så båtlivet är lösningen som ger ett friskare och längre liv. Det är även en perfekt aktivitet för social distansering. Det är lätt att hålla avstånd till andra genom sin egen båt, samtidigt som man är ute i naturen och kan möta upp med vänner vid en brygga eller naturhamn.

Slutligen i denna forskningsfokuserade krönika vill jag även nämna en studie som gjorts av US Department of Homeland Security om förutsättningarna för covid-19s överlevnad på ytor. Man undersökt de förväntade tiderna som viruset kan överleva på ytor kombinerat med variationer i temperatur, luftfuktighet och exponering för solljus och man har kommit fram till att viruset skulle dö på cirka två minuter vid en temperatur över 21 grader med relativ luftfuktighet på 80 procent och direkt exponering för solljus. Om detta stämmer så är det goda nyheter för hela båtbranschen, speciellt om man lägger till alla de försiktighetsåtgärder som marinor, båtåterförsäljare och båtklubbar gör.

2021 kommer att bli en strålande båtsäsong!

Varje vinter så länge jag minns så har jag åkt utomlands. Gärna till något ställe runt ekvatorn som kan ge mig den värme jag älskar men som Sverige inte kan ge under vintermånaderna. Men från och med i år så gäller inte denna modell längre.

Jag tror att corona-viruset kommer att hålla oss i sitt grepp under lång tid framöver och de säkerhetsåtgärder som i början kändes kraftiga och alarmerade kommer att bli en ny standard, även inom båtlivet. Jag tror därför att alla vi båtälskare kommer att behöva ställa om vårt förhållande till och ändra vår syn på vad vintern har att erbjuda oavsett båten ligger på land eller i vattnet.

Jag har själv haft stora utmaningar med att se något positivt i en flera månader lång mörk vinter, men successivt har jag börjat ställa om och tänka helt annorlunda. Mycket tack vare alla de fantastiska båtmänniskor som jag lärt känna de senaste åren. För vad är det egentligen som säger att båtsäsongen ska sluta bara för att det är mörkt och kallt, i synnerhet när man äger en båt som råkar har både väggar, tak och värme (väl medveten om att alla inte äger den typen av båt).

Fast övertygad om att det redan finns massor vi kan uppleva inom båtlivet på vintern, men som även jag själv hittills inte har upptäckt, har jag för denna Krönika fått flera tips från båtälskare på hur de håller sitt båtliv igång under vinterhalvåret. Detta är några av de tips som jag har fått:

X Om båten är på land och i närheten av där du bor – utöva ”tomt-segling” – placera ut torrbollar, behåll madrasserna i båten, sätt på värme, gör matsäck eller laga en enklare middag och övernatta i båten.

X Snida ut båtnamnet i körsbärsträ, lär dig splitsa rep, göra knopar och utmana din kanske knepiga relation med symaskinen.

X Om båten är i vattnet – ta en kurs i och börja ge dig ut och träna mörkernavigering. Om du ännu inte har radar, kanske dags för en investering.

X Om du befinner dig ute i skärgården – på med pannlampan på huvudet, ta dig fram på stigen till den vedeldade bastun, stå på klippan och se havet vilt och vackert eller sitt på akterdäck med varma kläder och filtar i skenet av ett stearinljus.

De som bidragit med tips nämner också att skärgården är så oerhört vacker och har så mycket att erbjuda även på vintern. Men de flesta företag som jobbar med besöksnäring måste stänga under vinterhalvåret eftersom de inte har råd att ha öppet när besökarantalet minskar, i synnerhet under corona-pandemin.

Om jag fick drömma fritt så skulle jag bo och jobba från min båt året om. Jag skulle vistas i skärgården på samma sätt som under sommaren. Jag skulle samverka med alla ideella och kommersiella aktörer för att bidra till ett levande båtliv och jag skulle vara en regelbunden kund som utnyttjar den service och de produkter som är nödvändiga för mitt båtliv. Jag liksom alla andra skulle må så bra, både fysiskt och psykiskt av att få vistas nära vatten och i vår vackra och unika natur.

Jag avslutar denna krönika med att skicka en uppmaning till alla aktörer inom båtlivet. Kanske vi ska gå ihop och uppvakta statliga och kommunala näringsfrämjare och beslutsfattare för att möjliggöra att båtliv och skärgård kan hålla öppet hela vintern. Och med det också skapa en modell för ett hållbart leverne och mental hälsa som kan fungera i framtida pandemier även utanför Sverige?

Jag hjälper gärna till med detta arbete!

Så äntligen blev den av – min planerade rutt till mellersta och norra delen av Stockholms underbart vackra skärgård som har varit på min önskelista i över 20 år. Närmare bestämt ända sedan 1998 då jag hamnade på Finnhamn för första gången då jag gick en akvarellkurs under en helg. Där och då skapades en dröm om att en dag kunna komma till Finnhamn med egen båt, tillräckligt stor för att kunna bo på och som jag kunde hantera själv.

Det är en otrolig kick när drömmar blir verklighet, i synnerhet när vägarna dit är extremt krokiga och utmanade. Det känns nästan som att man deltar i någon form av dataspel där man efter ett antal utmaningar och problemlösningar avancerar upp till en annan nivå.

Men många gånger blir livet inte alls som man har tänkt sig och allehanda faktorer sätter stopp för drömmar som känns oerhört viktiga. En av mina största drömmar ända sedan jag var barn var att bo i Afrika. Jag ville bli äventyrare som Indiana Jones, eller som den ofrivilliga men tuffa kvinnliga skepparen Rose Sayer spelad av Katherine Hepburn i filmen African Queen – en film som jag säkert sett över hundra gånger i tidig ungdom då vi hyrköpte en videospelare i början av 80-talet.

Där har ni mina två största förebilder i livet – en fumlig äventyrare med hatt och piska som letar skatter på exotiska platser med tjocka spindelnät och en missionär som tar kommando över rädsla och båt, bygger torpeder för att sänka elakingarnas stolta skepp och slutligen vinner kärleken i djupaste Afrika.

Det ville jag också uppleva och det fick jag under två år i början på 90-talet. Men sedan ville livet annorlunda, min familjesituation gjorde att jag fick ge upp mina drömmar om att flytta till Afrika, vilket var en djup besvikelse eftersom jag redan hade ägnat sju år av utbildning och karriär i den riktningen. Jag hamnade i en situation där jag inte kunde röra mig utanför Stockholm i längre perioder än en vecka och jag fick tänka om helt. Jag började ställa mig frågan exakt vad det var som jag tyckte var så viktigt med just Afrika och vad av det jag istället kunde göra hemmavid, utan att behöva lämna Stockholm.

Det jag fick med mig av de år jag bodde i Kenya och som var i linje med min dröm om Afrika var att känna mig fri att kunna ta mig var jag vill, när jag vill. Jag ville lära känna och interagera med människor i deras annorlunda hemmamiljöer, lära känna deras familj och kulturer, lyssna på deras berättelser och ta del av vad de tycker är viktigt bortom materiella ting och status. Jag ville även uppleva naturen och skiftningarna i väderomslagen, lugn som kan blandas med utmaningar då nerverna känns som att de sitter utanpå huden. Jag ville uppleva det magiska äventyret och den klara stjärnhimlen som gör att man känner sig pytteliten och ändå närmare kosmos.

När jag denna sensommar landar tillbaka i min hemmahamn efter att ha skuffat runt skärgården i min båt i två månader så inser jag att jag har fått uppleva exakt detta. Det har dessutom fungerat utmärkt med min familj som har mönstrat av och på lite efter behag.

Så behovet av att bo i Afrika är numera borta, drömmen har redan förverkligats genom mitt båtliv. Jag är så tacksam för mitt båtliv och att jag bor i Sverige, vilket gör det möjligt att leva som Indiana Jones och Rose Sayer utan att behöva riskera livet eller lämna familjen för drömmen om det ultimata äventyret.

I stort sett alla kunder som hör av sig och vill träna i sin egen båt upplever att det är framförallt trånga utrymmen, köra långsamt och tilläggning som känns läskigt och ofta oöverkomligt. Så hur kommer det sig att allt känns helt rätt vid båtköpet och sedan infinner sig en känsla oro och av att något skaver? Orsakerna är flera, fullt normala och har att göra med att vi ofta har fel referensramar med oss i båten som kommer från att vi omedvetet kör bil i båten….

Båtens förarsäte är för likt en bil till utseendet. Kliver du ner i en båt och sätter dig bakom ratten så tror hjärnan att du sitter i en bil och förväntar sig därmed samma reaktioner när du använder ratt och reglage för att manövrera som i en bil. Men verkligheten är en helt annan, en båt är mer lik en tung kundvagn som du skjuter framför dig när du går och handlar. Så tänk kundvagn istället för bil så är det lättare att förstå hur en båt beter sig när du manövrerar.

Från statisk till en föränderlig miljö med höga felmarginaler. Igen, de flesta tror att båtkörande är detsamma som bilkörande. Men det är precis tvärtom. Allt rör på sig av vågor, strömmar, vind, v-bottnade skov som gör att båten ”ormar sig” vid låga farter. Du är elak mot dig själv om du förväntar dig samma exakthet som på land och när du ska göra en fickparkering eller rulla in i en målad ruta på asfalt – i en miljö som är statisk och exakt likadan varje gång.

Båtens tre växlar: Jag brukar säga att en båt med en motor tillräckligt kraftig för att kunna plana har tre växlar: Ett – ”Glidar-växeln” – från ett till 4–5 knop då du glider fram, ofta med en slingrande och ormande effekt som gör att du måste parera med ratten hela tiden, motorn låter nästan som på tomgång och du gör inget svall och alla varv, marinor och båtklubbar blir glada när du åker förbi dom. Två – ”Plogar-växeln”, från cirka 4 till ungefär 13–19 knop – motorbåten beter sig som en snöplog där fören åker upp och aktern trycks ner i vattnet och du skapar svall – mycket svall. På v-bottnade båtar slipper du ofta ”ormandet” i denna plog-växel men hör du någon skrika argt nånstans ifrån så betyder det att du ska sakta farten eftersom detta svall är olidligt för dem som håller på att fixa med sin båt, eller precis hällt upp i glasen och nu får allt i knät. Den tredje växeln är ”planar-läget” – då har båten gått från att vara plog till att lägga sig på vattnet – då planar du, kör snabbt, oftast från 19 knop och uppåt.

Båtens broms: Det är förstås backen på båten, men den kan du bara använda när du kör relativt långsamt. Så det är viktigt att du tränar på undanmanöver och kraftig gir så att du vet hur du ska göra om du i planande läge upptäcker något i vattnet som du inte vill köra på.

Nu när båtsäsongen är här, hitta ett säkert ställe att öva på, fritt från bryggor och för många passerande planande båtar och testa dessa tre växlar och broms. Då får du en känsla för hur du sedan ska köra i trängre passager och i lägre hastigheter.

Jag vet inte hur ni känner, men jag känner i varje fall att detta har varit en av de längsta och mörkaste vintrarna i mannaminne. Längtan till sjösättning aldrig någonsin tidigare har varit så stark.

Nu har de flesta redan fått båten i vattnet och är redo att njuta av fridfulla båtturer, samkväm med båtvänner och av en vacker skärgård. Det kanske blir just den här båtsäsongen som vi kommer att komma ihåg långt in i framtiden som den sommar då vi kände extra mycket tacksamhet för sådant vi tidigare har tagit för givet. Tänk vad ett mikroskopiskt litet virus kan ställa om saker totalt i livet och få en att reflektera över saker på helt nya sätt.

Det finns studier som visar på att känslan av tacksamhet faktiskt stärker immunförsvaret. Samma gäller känslan av att kunna bidra med något positivt, att känna sig behövd – och som del av en gemenskap. När hela världen uppmanats att utöva social distansering så inser jag att detta är en av flera saker jag har tagit för givet – möten och relationer med andra människor. Och jag är synnerligen tacksam för den gemenskap jag har genom mitt båtliv och genom min båtklubb.

Så i syfte att hjälpa er att stärka ert immunförsvar genom att fundera på exakt vad inom ert båtliv som ni är mest tacksamma för, följer här några exempel på minnen och upplevelser i mitt båtliv jag värdesätter extra mycket just denna period:

Båtklubbens alla volontärer, som på sin fria tid och oavlönat klipper gräsmattor, omsorgsfullt planterar blommor och örter, snickrar, meckar och lagar så att vi medlemmar får en underbar hamn och semesterparadis.

Båtklubbens puttrande snipa – jag är så tacksam för alla de tidiga morgonturer du bjudit på när vi åkt och köpt nybakat bröd i bageriet en sjömil bort.

Naturhamnen där jag inte varit tidigare – jag längtar till att känna adrenalinet pumpa friskt när jag släppt i ankaret och sakta gör mig redo för att gå i land med mina längsta tampar utan att de trasslar sig.

Alla smultron på klubbholmen som jag alla mina bekantas barn har kunnat trä på ett grässtrå.

Alla båtklubbsmedlemmar som tillåter att man kan vara allt från supersocial till en udda introvert utan att känna sig utanför gemenskapen.

Alla Neptunias båtcoacher och coachningkunder som glatt har delat med sig av sina kunskaper, utmaningar och båtliv.

Sverige som för länge sedan byggde ett kommunalt vatten och avloppssystem så att vi trots virus ändå får rent vatten varje gång vi vrider på kranen.

Solen, lugnet, friden, tystnaden och det spegelblanka vattnet man ser tidigt på morgonen när man yrvaket kliver upp från mittenkabinen och till aktern för att brygga en kopp kaffe.

Till sist – tack till immunförsvaret som hittills gjort ett bra jobb även om jag tagit alldeles för mycket för givet genom livet. Jag har slutat med det nu!

Har du någonsin drömt om att få lätta ankar från det tråkiga 9 till 5 arbetet där det känns som att din enda uppgift är att bidra till någon annans drömmar? Tänk att bara kunna kasta loss med båten och åka iväg på dina egna drömmars mål. Lätt att göra om du är fri från familjeplikter och någorlunda ekonomiskt oberoende men om du måste tänka på din egen försörjning kan du bli en digital nomad.

Nej, jag är inte ekonomiskt oberoende och jag har många år kvar till pensionen. Dessutom har jag en familjesituation som gör det omöjligt att säga hejdå till Sverige i ett år och åka jorden runt.

Men detta har inte hindrat mig att leva min dröm – att ha båten som arbetsplats, ett flytande kontor som kan lätta ankar och ha möten med hela världen oavsett jag befinner mig i Karlbergskanalen i Stockholm City eller på varma bergsklippor ute i Nassa skärgård. Så här har jag levt i snart åtta år och det har gått utmärkt i dagens virtuella värld. Allt är förstås avhängigt på vad du jobbar med och att du har en ”bo-båt”. Vill du testa på livet som digital nomad på din båt så kommer här några tips:

 1. VÅGA utifrån ditt kall och passion – leta efter jobb som kan skötas via internet. Det finns specifika rekryteringshemsidor som fokuserar på digitala nomader. Är du tekniskt kunnig finns det jobb såsom web- och apputveckling, samt olika arbetsuppgifter inom sociala medier. Andra jobb kan vara till exempel översättningar, skrivjobb (bloggar, krönikor, böcker, läromedel), formgivning och grafisk design.
 2. Har du eget företag – se till att ha ett digitalt bokföringssystem så att allt kan skötas på distans och i samarbete med en bokföringskonsult och revisor, även om ni aldrig träffas. Har du inte eget företag men behöver skicka fakturor så finns förmedlingstjänster såsom CoolCompany och FrilansFinans.
 3. Disciplin och rutin – även om du nu gladeligen är din egen chef så är det lätt att tappa motivationen och ibland känna sig ensam och rotlös. Därför är det mycket viktigt med rutiner, både hur arbetet ska läggas upp men också var på båten du arbetar och på vilket sätt så att jobbet blir gjort och kunderna nöjda.

Så här strukturerar jag mitt arbete på båten:

Startar varje dag med energiinjektion – en powerwalk i området kring hamnen eller temperaturen tillåter – en simtur. Vid 08.30 tillbaka till ”båtkontoret”. Mellan frukost och lunch ägnas tid åt svårare uppgifter såsom större strategiska beslut eftersom hjärnan oftast är klarare då än på eftermiddagen.

På min Nautic 900 har jag delat in båten i tre fysiska arbetsplatser: ”Produktionsplatsen” är antingen i salongen eller vid aktern i båten där det bästa bordet finns för att sitta någorlunda ergonomiskt. ”Resurs och dröm-platsen” är på en plats där jag bara är när jag ska tanka energi, jobbdatorn är inte välkommen till denna plats. Till sist har jag en plats jag kallar ”kritikerplatsen” – där sätter jag mig och går igenom det jag producerat och ger konstruktiv feedback till mig själv. Alternativt kliver jag av båten helt och hållet och går till hamnstugan eller klubbhuset.

Denna metod härstammar från något som kallas ”Disney-metoden” – en metod som Walt Disney använde när han skulle skriva manus och animera nya filmer. Metoden används ofta inom coachning när man ska jobba med att förverkliga någons drömmar och den funkar perfekt för att göra båten till den perfekta arbetsplatsen för kreativt och produktivt arbete.

Vår båt var fullpackad med allehanda förnödenheter och redo för det stora skärgårdsäventyret i början på sommaren. Färskvatten och dieseltanken fylld och förbrukningsbatterierna likaså, välpepprade av den nyinstallerade solpanelen kastade vi således loss med sikte på en välkänd naturhamn i skärgården. (read more…)

Jag lovade min dotter dyrt och heligt att vi detta år – för en gångs skull – skulle slippa bogsering. Det gick vägen, trots en slirig växelkona och utslitna vajrar mellan reglage och drev som har gjort mig ganska spak när jag ska lägga till i trånga hamnbassänger.

Så har det sett ut de senaste åren – euforisk båtlycka har varvats med motor och elhaverier, kriser, ilska, bogsering och pendling mellan hopp och förtvivlan. Först med min Flipper 760 från 1984 inköpt för tre år sedan och sedan med min nuvarande Nautic 900, som jag köpte för drygt ett år sedan och som har gjort att jag och besättningen har fastnat på allehanda ställen och råkat ut för alla möjliga incidenter.

Köper man en begagnad båt – och även ibland ny för den delen – så ingår det i båtlivskonceptet att det händer saker på färden, med båten, på ställena dit man är på väg och när man kommer dit. Det är ofta bravaderna och det föränderliga i båtlivets natur som skapar minnen för livet – både positiva och negativa. För att undvika att råka ut för alltför många negativa upplevelser med båten så är det viktigt – jätteviktigt med säkerhet, inte bara säkerhet att kunna navigera och köra sin båt, utan teknisk säkerhet och att fullt ut känna sin båt.

Festen på båtklubben slutar vid midnatt och du lägger dig för att sova. Det är fortfarande livat i hamnen så du använder öronproppar för en god natts sömn. Du lägger dig i mittkabinen i din båt och vaknar till senare under natten av att det känns blött. Yrvaken i mörkret i kabinen känner du med händerna och tänker först att du blöder kraftigt, i panik tänder du lampan och ser då att madrassen där du ligger i mittkabinen är helt vattenfylld.

Du tar ur öronpropparna och hör då att vattenpumpen går för fulla muggar. Du springer ut i kabyssen och där flyter durkarna omkring och vattnet inne i båten går upp till dina lår. Huvudströmmen till vattenpumparna sitter på panelen vid förarplatsen en nivå upp i båten, du springer dit och stänger av strömmen.

Din nyinköpta klenod från 1984 är fylld med vatten och den verkar sjunka. Som tur är ligger du i båtklubbens hamn med landförbindelse där det finns både människor och tillgång till en kraftig vattenpump som i vanliga fall används till att fylla en vedeldad badtunna.

Du börjar pumpa ur allt vatten ur båten – 2,5 m3 närmare bestämt. När vattennivån är tillräckligt låg så kan du se att det är en sjövattenslang under handfatet i badrummet som lossnat på grund av en rostig skruv på en ”rostfri” slangklämma som satt i gång sjövattenpumpen mitt i natten.

Detta hände mig förra sommaren. Jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade sett ut om jag inte hade legat i båtklubbshamnen när detta hände. Tänk om jag hade varit långt ute i skärgården med min dotter i båten…

Så ett tips är att ta en funderare: Vet du var alla säkringar sitter? Vet du exakt hur var alla genomföringar på båten sitter och om de är som de ska, och har du koll på hur 12-volts systemet är kopplat, om landströmmen lever upp till 2000-tals standard och framförallt – har du koll på att alla slangklämmor sitter åt och är täta och att den ”rostfria” skruven inte har rostat sönder?

Ja, då kanske du slipper vakna upp i ofrivillig vattensäng och sedan ha återkommande mardrömmar om hur båten fylls med vatten medan du sover. Du slipper vakna var och varannan natt av att du tycker att madrassen känns full med vatten.

”Alltså, jag har ju hand om barnen – jag kan inte…!; ”Slussar är ett skilsmässodike”; ”Det blåser alltid från fel håll vid vår bryggplats”; ”Vi har den trängsta platsen på hela bryggan”; ”Vi har en dyr båt, så jag vågar inte köra den om den skulle gå sönder”; ”Seglare är egoister”; ”Motorbåtsfolk är respektlösa”….

Känns några av tankarna ovan igen? Det finns många vanligt förekommande övertygelser inom båtlivet som skapar olika former av hinder för ett glädjefullt båtliv. Men övertygelser är inget annat än valda sanningar. Så sätter de stopp för ett harmoniskt båtliv så går de att träna bort!

Vi människor bombarderas med hundratusentals Gigabyte information dagligen och det är helt omöjligt för hjärnan att ta in och processa all denna information. Man brukar säga att den mänskliga hjärnan har kapacitet att ta in högst tio procent på ett medvetet plan, de övriga 90 procenten processar vi omedvetet och den informationen filtreras baserat på vår egen inre biologiska plotter som gärna vill ha bekräftande information.

Med andra ord så tolkar du din omvärld utifrån vad du redan tycker och känner och när du här och nu upplever något nytt och så generaliserar, utelämnar och förvränger du information – hela tiden! Du tolkar omvärlden och tar beslut utifrån dina övertygelser och ditt sinnestillstånd. Om du råkar befinna dig i ett negativt sinnestillstånd så är det också betydligt lättare att ”köpa” en övertygelse från någon annan, än att ifrågasätta den.

Nyckeln till ett fritt och glädjefullt båtliv kommer av att på bästa sätt hantera dina övertygelser – behålla de kraftfulla som ger dig och din omgivning ett positivt sinnestillstånd och att du blir medveten om de övertygelser som begränsar dig så att du kan bli av med dom. Om det finns en konflikt mellan en övertygelse och ett beteende så vinner oftast övertygelsen. Har du ett oönskat beteende som du upprepar har du förmodligen en begränsande övertygelse som styr ditt beteende.

Övertygelser är starkt sammanlänkade med dina värderingar. Dina värderingar bestämmer hur och på vilket sätt du tänker när du tar beslut i ditt båtliv: Vart ska du åka med båten på semestern, vilken slags båt du har eller du tänker köpa, vad och vem du tror på, vilka vänner du vill ha omkring dig och hur noga du utför en uppgift.

Värderingar och övertygelser är också kopplade till din självkänsla och självförtroende. Om du har värderingar och övertygelser som är bra för dig och för din omgivning så är det bara att behålla dem, men om de hindrar dig från att nå dit du vill, då kan du träna bort dem.

I syfte att skapa goda relationer med människor runt omkring oss följer vi ibland andra personers värderingar. Det betyder inte att man behöver tycka exakt som dem, men man kan visa att man respekterar dem. Ofta får vi värderingar till oss utan att vi ifrågasätter om de är våra egna och att de verkligen stämmer med vad vi känner i hjärtat. De kommer till oss från alla möjliga håll, ibland har vi haft dom sedan barnsben utan att ifrågasätta om de verkligen är våra egna.

För att ta reda på vilka värderingar som är viktiga för dig, ta en stund och fundera över: Vad är viktigt för dig? Vad får dig motiverad? Tänk på en person som du beundrar, som inspirerar och gör dig glad. Vad har den personen för tilltalande egenskaper? Tänk tillbaka på en situation i livet då du kände sig stolt för att du stod upp för något. Vilka värderingar var det du försvarade då?

Att manövrera och lägga till med en båt är inte detsamma som att manövrera och parkera en bil – det vet vi. Men i stundens tilläggningshetta kan det lätt glömmas bort. Vind, vågor och strömmar i vattnet runt omkring en båt gör att förutsättningarna snabbt kan ändras, till skillnad från att parkera en bil på stum asfalt i en målad parkeringsruta.

Blir det tankekaos vid tilläggning i en trång hamnbassäng eller brygga så handlar det oftast om att man har missbedömt förhållandena och kommunikationen i besättningen brister för att man inte har haft en tydlig och gemensam målbild på hur hela händelseförloppet ska se ut. Här är några tips på hur att undvika tanke-kaos vid tilläggning:

 1. Bli din egen filmregissör: Visualisera som en film – filmsekvens per filmsekvens, klipp för klipp – hur du vill att alla moment i din tilläggningsmanöver ska finnas med, och ta även med möjliga riskfaktorer som kan inträffa och hur du i så fall ska hantera dom när de inträffar – visualisera en plan B och kanske C.
 2. Informera och instruera din besättning: Har du med dig din partner, barn eller nära vänner – se till att tydligt berätta för dom, och visualisera tillsammans med dom exakt hur varje moment i din film ser ut, och hur deras roller ser ut. Och se även till att ni tillsammans visualiserar hur filmen ska sluta – bra.
 3. Håll ditt sinnestillstånd på plus: Genom att bibehålla ditt bästa möjliga sinnestillstånd kommer du att ta rätt beslut och göra rätt prioriteringar. Vad behöver du ha för typ av puls och känsla i kroppen för att vara i bästa möjliga sinnestillstånd? Tala om för din besättning hur du fungerar och vad du behöver och låt de berätta vad som fungerar för dom.
 4. Bestäm din egen puls och tempo: Se till att det är du som bestämmer ditt eget tempo och inte någon annan i omgivningen. Är det så att du helt plötsligt har en stor båt bakom dig som också tänkt lägga till i den trånga hamnbassängen och som gör att du får en puls som ger dig ett negativt sinnestillstånd, då är det bättre att avvakta, ta en liten loop och låta den andra båten gå före.
 5. Det finns inga misslyckanden bara feedback: Båtlivet är ypperligt för att träna sin flexibilitet och på att ge och ta emot feedback med inställningen att det inte går att misslyckas, däremot går det alltid att lära sig av det som hände och sedan ta den kunskapen med sig till nästa filmregissering. Så ett tips när du ska ge eller ta emot feedback är att göra det när du och din besättning är i ett neutralt eller positivt sinnestillstånd som möjligt. Alltså – feedback innan eller efter att ni har varit i en utmanande situation. Det är också bra att bädda in feedback som kan uppfattas som kritik med något uppmuntrande och positivt.

Rättelse: I min krönika i förra numret nämnde jag Konsumentlagen, vilket ska vara Köplagen som gäller när privatpersoner köper och säljer varor mellan varandra.

Jag träffar många båtägare som när de väl har köpt sin nya båt inte har testkört den och inte heller testkört några andra båtar innan de gjorde sitt val. Jag ser också gång på gång hur nyblivna båtägare köper begagnade båtar där tekniska problem som var dolda vid köpet blir för övermäktiga och dyra, så de tillslut ger upp, säljer båten och säger hejdå till sitt båtliv.

Det lät så enkelt inför och vid köpet, men det slutade med ren katastrof.

Alla kan gå på pumpen (inklusive jag själv). Det kan bli en mycket dyr, obehaglig och långdragen historia. Så för att undvika att ditt båtköp blir en negativ energitjuv, så gäller det att vara varsam inför ditt båtköp. Här är några tips på vägen:

 1. Fundera igenom hur ditt behov ser ut och hur mycket pengar du är beredd att lägga. Gör upp en budget för löpande kostnader för bränsle och underhåll. Handlar det om att besegra haven, under en dag åka och köpa glass i solen eller kanske en helgtur med övernattning i skärgården? Hur många är ni som ska åka? Vill du kunna köra riktigt snabbt eller satsa mer på komfort?
 2. Se till att ha tillräckligt med manövreringskunskap för att kunna testköra de båtmodeller du är intresserad av att köpa. Båtar kan skilja sig väldigt mycket i kör- och manövreringsegenskaper. Testa dig fram och känn noga efter vad det är du tycker om med båten och vad som kan kännas bökigt och lite osäkert. Till exempel hur beter den sig med vind och strömmar, hur lättmanövrerad är den vid vind i akter och från sidan? Och om det är hela familjen som ska åka ut – se till att de också får vara med och testa båten.
 3. Olika båtar kräver olika mängd underhåll, både på insida och utsida. Ju mer trädetaljer, desto mer träunderhåll eftersom trä blir gammalt av sol, vind och fukt. En aluminiumbåt har nästan inget underhåll alls, plastbåtar behöver tvättas, poleras och vaxas minst en gång per år. Ju äldre plastbåtar, desto viktigare med underhåll och skulle man råka få en reva i en plastbåt går det lätt att laga medan en buckla på en aluminiumbåt är svårare att räta ut.
 4. Ska du köpa en begagnad båt, ta med dig en besiktningscoach. Ju fler installationer och äldre båt, desto fler möjliga dolda (och dyra) fel. Köper du båten genom en förmedlare så kan du begära att båten gås igenom av dom enligt ett standardbesiktningsprotokoll. Köper du båten privat och kanske av bekanta som bedyrar att allt fungerar och det inte finns några dolda fel, och det kort efter båtköpet visar sig att det är precis tvärt om – begär återköp enligt konsumentlagen och se till att du har en bra båtförsäkring som även täcker rättsskydd.

Jag tror inte att båtsäljare medvetet och med illvilja säljer en båt de vet har dolda fel, däremot tror jag det är lätt att bli hemmablind om man har ägt båten länge och man ser inte själv att båten är eftersatt och rent av farlig att använda. Därför brukar det vara välkommet även av båtsäljaren att båten gås igenom av en besiktningsman för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

I förra numret berättade jag lite om hur snabbt det kan gå att du själv blir en härskande energitjuv i båten. Och som alltid, i synnerhet i en båt, kan det bli en kraftig växelverkan mellan två eller flera personer i en besättning där ett energilöst sinnestillstånd snabbt smittar av sig på andra som börjar ryta ifrån på samma härskande vis och konflikter och bråk är ett faktum. Så vad kan du göra för att värja dig från en energitjuv utan att själv bli en som skäller tillbaka?

När någon är i affekt, alltså i ett lågt och kraftigt negativt sinnestillstånd, så är det av en anledning. Det är lätt att dra förhastade slutsatser när man redan är irriterad över något eller någon och då går mycket av det vi säger aldrig fram. Båda partner generaliserar, förvränger och lämnar ute information och när någon då uttrycker ett behov eller förväntan så blir det aldrig någon exakt observation utan bara fragmenterade tolkningar, vilket ofta leder till konflikter.

Genom att aktivt lyssna och försöka ta reda på exakt vad det är som gör att personen desperat behöver energi genom att härska över andra, så visar du personen att du verkligen lyssnar och då brukar det negativa energiflödet avta. Och lyssna kan man göra även om man inte är helt överens och tycker samma sak.

Dock blir det mycket enklare att komma till en lösning och resultat när båda eller flera parter kan diskutera och kommunicera kring en lösning utan att en eller flera känner sig energilösa, kritiserade, åsidosatta eller nedtryckta i durken.

Här är några tips på hur du kan bemöta en härskare utan att bli en själv:

 1. Lyssna på din partner och besättning med inlevelse och på vad de har att säga. Vad är det som egentligen vill bli sagt?
 2. Möt din partner och besättning med empati utan att du behöver dela personens värderingar (sympati).
 3. Återberätta vad personen har sagt till dig så att personen hör att du har uppfattat rätt.
 4. Tala om vad du själv vill ha sagt tydligt och sakligt men utan värderingar.
 5. Säkerställ och återkoppla att det du har sagt har uppfattats rätt och be personen återberätta vad du har sagt.
 6. Gå igenom vad som behöver göras för att hitta en varaktig lösning som kan tillgodose bådas eller allas behov på ett tillfredsställande sätt.

Vill ni ha hjälp? Maria Lannér är certifierad ledarskapscoach och hjälper kunder med att hantera sin kommunikation i relationer både på båt och på land, privat och i arbetssituationer. Maila till maria@neptunia.se

Sjön suger – energi – och det kan gå ganska snabbt att du som båtförare tappar i energi som i sin tur gör att ditt sinnestillstånd dippar ganska kraftigt. Ett fenomen som kan inträffa då är att du omedvetet börjar förminska människor runtomkring dig. Det är den klassiska härskartaktiken som gör entré i just din båt. Så vad kan du göra för att undvika detta fenomen?

Du har säkert sett och hört det själv, framförallt i hamnar då du själv sitter på land eller i en båt bredvid som åhörare och bevittnar hur andra kommunicerar i båten på ett sätt som de måste be om ursäkt för senare. Eller så kanske du har upplevt det själv, mitt under tilläggningen eller någon annan situation som känns stressig och kaotisk – pulsen är stark och kommunikationen brister.

Särskilt i hamnar är det många som inte tänker på är att deras eget biologiska batteri kanske är totalt tömt när de väl närmar sig bryggan. De har spenderat timmar på att ta sig till sin destination där de ska möta upp vännerna för en god middag. Därför har de väntat med att både dricka och äta och löper därmed stor risk att omedvetet börja stjäla energi från andra.

Här är några tips för att undvika att du själv blir en härskare:

 1. Inventera ditt eget biologiska batteri

Inventera ditt eget sinnestillstånd innan du utsätter dig för någon typ av utmanande situation. Var är du på en tiogradig skala? Är du på plus – ja då är det bara att köra på, men är ditt eget biologiska batteri nästan halvtomt eller helt tomt – fundera på vad du behöver göra för att fylla på ditt batteri så att du själv slipper bli en härskande energitjuv.

 1. Mat innan maten

Om du börjar känna dig såsig och ha svårt att ta beslut, då är det bra att ha lite nödenergimat till hands. Frukt, nötter, russin, kokta ägg, ölkorv eller en avokado som du kan få i dig innan du ska utsätta dig för en situation som kräver många mikrobeslut på kort tid.

 1. Ge feedback vid rätt läge

Om du vill ge feedback till dina besättningsmedlemmar om hur saker kanske kan göras ännu bättre nästa gång ni lägger till – se till att göra det när du känner att ditt sinnestillstånd är på plus. Risken är annars att feedback uppfattas som kritik vilket kan göra att din besättningsmedlem hellre sätter sig som passiv i båten eller i värsta fall vill stanna på land.

 1. Var förbered på flera olika scenarier

Var din egen filmregissör. Bestäm i förväg vilka manövrerings- och tilläggningsmoment ni ska göra i båten inför kommande utmanande situation. Ha en eller flera reservplaner som ni kan ta till om plan Ett inte fungerar.

*Hur man hanterar och värjer sig från härskande energitjuvar i båten återkommer jag till vid ett senare tillfälle ;-).

Inom coachning så talar vi ofta om känsloankare. Det är ett känslominne, något som vi varit med om tidigare i livet och som fortsätter att påverka vårt sinnestillstånd och därmed våra beslut, känslor och handlingar här och nu – idag.

Efter denna varma båtsommar har du säkert har varit med om många båtäventyr som gett dig både positiva som negativa känsloankare – så hur hanterar du dessa ankare så att du kan få ett rikare båtliv i framtiden?

Exempel på ett negativt känsloankare: Ankarsläpp 1

”Det började skymma runt tio på kvällen och precis som väderleksrapporten visat så började det blåsa upp – rejält. Viken där vi hade legat skyddat i alla väderstreck i flera dygn kunde inte stå emot de kraftiga kastvindar som nu började komma från alla håll.

Vi låg förtöjda mot ett berg och med ankare i aktern och hade sonderat lite om att flytta till en brygga för att känna oss tryggare, men beslutet dröjde och nu kändes det för sent att flytta. Båten vajade fram och tillbaka och helt plötsligt stod den och dunkade med fören in mot berget, en av bergskilarna lossnade, snabbt låg hela båten in mot land och på grund med slagsida. Efter några långa minuter avtog vinden men vi hade hög puls och kände total skräck och panik.”

Exempel på ett positivt känsloankare: Ankarsläpp 2

”Vi hade spenderat några dygn i vår favoritvik tillsammans med våra bästa vänner som legat förtöjda precis intill oss. Solen sken, det var vindstilla och varmt. Vi avnjöt en god frukost med färska frallor och nybryggt kaffe tillsammans med våra vänner som sedan började förbereda sig för att kasta loss och åka vidare.

Vi vinkade farväl när de drog sig ut med ankarlinan och tog samtidigt en kopp kaffe till och då helt plötsligt märkte vi att de fick upp vår ankarlina! ”Ojdå” säger dom, ”Hoppsan” säger vi och ber om ursäkt eftersom det var vi som lagt vår lina över deras. Vi hjälptes åt att sära på linorna och vinkade ännu en gång farväl till våra underbara båtvänner. Vi ses nästa säsong igen – samma tid, samma plats!”

Tips för att hantera känsloankare

Tricket är att kunna välja om du vill ha kvar ett känsloankare eller släppa det, det vill säga bearbeta och släppa negativa och förstärka de positiva.

Gör en reflektion över de upplevelser du har med dig från denna båtsommar och gör en inventeringslista. Vilka upplevelser var positiva och negativa? Skriv ner dem som en kort berättelse – vad såg du, hörde, kände, smakade och luktade? Kanske tog du bilder – printa ut en papperskopia av ditt positiva minne och sätt upp på en plats där du ofta tittar.

Har du ett negativt känslominne – reflektera över vad du behöver göra för att bearbeta det och sedan släppa det.

Har du körkort och spenderar en hel del tid med att köra bil? Ja, då kan det kännas extra utmanande att manövrera en motorbåt med ratt och reglage och när du befinner dig i trånga passager och hamnar.

Så hur kommer det sig och hur blir du kvitt detta fenomen?

Vår hjärna strävar ständigt efter att så snabbt som möjligt komma in i ett autopilotläge, det vill säga ett läge där du – när du har gjort något tillräckligt ofta – inte ens behöver tänka på vad det är du gör. Du är riktigt skicklig på det du gör ändå.

Detta fenomen utnyttjar du när du kör bil. Faktum är att du inte skulle kunna köra bil om du inte tog tillvara på hjärnans förmåga att koppla in din självgående och omedvetna kunskap – din alldeles egen autopilot. Och detta omedvetna beteende kan ställa till det när du kliver ner i en motorbåt som invändigt, där du sitter och ska köra med ratt och reglage, är tillräckligt likt en bil.

Eftersom hjärnan tror att du sitter i en bil förväntar den sig en viss typ av reaktion tillbaka i båten när du gör en manöver. Och när det inte blir som hjärnan har tänkt sig så kan det uppstå en viss förvirring med en dippande självkänsla som följd. Nedan är tre tips på vad du kan tänka på för att hålla ditt omedvetna bilkörande borta från motorbåten:

 1. Se till att du själv sätter rimliga referensramar för vad som är tillräckligt bra när du gör en manöver. Till exempel att köra in en båt mellan Y-bommar där både vatten och vind påverkar hur båten rör sig är inte det samma som att köra bil in i en målad vit ruta på asfalt där förutsättningarna är i stort sett de samma varje gång.
 2. I en bil måste du ha rörelse i hjulen för att kunna svänga, alltså måste du lägga i en växel först. I en motorbåt så är det ofta en fördel om du rör på ratten först medan du fortfarande har växeln i neutralt läge, ställer in rodret för dit du ska köra och sedan lägger i en växel. Risken är annars att det blir för stor eftersläpning och du kommer inte dit du tänkte.
 3. Tänk på att autopiloten gärna vill ta över om du är trött, så ska du utsätta dig för en situation som kräver fokus, många snabba beslut och ett gott sinnestillstånd, se till att tanka energi först – ta en minipaus.

Tycker du att det känns obehagligt att lägga till i trånga hamnar där det finns åskådare? Då är du inte ensam!

En förklaring till detta fenomen är att vår reptilhjärna (amygdala) skapar ett försvars eller flyktbeteende när vi riskerar att tappa vårt anseende och bli uteslutna ur vår sociala flock. Så för att inte gå miste om härliga båtupplevelser, hur utmanar du detta fenomen?

Peter och Marie tillsammans med ett annat par satte kurs mot en av Stockholms skärgårds mest populära sjökrogar för att äta middag. De hade varit där flera gånger tidigare under lågsäsong i sin 20 fots daycruiser.

Peter körde båten. När de kommer fram så har de en mindre båt framför sig som också ska in i hamnen. Peter bestämmer sig därför för att hovra runt utanför hamnen en stund.

Tiden går och Marie ser hur flera andra båtar, även större än deras, går in i hamnen, men de själva ligger kvar utanför:

– Ska du inte testa att gå in nu, Peter, säger Marie.

Peter svarar inte. Istället sätter han på sig solglasögonen och drar upp ljudvolymen på musiken de har i motorbåten. Efter 30 minuter börjar Marie och gästerna att bli hungriga och trötta på att inget händer, så Marie ryter till:

– Peter, kom igen nu, kan vi inte åka in i hamnen?

– Det är så mycket folk på bryggan. Jag föreslår att vi åker och äter middag i en naturhamn istället, svarar Peter.

– Jamen, vi har ju ingen mat med oss, säger Marie.

– Det löser jag, säger Peter.

Han kör till sjömackens tomma brygga som ligger en bit utanför hamnen men ändå nära krogen. Han förtöjer båten, frågar gästerna vad de vill ha för mat, ringer till sjökrogen och beställer mat som han sedan hämtar. Och så åker de alla iväg till en vindstilla naturhamn i närheten.

Väljer du Peters strategi så riskerar du att gå miste om många underbara båtupplevelser. Nedan är några tanketips på hur du istället för att fly situationen helt, hittar ett sätt att omdefiniera betydelsen av att det finns åskådare på bryggan:

 1. Åskådarna har fullt fokus på sig själva så de bryr sig inte ett dugg om jag gör en snygg tilläggning eller inte.
 2. Åskådarna sitter just nu och njuter i en trygg tillvaro på bryggan men för en stund sedan var de lika nervösa som jag.
 3. Om någon på bryggan behöver använda min tilläggning för att själv få bättre självförtroende så kan jag ju bjuda på det.
 4. Jag är stolt över att kunna be om hjälp av andra i hamnen om jag bedömer att det behövs.

Det har gjorts studier som visar att det bara tar några enstaka försök där man känner att man misslyckats, till att man helt ger upp. Till exempel du har försökt två gånger att lägga till vid den trånga sjömacken men det misslyckades. Du vet nu att du inte kan. Du har lärt dig att du är totalt hjälplös. Så hur kan du komma vidare?

Anna och hennes man Nils, som har haft motorbåt i 20 år, bestämde sig en varm sommarkväll att ta en båttur. Under alla år har det varit Nils som suttit vid ratten när de ska lägga till. De har ofta talat om att Anna också borde kunna köra, bekvämlighet har satt stopp, men just denna kväll tog Anna själv initiativ till att köra när de skulle lägga till vid sjömacken.

Tillsammans gick de igenom manövreringsteknik. Anna kände sig hur trygg som helst. Men närmare bryggan blev Anna nervös när hon såg alla andra båtar som också skulle tanka. Båten hamnade fel och Nils kastade sig över ratten och körde ut från bryggan.

På tryggt avstånd gjorde Anna sig redo för ett nytt försök. Nu var Anna inte alls lika lugn längre. Just som hon ska köra in så börjar en båt framför att backa ut. I sista stund fick Anna i backen och undvek en kollision. Med hög puls gjorde Anna ett tredje försök, men den här gången missade hon bryggan helt.

”Jag ger upp”! ”Släpp av mig!”, skrek Anna.

Boosta ditt självförtroende i fem steg!

En kraftfull metod för att få tillbaka tron på dig själv är att frammana ett tidigare minne i ditt liv då du kände dig riktigt kraftfull. Det kan vara vilket tillfälle som helst:

 1. Med dina fem sinnen – bli medveten om hur du tänker och känner just nu i ditt låsta läge: Vad ser, hör, känner, smakar och luktar du?
 2. Med dina fem sinnen – hur vill du tänka och känna istället?
 3. Minns tillbaka på den där gången då du kände exakt så som du vill känna nu? Vad såg, hörde och kände du? Kanske du också minns hur det smakade och luktade!
 4. Bli medveten om hur du känner och tänker nu, när du Minns hur bra det kändes . Vilken puls har du nu? Behåll känslan i kroppen, sätt dig vid ratten och gör om tilläggningen.
 5. Förtöj och fira att du lyckats!