Jag lovade min dotter dyrt och heligt att vi detta år – för en gångs skull – skulle slippa bogsering. Det gick vägen, trots en slirig växelkona och utslitna vajrar mellan reglage och drev som har gjort mig ganska spak när jag ska lägga till i trånga hamnbassänger.

Så har det sett ut de senaste åren – euforisk båtlycka har varvats med motor och elhaverier, kriser, ilska, bogsering och pendling mellan hopp och förtvivlan. Först med min Flipper 760 från 1984 inköpt för tre år sedan och sedan med min nuvarande Nautic 900, som jag köpte för drygt ett år sedan och som har gjort att jag och besättningen har fastnat på allehanda ställen och råkat ut för alla möjliga incidenter.

Köper man en begagnad båt – och även ibland ny för den delen – så ingår det i båtlivskonceptet att det händer saker på färden, med båten, på ställena dit man är på väg och när man kommer dit. Det är ofta bravaderna och det föränderliga i båtlivets natur som skapar minnen för livet – både positiva och negativa. För att undvika att råka ut för alltför många negativa upplevelser med båten så är det viktigt – jätteviktigt med säkerhet, inte bara säkerhet att kunna navigera och köra sin båt, utan teknisk säkerhet och att fullt ut känna sin båt.

Festen på båtklubben slutar vid midnatt och du lägger dig för att sova. Det är fortfarande livat i hamnen så du använder öronproppar för en god natts sömn. Du lägger dig i mittkabinen i din båt och vaknar till senare under natten av att det känns blött. Yrvaken i mörkret i kabinen känner du med händerna och tänker först att du blöder kraftigt, i panik tänder du lampan och ser då att madrassen där du ligger i mittkabinen är helt vattenfylld.

Du tar ur öronpropparna och hör då att vattenpumpen går för fulla muggar. Du springer ut i kabyssen och där flyter durkarna omkring och vattnet inne i båten går upp till dina lår. Huvudströmmen till vattenpumparna sitter på panelen vid förarplatsen en nivå upp i båten, du springer dit och stänger av strömmen.

Din nyinköpta klenod från 1984 är fylld med vatten och den verkar sjunka. Som tur är ligger du i båtklubbens hamn med landförbindelse där det finns både människor och tillgång till en kraftig vattenpump som i vanliga fall används till att fylla en vedeldad badtunna.

Du börjar pumpa ur allt vatten ur båten – 2,5 m3 närmare bestämt. När vattennivån är tillräckligt låg så kan du se att det är en sjövattenslang under handfatet i badrummet som lossnat på grund av en rostig skruv på en ”rostfri” slangklämma som satt i gång sjövattenpumpen mitt i natten.

Detta hände mig förra sommaren. Jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade sett ut om jag inte hade legat i båtklubbshamnen när detta hände. Tänk om jag hade varit långt ute i skärgården med min dotter i båten…

Så ett tips är att ta en funderare: Vet du var alla säkringar sitter? Vet du exakt hur var alla genomföringar på båten sitter och om de är som de ska, och har du koll på hur 12-volts systemet är kopplat, om landströmmen lever upp till 2000-tals standard och framförallt – har du koll på att alla slangklämmor sitter åt och är täta och att den ”rostfria” skruven inte har rostat sönder?

Ja, då kanske du slipper vakna upp i ofrivillig vattensäng och sedan ha återkommande mardrömmar om hur båten fylls med vatten medan du sover. Du slipper vakna var och varannan natt av att du tycker att madrassen känns full med vatten.

”Alltså, jag har ju hand om barnen – jag kan inte…!; ”Slussar är ett skilsmässodike”; ”Det blåser alltid från fel håll vid vår bryggplats”; ”Vi har den trängsta platsen på hela bryggan”; ”Vi har en dyr båt, så jag vågar inte köra den om den skulle gå sönder”; ”Seglare är egoister”; ”Motorbåtsfolk är respektlösa”….

Känns några av tankarna ovan igen? Det finns många vanligt förekommande övertygelser inom båtlivet som skapar olika former av hinder för ett glädjefullt båtliv. Men övertygelser är inget annat än valda sanningar. Så sätter de stopp för ett harmoniskt båtliv så går de att träna bort!

Vi människor bombarderas med hundratusentals Gigabyte information dagligen och det är helt omöjligt för hjärnan att ta in och processa all denna information. Man brukar säga att den mänskliga hjärnan har kapacitet att ta in högst tio procent på ett medvetet plan, de övriga 90 procenten processar vi omedvetet och den informationen filtreras baserat på vår egen inre biologiska plotter som gärna vill ha bekräftande information.

Med andra ord så tolkar du din omvärld utifrån vad du redan tycker och känner och när du här och nu upplever något nytt och så generaliserar, utelämnar och förvränger du information – hela tiden! Du tolkar omvärlden och tar beslut utifrån dina övertygelser och ditt sinnestillstånd. Om du råkar befinna dig i ett negativt sinnestillstånd så är det också betydligt lättare att ”köpa” en övertygelse från någon annan, än att ifrågasätta den.

Nyckeln till ett fritt och glädjefullt båtliv kommer av att på bästa sätt hantera dina övertygelser – behålla de kraftfulla som ger dig och din omgivning ett positivt sinnestillstånd och att du blir medveten om de övertygelser som begränsar dig så att du kan bli av med dom. Om det finns en konflikt mellan en övertygelse och ett beteende så vinner oftast övertygelsen. Har du ett oönskat beteende som du upprepar har du förmodligen en begränsande övertygelse som styr ditt beteende.

Övertygelser är starkt sammanlänkade med dina värderingar. Dina värderingar bestämmer hur och på vilket sätt du tänker när du tar beslut i ditt båtliv: Vart ska du åka med båten på semestern, vilken slags båt du har eller du tänker köpa, vad och vem du tror på, vilka vänner du vill ha omkring dig och hur noga du utför en uppgift.

Värderingar och övertygelser är också kopplade till din självkänsla och självförtroende. Om du har värderingar och övertygelser som är bra för dig och för din omgivning så är det bara att behålla dem, men om de hindrar dig från att nå dit du vill, då kan du träna bort dem.

I syfte att skapa goda relationer med människor runt omkring oss följer vi ibland andra personers värderingar. Det betyder inte att man behöver tycka exakt som dem, men man kan visa att man respekterar dem. Ofta får vi värderingar till oss utan att vi ifrågasätter om de är våra egna och att de verkligen stämmer med vad vi känner i hjärtat. De kommer till oss från alla möjliga håll, ibland har vi haft dom sedan barnsben utan att ifrågasätta om de verkligen är våra egna.

För att ta reda på vilka värderingar som är viktiga för dig, ta en stund och fundera över: Vad är viktigt för dig? Vad får dig motiverad? Tänk på en person som du beundrar, som inspirerar och gör dig glad. Vad har den personen för tilltalande egenskaper? Tänk tillbaka på en situation i livet då du kände sig stolt för att du stod upp för något. Vilka värderingar var det du försvarade då?

Att manövrera och lägga till med en båt är inte detsamma som att manövrera och parkera en bil – det vet vi. Men i stundens tilläggningshetta kan det lätt glömmas bort. Vind, vågor och strömmar i vattnet runt omkring en båt gör att förutsättningarna snabbt kan ändras, till skillnad från att parkera en bil på stum asfalt i en målad parkeringsruta.

Blir det tankekaos vid tilläggning i en trång hamnbassäng eller brygga så handlar det oftast om att man har missbedömt förhållandena och kommunikationen i besättningen brister för att man inte har haft en tydlig och gemensam målbild på hur hela händelseförloppet ska se ut. Här är några tips på hur att undvika tanke-kaos vid tilläggning:

 1. Bli din egen filmregissör: Visualisera som en film – filmsekvens per filmsekvens, klipp för klipp – hur du vill att alla moment i din tilläggningsmanöver ska finnas med, och ta även med möjliga riskfaktorer som kan inträffa och hur du i så fall ska hantera dom när de inträffar – visualisera en plan B och kanske C.
 2. Informera och instruera din besättning: Har du med dig din partner, barn eller nära vänner – se till att tydligt berätta för dom, och visualisera tillsammans med dom exakt hur varje moment i din film ser ut, och hur deras roller ser ut. Och se även till att ni tillsammans visualiserar hur filmen ska sluta – bra.
 3. Håll ditt sinnestillstånd på plus: Genom att bibehålla ditt bästa möjliga sinnestillstånd kommer du att ta rätt beslut och göra rätt prioriteringar. Vad behöver du ha för typ av puls och känsla i kroppen för att vara i bästa möjliga sinnestillstånd? Tala om för din besättning hur du fungerar och vad du behöver och låt de berätta vad som fungerar för dom.
 4. Bestäm din egen puls och tempo: Se till att det är du som bestämmer ditt eget tempo och inte någon annan i omgivningen. Är det så att du helt plötsligt har en stor båt bakom dig som också tänkt lägga till i den trånga hamnbassängen och som gör att du får en puls som ger dig ett negativt sinnestillstånd, då är det bättre att avvakta, ta en liten loop och låta den andra båten gå före.
 5. Det finns inga misslyckanden bara feedback: Båtlivet är ypperligt för att träna sin flexibilitet och på att ge och ta emot feedback med inställningen att det inte går att misslyckas, däremot går det alltid att lära sig av det som hände och sedan ta den kunskapen med sig till nästa filmregissering. Så ett tips när du ska ge eller ta emot feedback är att göra det när du och din besättning är i ett neutralt eller positivt sinnestillstånd som möjligt. Alltså – feedback innan eller efter att ni har varit i en utmanande situation. Det är också bra att bädda in feedback som kan uppfattas som kritik med något uppmuntrande och positivt.

Rättelse: I min krönika i förra numret nämnde jag Konsumentlagen, vilket ska vara Köplagen som gäller när privatpersoner köper och säljer varor mellan varandra.

Jag träffar många båtägare som när de väl har köpt sin nya båt inte har testkört den och inte heller testkört några andra båtar innan de gjorde sitt val. Jag ser också gång på gång hur nyblivna båtägare köper begagnade båtar där tekniska problem som var dolda vid köpet blir för övermäktiga och dyra, så de tillslut ger upp, säljer båten och säger hejdå till sitt båtliv.

Det lät så enkelt inför och vid köpet, men det slutade med ren katastrof.

Alla kan gå på pumpen (inklusive jag själv). Det kan bli en mycket dyr, obehaglig och långdragen historia. Så för att undvika att ditt båtköp blir en negativ energitjuv, så gäller det att vara varsam inför ditt båtköp. Här är några tips på vägen:

 1. Fundera igenom hur ditt behov ser ut och hur mycket pengar du är beredd att lägga. Gör upp en budget för löpande kostnader för bränsle och underhåll. Handlar det om att besegra haven, under en dag åka och köpa glass i solen eller kanske en helgtur med övernattning i skärgården? Hur många är ni som ska åka? Vill du kunna köra riktigt snabbt eller satsa mer på komfort?
 2. Se till att ha tillräckligt med manövreringskunskap för att kunna testköra de båtmodeller du är intresserad av att köpa. Båtar kan skilja sig väldigt mycket i kör- och manövreringsegenskaper. Testa dig fram och känn noga efter vad det är du tycker om med båten och vad som kan kännas bökigt och lite osäkert. Till exempel hur beter den sig med vind och strömmar, hur lättmanövrerad är den vid vind i akter och från sidan? Och om det är hela familjen som ska åka ut – se till att de också får vara med och testa båten.
 3. Olika båtar kräver olika mängd underhåll, både på insida och utsida. Ju mer trädetaljer, desto mer träunderhåll eftersom trä blir gammalt av sol, vind och fukt. En aluminiumbåt har nästan inget underhåll alls, plastbåtar behöver tvättas, poleras och vaxas minst en gång per år. Ju äldre plastbåtar, desto viktigare med underhåll och skulle man råka få en reva i en plastbåt går det lätt att laga medan en buckla på en aluminiumbåt är svårare att räta ut.
 4. Ska du köpa en begagnad båt, ta med dig en besiktningscoach. Ju fler installationer och äldre båt, desto fler möjliga dolda (och dyra) fel. Köper du båten genom en förmedlare så kan du begära att båten gås igenom av dom enligt ett standardbesiktningsprotokoll. Köper du båten privat och kanske av bekanta som bedyrar att allt fungerar och det inte finns några dolda fel, och det kort efter båtköpet visar sig att det är precis tvärt om – begär återköp enligt konsumentlagen och se till att du har en bra båtförsäkring som även täcker rättsskydd.

Jag tror inte att båtsäljare medvetet och med illvilja säljer en båt de vet har dolda fel, däremot tror jag det är lätt att bli hemmablind om man har ägt båten länge och man ser inte själv att båten är eftersatt och rent av farlig att använda. Därför brukar det vara välkommet även av båtsäljaren att båten gås igenom av en besiktningsman för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

I förra numret berättade jag lite om hur snabbt det kan gå att du själv blir en härskande energitjuv i båten. Och som alltid, i synnerhet i en båt, kan det bli en kraftig växelverkan mellan två eller flera personer i en besättning där ett energilöst sinnestillstånd snabbt smittar av sig på andra som börjar ryta ifrån på samma härskande vis och konflikter och bråk är ett faktum. Så vad kan du göra för att värja dig från en energitjuv utan att själv bli en som skäller tillbaka?

När någon är i affekt, alltså i ett lågt och kraftigt negativt sinnestillstånd, så är det av en anledning. Det är lätt att dra förhastade slutsatser när man redan är irriterad över något eller någon och då går mycket av det vi säger aldrig fram. Båda partner generaliserar, förvränger och lämnar ute information och när någon då uttrycker ett behov eller förväntan så blir det aldrig någon exakt observation utan bara fragmenterade tolkningar, vilket ofta leder till konflikter.

Genom att aktivt lyssna och försöka ta reda på exakt vad det är som gör att personen desperat behöver energi genom att härska över andra, så visar du personen att du verkligen lyssnar och då brukar det negativa energiflödet avta. Och lyssna kan man göra även om man inte är helt överens och tycker samma sak.

Dock blir det mycket enklare att komma till en lösning och resultat när båda eller flera parter kan diskutera och kommunicera kring en lösning utan att en eller flera känner sig energilösa, kritiserade, åsidosatta eller nedtryckta i durken.

Här är några tips på hur du kan bemöta en härskare utan att bli en själv:

 1. Lyssna på din partner och besättning med inlevelse och på vad de har att säga. Vad är det som egentligen vill bli sagt?
 2. Möt din partner och besättning med empati utan att du behöver dela personens värderingar (sympati).
 3. Återberätta vad personen har sagt till dig så att personen hör att du har uppfattat rätt.
 4. Tala om vad du själv vill ha sagt tydligt och sakligt men utan värderingar.
 5. Säkerställ och återkoppla att det du har sagt har uppfattats rätt och be personen återberätta vad du har sagt.
 6. Gå igenom vad som behöver göras för att hitta en varaktig lösning som kan tillgodose bådas eller allas behov på ett tillfredsställande sätt.

Vill ni ha hjälp? Maria Lannér är certifierad ledarskapscoach och hjälper kunder med att hantera sin kommunikation i relationer både på båt och på land, privat och i arbetssituationer. Maila till maria@neptunia.se

Sjön suger – energi – och det kan gå ganska snabbt att du som båtförare tappar i energi som i sin tur gör att ditt sinnestillstånd dippar ganska kraftigt. Ett fenomen som kan inträffa då är att du omedvetet börjar förminska människor runtomkring dig. Det är den klassiska härskartaktiken som gör entré i just din båt. Så vad kan du göra för att undvika detta fenomen?

Du har säkert sett och hört det själv, framförallt i hamnar då du själv sitter på land eller i en båt bredvid som åhörare och bevittnar hur andra kommunicerar i båten på ett sätt som de måste be om ursäkt för senare. Eller så kanske du har upplevt det själv, mitt under tilläggningen eller någon annan situation som känns stressig och kaotisk – pulsen är stark och kommunikationen brister.

Särskilt i hamnar är det många som inte tänker på är att deras eget biologiska batteri kanske är totalt tömt när de väl närmar sig bryggan. De har spenderat timmar på att ta sig till sin destination där de ska möta upp vännerna för en god middag. Därför har de väntat med att både dricka och äta och löper därmed stor risk att omedvetet börja stjäla energi från andra.

Här är några tips för att undvika att du själv blir en härskare:

 1. Inventera ditt eget biologiska batteri

Inventera ditt eget sinnestillstånd innan du utsätter dig för någon typ av utmanande situation. Var är du på en tiogradig skala? Är du på plus – ja då är det bara att köra på, men är ditt eget biologiska batteri nästan halvtomt eller helt tomt – fundera på vad du behöver göra för att fylla på ditt batteri så att du själv slipper bli en härskande energitjuv.

 1. Mat innan maten

Om du börjar känna dig såsig och ha svårt att ta beslut, då är det bra att ha lite nödenergimat till hands. Frukt, nötter, russin, kokta ägg, ölkorv eller en avokado som du kan få i dig innan du ska utsätta dig för en situation som kräver många mikrobeslut på kort tid.

 1. Ge feedback vid rätt läge

Om du vill ge feedback till dina besättningsmedlemmar om hur saker kanske kan göras ännu bättre nästa gång ni lägger till – se till att göra det när du känner att ditt sinnestillstånd är på plus. Risken är annars att feedback uppfattas som kritik vilket kan göra att din besättningsmedlem hellre sätter sig som passiv i båten eller i värsta fall vill stanna på land.

 1. Var förbered på flera olika scenarier

Var din egen filmregissör. Bestäm i förväg vilka manövrerings- och tilläggningsmoment ni ska göra i båten inför kommande utmanande situation. Ha en eller flera reservplaner som ni kan ta till om plan Ett inte fungerar.

*Hur man hanterar och värjer sig från härskande energitjuvar i båten återkommer jag till vid ett senare tillfälle ;-).

Inom coachning så talar vi ofta om känsloankare. Det är ett känslominne, något som vi varit med om tidigare i livet och som fortsätter att påverka vårt sinnestillstånd och därmed våra beslut, känslor och handlingar här och nu – idag.

Efter denna varma båtsommar har du säkert har varit med om många båtäventyr som gett dig både positiva som negativa känsloankare – så hur hanterar du dessa ankare så att du kan få ett rikare båtliv i framtiden?

Exempel på ett negativt känsloankare: Ankarsläpp 1

”Det började skymma runt tio på kvällen och precis som väderleksrapporten visat så började det blåsa upp – rejält. Viken där vi hade legat skyddat i alla väderstreck i flera dygn kunde inte stå emot de kraftiga kastvindar som nu började komma från alla håll.

Vi låg förtöjda mot ett berg och med ankare i aktern och hade sonderat lite om att flytta till en brygga för att känna oss tryggare, men beslutet dröjde och nu kändes det för sent att flytta. Båten vajade fram och tillbaka och helt plötsligt stod den och dunkade med fören in mot berget, en av bergskilarna lossnade, snabbt låg hela båten in mot land och på grund med slagsida. Efter några långa minuter avtog vinden men vi hade hög puls och kände total skräck och panik.”

Exempel på ett positivt känsloankare: Ankarsläpp 2

”Vi hade spenderat några dygn i vår favoritvik tillsammans med våra bästa vänner som legat förtöjda precis intill oss. Solen sken, det var vindstilla och varmt. Vi avnjöt en god frukost med färska frallor och nybryggt kaffe tillsammans med våra vänner som sedan började förbereda sig för att kasta loss och åka vidare.

Vi vinkade farväl när de drog sig ut med ankarlinan och tog samtidigt en kopp kaffe till och då helt plötsligt märkte vi att de fick upp vår ankarlina! ”Ojdå” säger dom, ”Hoppsan” säger vi och ber om ursäkt eftersom det var vi som lagt vår lina över deras. Vi hjälptes åt att sära på linorna och vinkade ännu en gång farväl till våra underbara båtvänner. Vi ses nästa säsong igen – samma tid, samma plats!”

Tips för att hantera känsloankare

Tricket är att kunna välja om du vill ha kvar ett känsloankare eller släppa det, det vill säga bearbeta och släppa negativa och förstärka de positiva.

Gör en reflektion över de upplevelser du har med dig från denna båtsommar och gör en inventeringslista. Vilka upplevelser var positiva och negativa? Skriv ner dem som en kort berättelse – vad såg du, hörde, kände, smakade och luktade? Kanske tog du bilder – printa ut en papperskopia av ditt positiva minne och sätt upp på en plats där du ofta tittar.

Har du ett negativt känslominne – reflektera över vad du behöver göra för att bearbeta det och sedan släppa det.

Har du körkort och spenderar en hel del tid med att köra bil? Ja, då kan det kännas extra utmanande att manövrera en motorbåt med ratt och reglage och när du befinner dig i trånga passager och hamnar.

Så hur kommer det sig och hur blir du kvitt detta fenomen?

Vår hjärna strävar ständigt efter att så snabbt som möjligt komma in i ett autopilotläge, det vill säga ett läge där du – när du har gjort något tillräckligt ofta – inte ens behöver tänka på vad det är du gör. Du är riktigt skicklig på det du gör ändå.

Detta fenomen utnyttjar du när du kör bil. Faktum är att du inte skulle kunna köra bil om du inte tog tillvara på hjärnans förmåga att koppla in din självgående och omedvetna kunskap – din alldeles egen autopilot. Och detta omedvetna beteende kan ställa till det när du kliver ner i en motorbåt som invändigt, där du sitter och ska köra med ratt och reglage, är tillräckligt likt en bil.

Eftersom hjärnan tror att du sitter i en bil förväntar den sig en viss typ av reaktion tillbaka i båten när du gör en manöver. Och när det inte blir som hjärnan har tänkt sig så kan det uppstå en viss förvirring med en dippande självkänsla som följd. Nedan är tre tips på vad du kan tänka på för att hålla ditt omedvetna bilkörande borta från motorbåten:

 1. Se till att du själv sätter rimliga referensramar för vad som är tillräckligt bra när du gör en manöver. Till exempel att köra in en båt mellan Y-bommar där både vatten och vind påverkar hur båten rör sig är inte det samma som att köra bil in i en målad vit ruta på asfalt där förutsättningarna är i stort sett de samma varje gång.
 2. I en bil måste du ha rörelse i hjulen för att kunna svänga, alltså måste du lägga i en växel först. I en motorbåt så är det ofta en fördel om du rör på ratten först medan du fortfarande har växeln i neutralt läge, ställer in rodret för dit du ska köra och sedan lägger i en växel. Risken är annars att det blir för stor eftersläpning och du kommer inte dit du tänkte.
 3. Tänk på att autopiloten gärna vill ta över om du är trött, så ska du utsätta dig för en situation som kräver fokus, många snabba beslut och ett gott sinnestillstånd, se till att tanka energi först – ta en minipaus.

Tycker du att det känns obehagligt att lägga till i trånga hamnar där det finns åskådare? Då är du inte ensam!

En förklaring till detta fenomen är att vår reptilhjärna (amygdala) skapar ett försvars eller flyktbeteende när vi riskerar att tappa vårt anseende och bli uteslutna ur vår sociala flock. Så för att inte gå miste om härliga båtupplevelser, hur utmanar du detta fenomen?

Peter och Marie tillsammans med ett annat par satte kurs mot en av Stockholms skärgårds mest populära sjökrogar för att äta middag. De hade varit där flera gånger tidigare under lågsäsong i sin 20 fots daycruiser.

Peter körde båten. När de kommer fram så har de en mindre båt framför sig som också ska in i hamnen. Peter bestämmer sig därför för att hovra runt utanför hamnen en stund.

Tiden går och Marie ser hur flera andra båtar, även större än deras, går in i hamnen, men de själva ligger kvar utanför:

– Ska du inte testa att gå in nu, Peter, säger Marie.

Peter svarar inte. Istället sätter han på sig solglasögonen och drar upp ljudvolymen på musiken de har i motorbåten. Efter 30 minuter börjar Marie och gästerna att bli hungriga och trötta på att inget händer, så Marie ryter till:

– Peter, kom igen nu, kan vi inte åka in i hamnen?

– Det är så mycket folk på bryggan. Jag föreslår att vi åker och äter middag i en naturhamn istället, svarar Peter.

– Jamen, vi har ju ingen mat med oss, säger Marie.

– Det löser jag, säger Peter.

Han kör till sjömackens tomma brygga som ligger en bit utanför hamnen men ändå nära krogen. Han förtöjer båten, frågar gästerna vad de vill ha för mat, ringer till sjökrogen och beställer mat som han sedan hämtar. Och så åker de alla iväg till en vindstilla naturhamn i närheten.

Väljer du Peters strategi så riskerar du att gå miste om många underbara båtupplevelser. Nedan är några tanketips på hur du istället för att fly situationen helt, hittar ett sätt att omdefiniera betydelsen av att det finns åskådare på bryggan:

 1. Åskådarna har fullt fokus på sig själva så de bryr sig inte ett dugg om jag gör en snygg tilläggning eller inte.
 2. Åskådarna sitter just nu och njuter i en trygg tillvaro på bryggan men för en stund sedan var de lika nervösa som jag.
 3. Om någon på bryggan behöver använda min tilläggning för att själv få bättre självförtroende så kan jag ju bjuda på det.
 4. Jag är stolt över att kunna be om hjälp av andra i hamnen om jag bedömer att det behövs.

Det har gjorts studier som visar att det bara tar några enstaka försök där man känner att man misslyckats, till att man helt ger upp. Till exempel du har försökt två gånger att lägga till vid den trånga sjömacken men det misslyckades. Du vet nu att du inte kan. Du har lärt dig att du är totalt hjälplös. Så hur kan du komma vidare?

Anna och hennes man Nils, som har haft motorbåt i 20 år, bestämde sig en varm sommarkväll att ta en båttur. Under alla år har det varit Nils som suttit vid ratten när de ska lägga till. De har ofta talat om att Anna också borde kunna köra, bekvämlighet har satt stopp, men just denna kväll tog Anna själv initiativ till att köra när de skulle lägga till vid sjömacken.

Tillsammans gick de igenom manövreringsteknik. Anna kände sig hur trygg som helst. Men närmare bryggan blev Anna nervös när hon såg alla andra båtar som också skulle tanka. Båten hamnade fel och Nils kastade sig över ratten och körde ut från bryggan.

På tryggt avstånd gjorde Anna sig redo för ett nytt försök. Nu var Anna inte alls lika lugn längre. Just som hon ska köra in så börjar en båt framför att backa ut. I sista stund fick Anna i backen och undvek en kollision. Med hög puls gjorde Anna ett tredje försök, men den här gången missade hon bryggan helt.

”Jag ger upp”! ”Släpp av mig!”, skrek Anna.

Boosta ditt självförtroende i fem steg!

En kraftfull metod för att få tillbaka tron på dig själv är att frammana ett tidigare minne i ditt liv då du kände dig riktigt kraftfull. Det kan vara vilket tillfälle som helst:

 1. Med dina fem sinnen – bli medveten om hur du tänker och känner just nu i ditt låsta läge: Vad ser, hör, känner, smakar och luktar du?
 2. Med dina fem sinnen – hur vill du tänka och känna istället?
 3. Minns tillbaka på den där gången då du kände exakt så som du vill känna nu? Vad såg, hörde och kände du? Kanske du också minns hur det smakade och luktade!
 4. Bli medveten om hur du känner och tänker nu, när du Minns hur bra det kändes . Vilken puls har du nu? Behåll känslan i kroppen, sätt dig vid ratten och gör om tilläggningen.
 5. Förtöj och fira att du lyckats!