8 februari, 2007

Unikt besök av miljöfrämjande framtidsbåt i Halmstad

Pressrelease

Earthrace väljer Halmstad som ett av sina två stopp i Sverige på sin resa jorden runt. Devisen för Halmstad 700 år. dåtid – nutid – framtid, blir en verklig sanning under Halmstads marinfestival 2007. Mitt i bland stolta fartyg med gamla anor kommer den spektakulära framtidsbåten Eartrace att finnas. Vi välkomnar en del av framtiden till Halmstad!

Earthrace är båten som åker jorden runt för en bättre värld. Målet är att ta sig jorden runt på 65 dagar och – att göra det på enbart förnybart bränsle. Med sin unika och mycket uppmärksammade design speciellt framtagen för att klara höga hastigheter i världens tuffaste vatten och vid behov, likt en ubåt, dyka ner under höga vågor, blir båten något utöver det vanliga i Nissans vatten under festivaldagarna 19-22 juli.

Designen och sjöegenskaperna tillsammans med att den drivs med miljövänlig, förnybar biodiesel gör Earthrace helt unik i sitt slag.
-” Vi är mycket glada och hedrade att Earthrace med dess besättning kommer till Halmstad”, säger Jeanette Winberg, projektledare för Halmstads Marinfestival.

Bakgrund
Earthrace är en ideell organisation som startade i Nya Zeeland och består helt av frivilliga personer och sponsorer. Den 24 februari 2006 sjösattes båten och har sedan dess turnerat runt om i världen för att skapa uppmärksamhet och debatt om vår miljö, miljövänlig teknik och förnybart bränsle.

Världsrekordet
Den 6 mars startar Eartrace sin resa i Barbados för att slå rekordet att ta sig runt jorden på 65 dagar på bara förnybart bränsle. Tävlingen är världens längsta på 24 000 nautiska mile under tävlingen kommer 12 stopp att ske.
Rekordet hålls av idag av den brittiska båten Cable & Wireless och sattes 1998. Cable & Wireless tog sig runt på 75 dagar.
Läs mer om Earthrace, Halmstads marinfestival och Halmstad 700 år på www.halmstad.se