25 maj, 2007

Alinghi’s Peter Gilmour till mästarmötet i Marstrand

Match Cup Sweden 2-8 juli blir stjärnfyllt av världens bästa seglare. Alinghi’s coach i America’s Cup, Peter Gilmour, gav igår besked att han kommer till start. Svenske Magnus Holmberg, Victory Challenge, och Gavin Brady, BMW Oracle, har lämnat klartecken och kommer direkt från America’s Cup. Sju av världens topp-tio-rankade manliga seglare kommer, liksom tre av världens bästa kvinnor.
13 av 16 världens bästa seglare är klara för start i Match Cup Sweden i Marstrand. Sju av de tio högst rankade på ISAFs rankinglista och tre av de bästa kvinnliga seglarna har anmält sig som skeppare.
– Det starkaste kortet är tungviktaren Peter Gilmour, som coachar det europeiska vinnarteamet Alinghi i America’s Cup. Det är vi oerhört glada för, säger Erik Centerwall, GKSS, sportslig projektledare i Match Cup Sweden.
Gilmour vann senaste Match Cup-tävlingen liksom hela världsserien 2005 och har tagit hem den svenska tävlingen ytterligare fem gånger tidigare. Nu kommer han till Sverige för att försvara titeln, precis som hans Alinghi, där han är coach och konsult, ska försvara America’s Cup-titeln.
Men övriga seglare ligger precis i kölvattnet och kommer att ge honom en tuff match. Här vimlar av America’s Cup och topprankade match race-seglare. Gavin Brady, taktiker på BMW Oracle som just åkt ur Louis Vuitton Cup, är anmäld till start. Sveriges Magnus Holmberg, skeppare på Victory Challenge, och Björn Hansen är också klara. Världstoppen i ISAFs rankinglista, Ian Williams, Mathieu Richards, Sebastien Col och ryssen Eugeniy Neugodnikov, alla i tio-i-topp på ISAFs rankinglista över världens bästa match race-seglare har lämnat klartecken, liksom Eric Monnin, rankad 15.
Världens bästa kvinnliga seglare får också en chans att utmana männen på lika villkor, för första gången i cupen. Världsettan Claire Leroy och internationellt toppseedade svenskorna Malin Millbourn och Jenny Axhede seglar med seger i sikte.
– Vi är givetvis oerhört stolta över att Peter Gilmour kommer tillbaka igen, och vi är fantastiskt glada över ett så starkt internationellt startfält. Det här blir en kamp på högsta världsnivå, kommenterar GKSS klubbdirektör Peter Klock.
Alla seglar på en bana mitt i Marstrand med identiska båtar, DS37 Match Racer, som är en 11,25 x 3,2 meter lång kölbåt, speciellt framtagen för match racing.
Match Cup Sweden är den svenska deltävlingen i världsserien för match racing, World Match Racing Tour, och har arrangerats sedan 1994 med ”reklamuppehåll” 2006. I år kommer evenemanget tillbaka med förnyad kraft och med nya arrangörer.