31 maj, 2007

Storslagen hemkomst för skeppet Ostindiefararen Götheborg

Lördagen den 9 juni kommer Ostindiefararen Götheborg hem till Sverige efter sin resa till Kina. Tusentals båtar väntas möta upp i Göteborgs skärgård och eskortera henne in och runt 100 000 åskådare beräknas följa inseglingen från land. Välkomstfesten hålls på Frihamnspiren i Göteborgs inre hamn. Det svenska kungaparet närvarar, liksom Kinas president Hu Jintao. Skeppet har under två år besökt tolv hamnar på fem kontinenter.
Skeppet är en fullskalig kopia av den Ostindiefarare som år 1745 gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp. Idén att bygga ett 1700-talsskepp och segla henne till Kina föddes under marinarkeologiska utgrävningar av vraket under 1986 och 1992. Kopian tog mer än tio år att färdigställa och man använde gamla hantverksmetoder från 1700-talet. Skeppet sjösattes 2003 och avseglade Göteborg den 2 oktober 2005.
Till hemkomsten byggs Frihamnspiren om till festplats med scen, matservering, utställningshall och annat. På scenen blir det underhållning av välkända artister mellan klockan 12.00 och 15.00.

Artisterna som uppträder i samband med Ostindiefararens hemkomst är bland annat:
Sissel Kyrkjebø
Peter Jöback
Sofia Källgren
Triple & Touch
Flottans Kavaljerer
Göteborgs Gosskör
GöteborgsMusiken
Wave makers med Elevator Nobody Choir & M.A.V
Gästspel från Kina och Sydafrika

Konferencier är Harald Treutiger, som själv varit ombord som jungman på Ostindiefararen under tre veckor när skeppet gick från Kanton till Shanghai i Kina sensommaren 2006.
Under söndagen den 10 juni kommer Ostindiefararen ligga kvar vid Frihamnspiren och vara öppen för allmänheten att gå ombord.

Svenska Ostindiska Companiet ägs av en icke vinstdrivande stiftelse som står bakom projektet Ostindiefararen Götheborg. Målet är att som flaggskepp för svenskt näringsliv, handel och kultur segla Ostindiefararen till Kina längs samma rutt som de historiska Ostindiefararna på 1700-talet och hem igen. Den 2 oktober 2005 påbörjade Ostindiefararen Götheborg sin expedition till Kina.
Skeppet har hittills besökt Spanien, Brasilien, Sydafrika, Australien och Indonesien. I juli 2006 nådde Ostindiefararen Guangzhou (Canton) i Kina och var framme i Shanghai i augusti. Hemfärden påbörjades den 28 oktober 2006 när skeppet lämnade Shanghai och seglade via Hong Kong, Singapore och Indien.
Skeppet har sedan gått via Suezkanalen, korsat Medelhavet till Nice. London är det sista hamnstoppet innan Ostindiefararen kommer hem till Göteborg den 9 juni 2007. Kung Carl XVI Gustaf är projektets högste beskyddare.

Foto: Robin Ohlsson, SOIC.

Se också: www.soic.se