11 juni, 2007

Hjo fiske & båtklubb tar hand om Hjo hamn

Vid den goda staden Hjo där vågorna kluckar från Vätterns fina vatten håller ett stort gäng entusiaster på att förbereda för sommaren hos Hjo fiske & båtklubb. Det fejas, snickras, målas för att klubben ska kunna möta alla sommarens båtgäster.
– Vi har arbetat hela vintern med en lösning på skötseln av vår gästhamn, säger Tommy Andersson, ordförande i klubben.
– Efter många turer är vi äntligen framme vid en lösning. Efter förra sommarens minst sagt misskötta gästhamn har vi nu ansvaret för hamnen och i synnerhet gästhamnen. Jag lovar att vi i klubben ska göra allt vi kan för att kommande gäster ska trivas, och vi som dessutom själva är båtägare vet ju vad gästbåtar vill ha.
Klubbmedlemmarna har inrett ett gästhamnskontor i klubblokalen. Här finns en kärra att låna för att hämta bränsle, en kompressor är inskaffad, nybakat frukostbröd fixas och mycket annat.
– Framförallt kommer besökarna alltid att kunna nå någon ansvarig alla dagar i veckan, några timmar på morgonen och några framåt kvällen, fortsätter Tommy.
I stort sett hela hamnområdet är dessutom renoverat, nya bommar på plats, elplatser i gästhamnen och ny beläggning på stenbryggan.
Många tycker det är fantastiskt att komma in i Hjo hamn, där ångaren Trafik ligger som ett vackert blickfång. Besökarna hamnar mitt i staden med gångavstånd till allt. Hela centrum är mycket väl bevarat från rivningshysteri. Här finns vackra gamla villor i stadsparken som vid förra sekelskiftet tillhörde Hjo vattenkuranstalt och ett gammalt kallbad som syns när båtfolk kommer in i hamnen. Badet är numera införlivat med Guldkroksbadet.
– Vi har i kommunen tack vare vår stadsarkitekt P.G. Ylander fått ta emot Europa Nostra-pris för ”bevarandet av den unika trästaden Hjo”!
Text: Tommy Andersson