3 juli, 2007

Ericsson snabbast runt Gotland

Stockholm 3 juli 2007- Ericsson Racing Team blev första båt över mållinjen i Gotland Runt. Klockan 09.45 på tisdagsförmiddagen gick de i mål i Sandhamn efter knappt två dygns kappsegling på Östersjön.

Ericsson och den 16 man starka besättningen kom iväg lite dåligt vid söndagens start utanför Sandhamn. Men vid första rundningen vid Svenska Björn var de precis före värsta konkurrenten, storfavoriten och Volvo Ocean Race-vinnaren, ANB Amro One. Holländska ABN Amro kom ikapp och gick förbi, när de två båtarna gippade sig söderut utanför Gotlands ostkust. Medan Ericsson valde att gå längre ut till havs kom ABN för nära land och seglade på grund. Ingen ombord på ABN skadades men den stora VO70-båten tvingades bryta tävlingen.

Ericsson rundade Gotlands sydspets, Hoburgen, tillsammans med många andra båtar. Men upp mot målet i Sandhamn seglade de förbi samtliga konkurrenter. I strålande solsken och med 16 knops fart kunde de segla i mål, i ensamt majestät, med stora spinnakern uppe.

– Det har varit en fantastisk segling och vi har verkligen varit med i racet hela tiden, säger skepparen Anders Lewander som gjorde sin första kappsegling i Sverige med Ericsson. Jag hade faktiskt lite på känn att vi verkligen skulle bli första båt i mål.

För skepparen Lewander väntar nu ytterligare några dygn ute till havs. Tio nya besättningsmän ska mönstra på båten och ge sig ut på en tre dygn lång “rekryteringssegling”.

Anders letar besättning till nästa Volvo Ocean Race som startar hösten 2008 och nu ska nya kandidater testas. Det blir tre intensiva dygn med “spelad” kappsegling, dygnet runt. Anders tänker skapa situationer och konflikter ombord för att se vem som passar att ingå i Ericssons nordiska jorden runt-besättning.

Och när de tre dygnen är över kommer tio nya potentiella jorden runt-kappseglare för tre nya, intensiva dygn av segling ute på Östersjön. Så det är en tuff vecka som väntar Anders Lewander. Firandet av Gotland Runt-framgången får vänta.