29 augusti, 2007

Två män omkom vid båtolycka utanför Öregrund

Två män i 50- resp 25-årsåldern omkom på tisdagen efter att en segelbåt slagit runt. Personerna och båten återfanns i sundet mellan Öregrund och Gräsö.
Sjöräddningscentralen har med ett flertal båtar och en helikopter sökt igenom området kring fyndplatsen utan att finna några ytterligare personer. Polisens efterforskningar har kunnat säkerställa, att inga ytterligare personer funnits ombord.
Orsaken till olyckan är inte känd. Det är ej heller klarlagt var och när olyckan inträffat.
Insatsen är härmed avslutat som Sjöräddning. För övriga frågor kring händelsen och personerna hänvisas till Polisen i Uppland.

Nedan följer pressinformation nr 1
Segelbåt slog runt utanför Öregrund – 2 personer hittills funna
2 ej kontaktbara personer har hittills återfunnits efter att deras segelbåt slagit runt, utanför Öregrund. Sjöräddningscentralen bedriver nu efterforskning efter ytterligare personer i området runt fyndpositionen.
Vägfärjan Pluto larmade Sjöräddningscentralen kl 14:20 om att man observerat en 5-6 m lång segelbåt, som låg upp och nedvänd i sundet mellan Öregrund och Gräsö. Sjöräddningssällskapets båtar från stationen i Öregrund, Olof Wallenius II och Björn Christer engagerades.
Kl 1452 larmar en person från varvet i Öregrund, att man från land observerat en person i vattnet. Denna person, en man, var vid återfinnandet ej kontaktbar.
Enheterna fann kort därefter, kl 1500, ytterligare en man i vattnet. Även denne var ej kontaktbar.
De två männen förs i ambulans till sjukhus. Deras identitet är i nuläget ej känd, varför det heller ej är känt om de var flera i båten. Man får alltså utgå ifrån att det kan vara flera personer som fallit i vattnet från segelbåten.
Följande resurser deltar just nu i sökandet:
• Rescue Olof Wallenius II
• Rescue Björn Christer
• Rescue Manon Wallenius
• Helikopter Lifeguard 992
• Dykare från Räddningstjänsten Östhammar.
• Flamman från Räddningstjänsten Östhammar
• Privat båt från varvet Öregrund
Polisen har fått i uppgift att efterforska personernas identitet, samt undersöka om någon kan veta hur många man var i segelbåten.
Vädret på platsen: vind mellan nord och nordväst, 24-25 m/s i byarna.
Informationen utsänd av Sjöräddningscentralen i Göteborg
Foto: Sjöräddningssällskapet