25 september, 2007

Ny barnbok om marinarkeologi

Nu kan sommarens snorklingsturer få en ny och spännande dimension! Boken På jakt efter guld och gråsten – Marinarkeologi för barn passar för alla som är intresserade av havet och dess hemligheter – en lustfylld och lättläst bok med fokus på lärande.

Boken är översatt från norska med originaltext av Bjørn Arild Ersland och med illustrationer av Annlaug Auestad. Den svenska upplagan har omarbetats och försetts med svenska marinarkeologiska exempel. Berättelserna är väl genomtänkta och pedagogiska, med en varm och personlig ton. Boken ges ut av Förlaget Nordan i samarbete med Statens maritima museer, Södertörns högskola och Marinarkeologiska sällskapet. Utgivarnas syfte med boken är att skapa intresse och förståelse för kulturarvet som finns under vatten.

I större delen av boken löper två berättelser parallellt. Överst på sidorna får vi läsa berättelsen om Björn Arild och hans kamrat Endre, som är marinarkeolog. Vi får ta del av Endres arbetsvardag och följa med på arkeologiska uppdrag. Han dagdrömmer ibland om att hitta ett fint, välbevarat vikingaskepp och trivs allra bäst när han får komma ut och dyka. Men vissa dagar sitter han på sitt kontor i museet och tänker, kliar sig i huvudet, och tänker lite till…

Nederst på sidorna förklaras marinarkeologin. Man får lära sig hur arkeologerna kan tolka spår efter människor som levt före oss, och hur man kan få reda på hur de tänkte och levde. Här ges också exempel på fantastiska arkeologiska fynd på havets botten, som kan uppmuntra unga läsare att själva försöka hitta saker. Med en dykmask, en snorkel och en hel del tålamod kan man finna många olika sorters skatter. Boken berättar om de olika historiska tidsperioderna, om rester av stenåldersboplatser under vattnet, vikingatida handelsplatser, historier om olika skepp, hur man kan tolka olika fynd och vilken utrustning man behöver för att kunna snorkla eller dyka.

Boken säljs till förmån för Marinarkeologiska Sällskapet och ges ut i syfte att:
• förmedla information om Sveriges kulturarv under vatten,
• att skapa intresse och förståelse för marinarkeologi,
• informera barn i syfte att förekomma plundring och förstörelse i framtiden.

Tänkt ålder: barn/ungdom, 10-12 år
ISBN: 978-91-7702-203-9
Inbunden, 52 s., rikt illustrerad
Pris 172 kr

Info: www.marinarkeologi.se