21 januari, 2008

Vattentät och tålig video från Panasonic

Panasonic lanserar två nya videokameror – en för äventyraren och en för den spontana vardagsfilmaren. Modellen SDR-SW20 är den optimala kameran för snorkelsemestern då man kan dokumentera både det som sker ovan och under vattenytan. Modellen SDR-S7 är den lilla nätta citykameran som enkelt och snabbt filmar av alla de vardagssituationer som kandiderar till en plats på ett webbforum.

Panasonics mål är att göra filmandet lika enkelt och naturligt som fotograferandet. Modellerna SW20 och S7 börjar filma efter bara 0,6 sekunder efter det att den 2,7 tums stora LCD-skärmen öppnats. Detta är tre gånger så snabbt som det tar för en vanlig videokamera som spelar in på DVD-skiva.

Istället för DVD-skiva lagrar de båda nya modellerna all information på antingen ett SD- eller ett SDHC-kort vilket räcker till drygt tretton timmar filmat material med ett 16 GB stort SDHC-kort. Lagringen på SD- och SDHC-kort gör kamerorna även mycket stöttåliga då de inte innehåller den känsliga mekanik som lagring på DVD innebär.

– Mängden stillbilder på internet har fullkomligt exploderat i takt med alla användargenererade communities som startats de senaste åren. Samma utveckling kommer vi nu att få se vad det gäller rörlig bild. SW20 och S7 passar olika kunder med olika önskemål men är både en del i denna utveckling och kommer drastiskt att förenkla och göra filmandet mer spontant och roligt, säger Anders Jonsson, nordisk produktchef för camcorders på Panasonic.

SDR-SW20 kommer till Sverige i februari och SDR-S7 i april. Priset kommer då att hamna på cirka 4500 kronor för SW20 och 3500 kronor för S7.

Mer teknisk information

• SW20 tål att filma med ner till ett djup av 1,5 meter.
• SW20 är utrustad med ett skal som håller tätt från dammpartiklar och gör att den tål att bli tappad från 1,2 meters höjd.
• Både SW20 och S7 är utrustad med 10 x optisk zoom och en 2,7 tum stor LCD-skärm.
• För att slippa ställa om klockan manuellt när man färdas mellan tidszoner väljer man destination direkt i displayen för att få rätt lokal tid. Befinner man sig ofta på två olika orter med olika tidszoner ställer man in och byter enkelt mellan dessa med hjälp av ett knapptryck.
• För att så enkelt som möjligt föra över det inspelade materialet från SD/SDHC-kortet till en DVD-skiva medföljer en USB-kabel som smidigt kopplas direkt från kameran till en DVD-spelare, förutsatt att DVD-spelaren har en bränningsfunktion. Detta gör att man slipper föra över det inspelade materialet först till en dator för att därefter bränna ut materialet till DVD-skiva.