29 mars, 2008

Båtmagasinet startar på TV8

Sjöfartsverket fortsätter sin TV-satsning med ett nytt program och i en ny kanal. På söndag är det dags för första programmet. Klockan 18.30 i TV 8. Det ersätter det nedlagda Kasta Loss som visades under flera säsonger i TV4+.

I samband med nystarten byter de ansvariga både upplägg och programledare:

Agneta Engström är utomordentligt hemma i båt oavsett om den drivs med segel eller motor, kanske dock mest bekant med segelfarkoster, eftersom hon varit seglingsproffs i ett antal år. År 2000 tävlade hon med det svenska landslaget i OS i Sydney. Agneta gillar att meka med båtar, vilket är ganska ovanligt bland fritidsbåtägare idag. Agneta har jobbat som matte- och NO-lärare och en del av er har sett henne som programledare i Skrotslaget.

Angelica Torsslow har gått IHM – Institutet för högre TV-utbildning i Göteborg, men är också utbildad inom arkeologi. Hon har ett vetenskapligt intresse och är en dessutom en passionerad skidåkare. Angelica gillar fart och fläkt även på sjön och hennes specialitet i den marina världen är vattensporter av olika slag; från vattenskidor och wakeboard till skärmflygning efter båt.

Gustav Morin är en styv motorbåtsförare och en inte oäven seglare. (Han var en i besättningen ombord på Victory Challenge). Gustav har tidigare jobbat som redaktör och reporter på tidningen Båtnytt, med specialitet att köra högfartsbåtar. Han ser det som en viktig uppgift att göra båtlivet tillgängligt för allmänheten för en relativt blygsam penning.

Bland vårens reportage kommer du att se följande inslag:

– Plast-, aluminium. eller RIB-båt? Vilken passar bäst för mina behov?
– Baskunskap på sjön – Agneta dammar av våra grundkunskaper om sjövett inför säsongen.
– Båtturismen är ett måste för många kustkommuner. Angelica har gjort ett nedslag i Lysekil, som satsar hårt på turistnäringen, som är den näst största arbetsgivaren i bygden.
– På luffen i Stockholms skärgård. En utflykt i Stockholms skärgård i en katamaran som tack vare att den inte sticker många centimeter djupt kan ta sig in i de grundaste vikar.
– Vem älskar fyrar? Ett reportage om Stora Jungfrun i Söderhamns skärgård.
– Vattensport – att åka wakeboard, wakeskate, wakesurf, ringar m.m. blir allt populärare. Vi har testat några av de vanligast förekommande artiklarna.
– Båtbranschen – stockkonservativ….? Det har sannerligen inte hänt särskilt mycket på utvecklingssidan i båtbranschen de senaste decennierna. De flesta lösningar är desamma som de alltid varit.
– Navigation förr, nu och i framtiden. Ett reportage om navigationshjälpmedel från 1400-talet till en bra bit in i 2000-talet.
– Billigare båtliv. Entrébiljetten till båtlivet måste inte kosta sex- eller sjusiffriga belopp. Vi har kollat begagnatmarknaden och hittat tre utmärkta motorbåtar för 20 000:-, 25 000:- och 40 000:- och vi har provkört dem.