5 maj, 2008

Earthrace väljer utrustning från Northstar vid sitt rekordförsök

Navico, världsledande tillverkare av marinelektronik för fritidsbåtar, kommer att stödja Earthrace vid sitt försök att sätta ett nytt rekord för en motordriven världsomsegling under 2008.

Earthrace är en unik 78-fots (23.75 meter) våg genomträngande trimaran byggd helt i karbon. Båten drivs med biodiesel, projektets mål är att öka miljötänkandet och medvetenheten vad det gäller långvarig resurshantering.

Rekordförsöket kommer att ställa stora krav på besättning, båt och utrustning eftersom Earthrace har en toppfart på 40 knop. Adam Carlson, navigatör på Earthrace säger att: “Navico har försett oss med special utrustning, inklusive Northstar and Navman produkter, vilket är avgörande i våra försök att slå rekord.

“Båten är utrustad med två radarskärmar vilket innebär att vi kan ha två personer på vakt hela tiden som följer stormar och dåligt väder. Allt för att optimera navigationen för att få den bästa rutten. Annan utrustning ombord är; VHF-radio och GPS, utan dessa skulle det vara helt omöjligt för oss att starta vårat äventyr än mindre försöka slå rekord!”

Pete Bethune, skeppare på Earthrace avslutar: “Tack vare Navico kan vi på ett säkert sätt få Earthrace att gå i rätt riktning och komma segrande tillbaka till Spanien”.

“Earthrace strävan efter en hållbar miljö ligger helt i linje med Navico´s förhållningssätt” säger Navico´s VD Jens-Thomas Pietralla. “Navico lägger stor vikt vid att ta hand om och återvinna förbrukad marinelektronik och är stolta över en marknadsledande position i utvecklingen av motorstyrsystem som tillåter båtägare att maximera sin bränsleekonomi vid bibehållen prestanda.”

Även Earthrace rekordförsök under 2007 gjordes med produkter från Navico, tyvärr var den tvungen att avbrytas efter 51 dagar då båten fått betydande skador under en storm i Medelhavet . Under årets rekordförsök kommer båten att vara utrustad med en Northstar 6100i integrerad navigations system ihop med en 4kW HD digital radar och en Navman 3380 autopilot.

Länk: www.navico.com

Länk: www.earthrace.net