10 juni, 2008

Nautisk Uppslagsbok

Facktermer för båtfolk Bengt O. Hult Nautiska Förlaget

Bengt O. Hult har en mycket gedigen erfarenhet som båtmänniska. Den kompetensen delar han med sig av i Nautisk uppslagsbok. Det är en ny bok som passar alla som vill ha information om den senaste tekniska utvecklingen eller vill veta mer om fartyg och båtar i äldre tider.

Här finns allt från båtens olika beståndsdelar till olika slags utrustning, sjövägsregler, utprickning, väder, fyrar, biografiska uppgifter och mycket mer. Boken är också illustrerad, men vi hade gärna sett lite fler bilder.

På land klarar man sig långt med Google och Wikipedia. Men i båten fyller en sådan här bok verkligen sin plats. Dessutom är det ofta svårt att få svar på verkligt fackmässiga uttryck, men författaren har fått med allt det viktigaste här. Förutom uppslagsord finns även tabeller över vindhastigheter och internationella kappseglingsbåtars nationalitetsbeteckningar med i boken.

Detta är den fjärde upplagan av Nautisk Uppslagsbok. Totalt finns cirka 3 300 uppslagsord med i denna närmast nödvändiga båtbok. Pris 330 kr. ISBN 978-91-89564-64-0.

Lars-Åke Redéen