14 juni, 2008

Tre kronor på miljöturné i Östersjön

Fredagen 6 juni gav sig briggen Tre kronor ut på jungfrufärd och miljöturné i Östersjön, och med på seglatsen är Ekomarine med sin giftfria bottenfärg Neptune formula. Bland annat angörs Mariehamn, Helsingfors, Tallinn, Riga, Visby, Borgholm, Västervik, Kalmar och Karlskrona under färden.

– Vi tycker det är väldigt viktigt att sjöfarten och båtlivet utvecklas i miljövänlig riktning. Det här är ett naturligt steg att hjälpa till i utvecklingen av bättre färger, säger Olof Cerne, miljöchef på Tre kronor.

– Briggens miljöturné är viktig för att belysa att båtliv och miljövänlighet inte är någon motsättning, säger Claes Tarras Ericsson, VD för Ekomarine. Vi får visa att Neptune Formula är ett giftfritt alternativ som är långsiktigt hållbart för havsmiljön runt hela Östersjön.

Briggen Tre kronor kommer att testa Neptune Formula på speciella testplattor under året. Neptune Formula lanserades i våras och har redan sålts till tusentals båtägare på den svenska östkusten. I april tecknades dessutom återförsäljaravtal med finska Aquastore.

Färgen Neptune Formula har utvecklats i Sverige av Ekomarine i samarbete bland annat med Tjärnö Marinbiologiska laboratorium och Ytkemiska institutet. Tekniken är patentskyddad i Sverige och utomlands, och den bygger på en naturlig bakteriefilm som skapar ett syrereducerat skikt närmast skrovet, vilket avskräcker bland annat havstulpaner.

Länk: www.briggentrekronor.se