13 juli, 2008

Björn Hansen tvåa i VM för Matchracing

Björn Hansen tar klivet upp från fjärde till andra plats i VM-serien för Matchracing, World Match Racing Tour, efter kvartsfinalplatsen i Match Cup Sweden. – Det är oerhört hårt i toppen, och vi lyckades komma längst av de sex seglare som ligger i topp, menar Björn Hansen.

Han vann sensationellt Match Cup Sweden för ett år sedan, men i år blev Björn Hansen och besättningen utslagna i kvartsfinalen mot Mathieu Richard, Frankrike.
– Vi var besvikna för vi hade större förhoppningar än så, tyckte Björn efteråt, men kunde efter en senare analys konstatera att de sex främsta i VM-touren hade åkt ut före honom.
Idag presenterade World Match Racing Tour den nya ställningen i VM. Björn Hansen klättrade till andra plats och 40 poäng och ligger nu bara sju poäng efter ettan, världsmästaren Ian Williams, som åkte ur Marstrandstävlingen före kvartsfinalen. Mattias Rahm, som vann tävlingen hoppade upp till femte plats och 34 poäng, medan Mathieu Richard ligger på delad tredje plats med Sébastien Col, tre poäng efter Hansen.

– Vi har minskat avståndet till Williams och nu har vi minst fyra tävlingar, kanske fem, där vi kan plocka fler poäng. Så hoppet om VM-guldet finns fortfarande kvar, säger Hansen.
VM-serien består av nio deltävlingar, och seglarna blir inbjudna mot bakgrund av sina resultat i föregående tävlingar. Björn Hansen och hans besättning är klara för tävlingar i St Moritz, Bermuda, Portugal och finalen i Malaysia, Monsoon Cup.
– Vi väntar besked om vi får segla i Danmark 27-31 augusti, berättar Björn.

Tävlingsprogrammet är fullt närmaste månaden för Björn. Till helgen seglas SM i Matchracing i Norrköping där Hansen möter bland andra Johnnie Berntson, som var taktiker på Peter Gilmours båt i Match Cup Sweden. Därefter havskappseglingen X-World Cup, VM för X-båtar och Baltic Match Race i Helsingfors 15-17 augusti.
– Det är en förberedelse för VM-tävlingen i St Moritz, där vi seglar fyrmannabåtar, berättar Björn, som i höst också tävlar om EM i Moskva.

Han och besättningen har gjort sina grundliga analyser efter den snöpliga 3-0-förlusten i kvartsfinalen i Marstrand, och kommit fram till vad som behöver förbättras.
– Vi måste förbättra seglingen och taktiken på banan och hitta ett grundmönster som vi alltid kan falla tillbaka på. Nu tog vi ett par felaktiga beslut och efter det blev stämningen ängslig.
– Men vi är mycket bra i starter och i besättningsarbetet, så vi ska komma underfund med det här också, vi hoppas att vi har hittat vår svaghet, konstaterar Björn Hansen, som blev Årets seglare 2007 och nu jagar VM-guldet i Matchracing.

Ställningen i World Match Racing Tour 2008 efter fyra deltävlingar
1. Ian Williams (GBR) Team Pindar – 47 poäng
2. Bjorn Hansen (SWE) Alandia Sailing Team – 40 p
3. Sébastien Col (FRA) French Match Racing Team/K Challenge – 37 p
=3. Mathieu Richard (FRA), French Match Racing Team – 37 p
5. Mattias Rahm (SWE), Stena Bulk Racing Team – 34 p
6. Paolo Cian (ITA) Team Shosholoza – 33 p
=6. Torvar Mirsky (AUS), Mirsky Racing Team – 33 p
8. Magnus Holmberg (SWE), Victory Challenge – 27 p
9. Jes Gram Hansen (DEN) Trifork Racing Team – 26 p
10. Damien Iehl (FRA) French Match Racing Team – 25 p