8 augusti, 2008

”Drömmen om Vasa” – seriealbum om historisk katastrof

På söndag 10 augusti släpps ett nytt seriealbum – ”Drömmen om Vasa” – på dagen 380 år efter det att skeppet förliste på Stockholms ström. Genom seriens huvudpersoner Nils och Hanna och hunden Fläcken får läsarna möta Vasa, amiral Klas Flemming, kapten Söfring Hansson och besättningen som var med ombord på jungfrufärden 1628. Serien är författad av Maria Bergström och tecknad av Gustaf Lord.

Det är Kultupoolen som producerat den nya serien i samarbete med Vasamuseet. Initiativet kom från författaren Maria Bergström som tidigare givit ut flera seriealbum om historiska personer, bland annat om Fet-Mats i Falu koppargruva, Selma Lagerlöf och Linné. Hon understryker att det inte rör sig om en faktabok om Vasa även om stor omsorg lagts vid historisk autencitet. Meningen är att man ska bli intresserad av historia.

– Jag fullkomligt älskade de tecknade serierna i ”Illustrerade klassiker” när jag var liten. De väckte mitt historieintresse. Det var folkbildning i lättsmält tappning och mina seriealbum ska fungera just så, som aptitretare. Syftet är att väcka intresse och stimulera till vidare läsning, säger författaren Maria Bergström.

Varför hon ville göra en serie om Vasa förklarar hon med att katastrofer alltid fascinerar. Att Vasa sjönk just på sin jungfrutur ger berättelsen en extra krydda, menar hon.

– Det var ju ett enormt fiasko! Att sen skeppet blivit bärgat och att man kan gå och titta på det i verkligheten gör det magiskt, säger Maria Bergström.

Tecknaren Gustaf Lord var under våren avgångselev vid Högskolan Gävles serie- och bildberättarprogram. ”Drömmen om Vasa” är hans första större projekt. Han tycker att det har varit intressant att sätta sig in i historien, men inte helt enkelt att fånga skeppet ur olika vinklar, med rätt proportioner.

– Det är väldigt mycket detaljer på Vasa. Men det hjälpte att besöka museet och få se henne på riktigt, se hur enormt höga masterna är, säger Gustaf Lord som det senaste halvåret arbetat dag och natt med att teckna.

Serien ”Drömmen om Vasa” kommer ut i en svensk och en engelsk upplaga och säljs i Vasamuseets butik från och med söndag 10 augusti – 380 år senare.

Vasamuseet är en del av Statens maritima museer, tillsammans med Marinmuseum och Sjöhistoriska museet.

Länk: www.vasamuseet.se

Bilden:
Omslagsbild “Drömmen om Vasa”. Huvudpersonerna Nils och Hanna samt hunden Fläcken. Tecknare: Gustaf Lord

Kommentarer

Chen Wikang 16:54:07 2008-08-15

Bestälde precis albumet på bokus.se, det blir en spännande väntan tills det dimper ner i brevlådan