9 augusti, 2008

Data Communication Europamästare

Det blev Ralf Aspholm med besättning som den 9 augusti tog hem EM-titeln med Data Communication i ORCI European Championship i Marstrand. De har legat i ledning hela veckan med sex vunna seglingar av nio.

Den sista seglingen, som var en 24-timmarsseglig, avverkade Data Communication på 16.00.52 och med en korrigerad tid på 11.02.44, vilket gav en förstaplats, såväl på långdistansseglingen som totalt. Tvåa i EM blev Team Bergen med Sverre N Valeur som skeppare och på tredje plats kom Christian Plump med Beluga Sailing Team.

– Det blev inte så mycket kryss på långdistansseglingen. Vid femtiden på morgonen minskade vinden rejält. Det påverkade inte så mycket för de större och snabbare båtarna utan var mer till problem för de små. Eftersom vinden var starkare i början än beräknat kom alla båtarna in inom 23 timmar. Banan var klar i går morse och då var vindförhållanden något annorlunda, förklarar seglingsledaren Bert Isaksson.

Tävlingsledaren Kerstin Holmberg och projektledaren Pär Nordstrand har fått ta emot mycket beröm för arrangemanget kring årets Europamästerskap.

– Det är en av de bäst organiserade seglingarna jag har seglat och definitivt en av de bästa som GKSS har arrangerat, säger Lena Having, skeppare på Spiff, som kom på 15 plats. Hon får medhåll i sin bedömning av några medlemmar i sin besättning när de var på väg att titta till sin båt kvällen före de sista banseglingarna.

Text och Foto: Alf Tornberg