25 september, 2008

Succé för båtbottentvätten på Lidingö

I somras tog Stiftelsen Håll Sverige Rent tillsammans med Lidingö Stad initiativet till att erbjuda fritidsbåtägare en möjlighet att tvätta sina båtar på ett miljöanpassat sätt. Sedan starten i juli har över 300 fritidsbåtägare använt båttbottenvätten i Käppalahamnen på Lidingö. Ett rent skrov är viktigt för att minska bränsleförbrukningen samtidigt som det är en vinst både för plånboken och miljön.

De flesta båtar behöver skydd för att minska påväxt av havstulpaner, alger och musslor och målas i stor utsträckning med båtbottenfärger. Dessa innehåller oftast gifter som är skadliga för den marina miljön. Med båtbottentvätten i Käppalahamnen vill Håll Sverige Rent och Lidingö Stad visa att det finns bättre alternativ till de giftiga färgerna.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet och ser att det finns ett stort intresse bland fritidsbåtägare för detta miljövänliga alternativ, säger Elin Svensson, projektledare på Håll Sverige Rent. Vi har redan nu sett att över 65 % av de som nyttjat tvätten inte har målat båten alls denna säsong och många använder tvätten inte enbart för att det är ett miljövänligt alternativ utan också för att det är mycket bekvämare än att måla.
Pressrelease från Håll Sverige Rent:

Båttvätten i Käppalahamnen öppnade den 15 juli och intresset har bara ökat. Över 300 båtägare har hittills tvättat sina båtar. Att tvätta båten i en båtbottentvätt är inte enbart bra för miljön utan har också många andra fördelar. Båtägaren spar både tid och pengar genom att slippa köpa dyr färg och ägna tid åt att skrapa och måla båten. Det är dessutom bättre för hälsan genom att man slipper andas in damm från slip och färgrester. Många båtägare har nöjt bekräftat efter en användning av tvätten en ökad effekt och minskad bränsleförbrukning.

– Vi har blivit glatt överraskade över det stora intresset från båtägare. Det råder en allmän positiv attityd i Käppalahamnen bland båtägare och många pratar om hur fantastiskt det är att kunna tvätta båtbotten istället för att måla, säger Anne Gilbert på Kultur och fritidsförvaltningen på Lidingö Stad. Viljan till att förändra ett gammalt invant beteende finns definitivt bland båtägare.
En båttvätt fungerar ungefär som en biltvätt fast utan kemikalier där båtbotten borstas ren från havstulpaner och alger utan att skada skrovet. Resterna samlas upp från botten och tas om hand på ett miljömässigt korrekt sätt. Håll Sverige Rent har också under sommaren erbjudit en tjänst där man skickat ut meddelande med havstulpanvarningar per sms eller e-post. En populär tjänst som över 200 båtägare anmält sig till
Under hösten kommer Håll Sverige Rent genomföra en attitydundersökning bland fritidsbåtägare i Sverige, Finland och Danmark. Undersökningen fokuserar på frågeställningen hur de nordiska båtägarna ser på miljö i relation till båtlivet.

www.giftfrimiljo.nu finns en förteckning över båtbottentvättar på ostkusten.