9 oktober, 2008

TV4 sänder Volvo Ocean Race i

TV4 sänder den världsomspännande seglingstävlingen Volvo Ocean Race. I Nyhetsmorgon och i ett nytt seglingsmagasin i TV4 och i TV4 Sport med start i höst och nio månader framöver kan tv-tittarna följa en av världens tuffaste och farligaste tävlingar. Av de sju båtarna som tävlar i år är två svenskägda och en av dem har skandinavisk besättning, med svenske Anders Lewander som skeppare. Båtarna bevakas dygnet runt och tittarna erbjuds därmed unika och exotiska bilder från världens alla hav.

Varje båt i Volvo Ocean Race är utrustad med åtta kameror och ombord finns en filmare som gör intervjuer med den tio man starka besättningen. Tävlingen kräver inte bara den bästa seglingskunskapen och fysiska uthålligheten av besättningen – en enorm vinnarinstinkt är också ett måste för att klara av de tuffa påfrestningarna som kappseglingen innebär. Risken att spolas över bord är alltid närvarande medan möjligheterna till god hygien, mat och sömn är begränsade. Den längsta sträckan är den mellan Kapstaden och Rio de Janeiro, en segling som beräknas ta 35 dagar.

Nyhetsmorgon gör en unik resa och följer racet på nära håll från början till slut. Det finns reportrar på plats vid de olika hamnarna och vid tre tillfällen flyttas studiosändningarna till Alicante, Kapstaden och Rio de Janeiro. Som alltid blir Nyhetsmorgonsändningarna en härlig mix av nyhetsdebatt, musik och kultur, en mix som påverkas av de länder och miljöer programmen sänds från.

I ett veckomagasin som sänds i TV4 och TV4 Sport får tittarna följa det hårda livet ombord. TV4Sportens Andreas Odén tar emot kända seglare, experter och meteorologer som varje vecka ger sin syn på vad som hänt och vilka utmaningar och faror som väntar framöver. Det blir också en tittartävling där förstapriset är att få segla en sträcka på en av båtarna.

Det är tionde gången Volvo Ocean Race hålls – tidigare hette tävlingen Whitbread Around the world – och för första gången ska de asiatiska kusterna anlöpas och Stockholm besöks också för första gången. Starten går från Alicante i Spanien den 4 oktober.

Nyhetsmorgon varje dag

Volvo Ocean Race – veckomagasin i TV4 Sport måndagar 18.30

Volvo Ocean Race – veckomagasin i TV4 måndagar 23.00