16 oktober, 2008

Volvo Penta varslar 90 i Vara om uppsägning

Volvo Penta varslar idag 90 personer om uppsägning vid sin motorfabrik i Vara. Det är ett resultat av att fritidsbåtsmarknaden har minskat kraftigt den senaste tiden. Varslen kommer knappast som någon överraskning. Försäljningen i Nordamerika, som är väldigt viktig för Volvo Penta, nådde sin topp redan 2005. Därefter har försäljningen sjunkit och Brunswick, som är Volvo Pentas största konkurrent på motormarknaden, har redan vidtagit kraftfulla åtgärder.

I Sverige försökte Volvo länge hantera situationen genom att hyra ut personal till andra fabriker inom AB Volvo. På lång sikt var detta inte möjligt utan företaget tvingas alltså varsla om uppsägning.

– Vi varslar 90 personer om uppsägning. Förhandlingar med fackföreningarna startar nu och vår ambition är att ha det klart under första kvartalet 2009, säger Mats Edenborg, informationschef hos Volvo Penta.

– Nedgången i Nordamerika, som främst gäller bensinmotorer, är cirka 50 procent, vilket innebär historiskt låga nivåer. I Europa är nedgången mindre, kanske 25–30 procent.

Flera stora båttillverkare, som är Volvo Penta-kunder, har sett efterfrågan sjunka rejält. Bavaria och SeaLine är bara två exempel på företaget som har tappat ordentligt i försäljning.

Volvo Penta har även tvingats göra justeringar vid sin fabrik i Lexington. Där tillverkas bensinmotorer och drev.

Kommentarer

JB 14:16:09 2008-10-16

det kommer bara bli mer

Kungen 10:51:12 2008-10-17

Lika bra att flytta alltihop till Kina