21 oktober, 2008

Nytt sätt att skänka pengar till Rädda Barnen

Handelsbanken Finans har i samarbete med Rädda Barnen tagit fram ett helt nytt sätt att skänka pengar. Lösningen är ett betalkort där bonusen på en halv procent på alla inköp går till Rädda Barnens katastroffond för akutinsatser vid väpnade konflikter och naturkatastrofer. Kortet har fått namnet en slant varje gång och innebär att kortinnehavaren ger ett bidrag varje gång kortet används utan att det kostar något.

Viljan att skänka pengar till behövande har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Det beror dels på att välgörenhet har blivit mer synligt genom de stora TV-galorna, dels fick tsunamikatastrofen 2004 effekten att en katastrof långt borta kändes nära.

Samtidigt är välgörenhet något svårt för många eftersom det inte är lätt att få pengarna att räcka till. Dessutom är det lite krångligt att skänka pengar även om det idag finns autogiro, TV-galor och vanliga insamlingar.

– Vi tror att biståndsviljan i Sverige är betydligt större än utfallet. Handelsbanken Finans har därför valt att hjälpa Rädda Barnen att ta fram ett sätt där det är enkelt att göra gott och utan att det kostar något, säger Niclas Andersson på Handelsbanken Finans.

Lösningen är ett helt rött MasterCard betalkort där texten en slant varje gång är präglat på framsidan. Varje gång kortet användas går en bonus på en halv procent av inköpsbeloppet till Rädda Barnens katastroffond för akutinsatser vid väpnade konflikter och naturkatastrofer.

– Det här sker automatiskt och det enda kortinnehavaren behöver göra är att använda kortet. Ju mer kortet används, desto mer pengar till katastroffonden. Många små slantar kan bli riktigt mycket pengar i slutänden, säger Niclas Andersson.

Syftet med Rädda Barnens katastroffond är att bygga upp en beredskap för att snabbt kunna bistå barn vid väpnade konflikter och naturkatastrofer. Dessa behov uppstår blixtsnabbt och pengarna måste därför redan finnas tillgängliga så att Rädda Barnen omedelbart ska kunna skydda, stödja och lyssna på barnen. Ju snabbare personal eller insatser är på plats, desto fler liv kan räddas.

– Det fina med en slant varje gång är att katastroffonden fylls på varje gång kortet används. Det här sker varje dag utan att någon speciell katastrof eller konflikt är uppmärksammad i media. En slant varje gång är ett enkelt sätt att göra skillnad i vardagen, säger Niclas Andersson.

För intresserade är det enkelt att ansöka om kortet på www.enslant.se. För att så många som möjligt ska prova kortet tas ingen årsavgift ut under de första tolv månaderna och kortet kan sägas upp när som helst. Efter provtiden är årsavgiften 195 kronor.