25 oktober, 2008

Skador och förnedring vid Kung Neptuns besök

Det var skador och förnedring när Kung Neptun besökte Ericsson 4 vid ekvatorn. Här följer Gustav Morins berättelse. Han är mediaman ombord. Vilket svar vi än kom med var det fel och vi straffades med att dränkas i gammal mat. Igår rann en mix av gröt, chili con carne och några indiska frystorkade rätter från huvudet och ner i kalsongerna på alla ombord, utom på skeppare Anders Lewander och vaktkaptenerna Magnus Olsson och Richard Mason.

De har varit igenom rutinen förr och njöt istället av ögonblicket av förnedring som Kung Neptun har all rätt att utföra på förstagångsbesökare av hans vatten, på de södra breddgraderna.

Mitt ute på havet, i 17 knops fart under en låg men ganska stökig bidevindsbog, föregick alltså detta. Det hela var lika roligt som absurt. Efter att vi alla fått vår dos av äckligheter balanserade vi oss fram på fördäck och duschades rena av de översköljande sjöarna.

Inatt rundade vi ön Fernando vid Brasiliens kust. Dessvärre var vi tvungna att ta en liten omväg för att få ombord en ny sattelitmottagare. Inget vidare att behöva göra för oss som redan förlorat mer än måttligt till våra konkurrenter.

Vi kämpar nu för allt vad tygen heller för att ta igen förlusterna från Doldrums. Dessvärre är det svårare nu eftersom vi inte kommer att gå in i några fler lika ostadiga områden. Men det är inte omöjligt. Fortsätter vi utan att göra misstag och får några fördelar i vädret kan vi komma ikapp.

En stor sak är också att alla i besättningen är hela, vilket är ganska svårt när sjön går hög. Varje rörelse måste tänkas igenom innan den utförs. Tappar man greppet kan man slå sig illa. Marginalerna är små.

Det blev inte minst Mange Olsson påmind om igår när han halkade i pentryt och slog i revbenen. Det var en rejäl smäll som nästan bröt revbenen, och det är imponerande hur han kämpar på och fokuserar på allt annat än sin skada, trots smärtan.

“Att han fortfarande sysslar med yachting på den här nivån är otroligt. Jag har redan ont i ryggen och tycker att det är hårt slit”, säger Richard Mason som är 33 år och gör sitt tredje Volvo Ocean Race.

Mange är 26 år äldre…

Gustav Morin/Ericsson 3