26 november, 2008

Fördel för Ericsson 4

Ericssonbåtarna har fortfarande initiativet i Volvo Ocean Race. Det framkom vid dagens positionsrapporter, som skickades ut kl. 13.00 GMT. Ericsson 4 hade då utökat sitt försprång tack vare en bra placering i förhållande till en mycket kraftig regnskur. Båten försvann ungefär som om en hade lagt sig i “stealth mode” tidigare idag, men dök senare upp och hade då utökat sin ledning med cirka 45 Nm.

Torben Grael/BRA och hans besättning seglar nu myket snabbare än den närmaste konkurrenten. Ledningen över båt nummer två, som är Ericsson 3, är 48 N. Ytterligare 10 NM efter ligge Green Dragon på tredje plats. PUMA har däremot fallit tillbaa en del och ligger fyra, 60 NM efter ledaren.

Men detta är de så kallade “Doldrums” ochdet är svårt att spela poker med förhållandena där. Vädret skiftar mycket snabbt och det kan ändras under dramatiska förhållanden.

Vid gryningen idag låg gruppen med Ericsson 4, Ericsson 3 (Anders Lewander/SWE), PUMA (Ken Read/USA) och Green Dragon (Ian Walker/GBR) väl samlad. Ericsson 4 låg bara några få Nm före Ericsson 3 (Anders Lewander/SWE) och PUMA (Ken Read).

Nu, när Ericsson 4 har dragit iväg i täten, käns det som om Ericsson 3 närmast ligger stilla. Båten gö bara några få knop. Vattentemperaturen är 31 grader och det blåser 1,3 knop – från alla håll.

Ställningen:
Ericsson 4 SWE (Torben Grael/BRA) DTF 821 nm
Ericsson 3 SWE (Anders Lewander/SWE) +48
Green Dragon IRL/CHN (Ian Walker/GBR) +58
PUMA Racing Team USA (Ken Read/USA) +60
Telefónica Blue ESP (Bouwe Bekking/NED) +64
Delta Lloyd IRL (Roberto Bermudez/ESP) +75
Team Russia RUS (Andreas Hanakamp/AUT) +114
Telefónica Black ESP (Fernando Echávarri/ESP) +122

Länk: www.volvooceanrace.org