5 januari, 2009

Ericsson racing team’s skeppare Anders Lewander skadad

SINGAPORE (Jan. 5, 2009) – Ericsson Racing Team’s svenske skeppare Anders Lewander kommer att missa nästa etapp av Volvo Ocean Race. Anders Lewander skadade sitt knä under förra etappen, mellan indiska Kochi och Singapore, och har nyligen opererats i Singapore.

Lewander skadade sig vid ett segelbyte några dagar efter starten av etapp 3. Anders fick ett slag på sidan av knäet vilket har gjort det instabilt och alltså tvingade honom till operation – eller en artroskopi som är ortopedisk titthålskirurgi, som används för att undersöka leder, eller för att kirurgiskt behandla skador i eller omkring leden.

– Anders har skadat menisken i sitt vänstra knä och efter röntgen och samråd med lokala ortopeder beslutade vi för att göra en artroskopi, säger Antonio Zoido som är Ericsson Racing Team’s läkare. Operationen genomfördes på Gleneagles Hospital i Singapore lördag 3 januari.

– Jag är självklart oerhört besviken över att jag missar den fjärde etappen. Vi har ett härligt gäng och seglar med ett bra självförtroende just nu. Det kommer att bli svårt att stå på kajen och se dem segla iväg.

Magnus Olsson, som haft rollen som vaktkapten ombord på Ericsson 3 tar tillfälligt över som skeppare på etappen från Singapore till kinesiska Qingdao som startar 18 januari. Med sin erfarenhet och rutin från fem tidigare Jorden Runt-kappseglingar var Magnus ett naturligt val som ersättare till Anders.

– Ericsson 3 har så här långt gjort en mycket stark insats och det är givetvis tufft för teamet och för Anders själv att han missar nästa etapp. Men vi utgår från att Anders skada läker som den ska och att han är helt återställd och redo för nästa etapp som startar från Qingdao 14 februari, säger Ericsson Racing Teams VD Richard Brisius och fortsätter:

– Volvo Ocean Race är en mycket påfrestande tävling, både för båtarna och för besättningarna. Anders skada är ett bevis på hur lätt och snabbt något kan hända. Men givetvis har vi planer för hur vi ska hantera olika skador och avbräck. I det här fallet är vi lyckliga som har en besättningsman med Magnus Olssons erfarenhet. Hans rutin och kunnande kommer väl till pass nu.

Ytterligare en ändring i besättningen hos Ericsson 3 kommer att ske inför nästa etapp. Men det är en planerad sådan då Eivind Melleby från Norge har andra åtaganden på hemmaplan. Eivind kommer att återvända till Ericsson Racing Team för in-port racet i Qingdao 7 februari och sedan vara med ombord på Ericsson 3 för etapp 5 som startar en vecka senare.

Stockholmaren Klas “Klabbe” Nylöf är en av dem som nu kliver ombord för etapp 4. 41-årige Nylöf är framför allt en mycket erfaren rorsman och var med ombord på svenska EF Language som vann Whitbread 1997-1998 och på Assa Abloy som kom tvåa i Volvo Ocean Race 2001-2002.

– Det ska bli oerhört kul och spännande att bli en del av Ericsson Racing Team och att komma tillbaka till Volvo Ocean Race. Jag är mycket imponerad av Ericsson 3:s fina insats så här långt. Det ska också bli spännande att segla de nya VO70-båtarna som är mycket snabbare och mer krävande än när jag seglade Volvo Ocean Race senast, säger Klas Nylöf

Den andre “nya” besättningsmannen blir Jann Neergaard. Danske Neergaard är sedan tidigare en del av Ericsson Racing Team då han deltog ombord på Ericsson 3 i in-port racet i Alicante i oktober.

Volvo Ocean Race fortsätter närmast med ett in port-race i Singapore 10 januari. Etapp 4 startar 18 januari och båtarna väntas till etappmålet Qingdao cirka 12 dagar senare, runt 30 januari.

VOLVO OCEAN RACE EFTER 3 AV 10 ETAPPER
1. Ericsson 4, 35 points
2. Telefonica Blue, 30.5
3. Puma, 27.5
4. Ericsson 3, 23.5
5. Green Dragon, 20.5
6. Telefonica Black, 19.5
7. Kosatka, 10.5
8. Delta Lloyd, 9