27 januari, 2009

Marina elever utvalda av båtbranschen

I år är det jubileum för Båtmässan i Göteborg. 50 gånger har Svenska Mässan arrangerat båtmässa och det firas med en massa nyheter. Vadsbogymnasiets elever på Marinprogrammet är i högsta grad delaktiga i detta firande. Mässan invigs den 31 januari.

Båttillverkaren Ryds låter elever från tre marina gymnasieutbildningar göra slutmonteringen av en modern styrpulpetbåt. Lösa detaljer som styrning, el och instrument ska monteras. Båten kommer att färdigställas på mässan för att sedan säljas.

Detta är ett unikt tillfälle för eleverna att visa för både branschen och besökarna vilka moment de lär sig på sin utbildning. Vadsbogymnasiets elever samarbetar i det här projektet tillsammans med elever från de marina utbildningarna i Uddevalla och på Orust.

Tävling
Förutom att samarbeta ska även de tre utbildningarna tävla mot varandra i en båtbyggartävling. Tävlingen går ut på att göra olika moment i en båt. Det kan handla om att göra inredningsdetaljer eller att bygga om något i båten. Arbetet kommer att bedömas utifrån tidsåtgång och kvalitet. Tävlingen pågår under hela torsdagen 5 februari.

Visa upp utbildningarna
Initiativet till projekten på båtmässan kommer från Sweboat, båtbranschens organisation. Sweboat vill slå ett slag för de marina utbildningarna som finns i Sverige och visa både bransch och allmänhet den höga kvaliteten som finns på de olika skolorna. Samma uupplägg kommer att genomföras på båtmässan när den intar Stockholm i slutet av februari, då med marina utbildningar från ostkusten.

Text: Jessica Jönsson.

Bilder: Stefan Svensson.

Länk: www.vadsbo.mariestad.se