27 januari, 2009

Många premiärer på Båtmässan i Göteborg

När Båtmässan i Göteborg firar 50 år finns bland andra Carlanders Båtvarv AB från Munkedal med. Företaget är den enda utsällaren som har varit med sedan starten. Yngve Carlander har varit med sedan starten 1959 och är självklart med även i år. Redan 1951 ställde Yngve ut en 7 m träsnipa på den då kombinerade båt & motorcykelmässan “På väg & vatten”.

Snipan sålde han & fick två lättviktare i byte. Den ena sålde han under mässveckan & den andra körde han hem till varvet i Munkedal på.

Carlanders Båtvarv ABvid den vackra Gullmarsfjorden
Grundades 1947. Verksamheten består idag av tillverkning & försäljning av Westfjord.

Länk: www.westfjord.com

Cirka 300 utställare kommer att finnas på plats på årets Båtmässa.

– Det är ungefär lika många som förra året. Och vi räknar med att locka många besökare, säger Bengt Wallin, mässansvarig för Båtmässan.

Även i år finns utställare som Brunswick Marine, Yamaha och Honda med på Båtmässan. Därtill kommer flera utställare som tidigare inte funnits med på mässan. För besökarna innebär det ett stort utbud med många varumärken.

Avdelningen för båttillbehör blir större i år, jämfört med tidigare. Här kommer utställare som Hjertmans, Watski och Nautiska Magasinet att finnas med stora montrar.

Mässans största båt är Najad 505, som kommer till Göteborg lagom till Båtmässan efter att visats upp i Düsseldorf. Båten är 15,3 meter lång, 4,6 meter bred och har en mast som sträcker sig 22,7 meter över vattenytan.

Besökarna på Båtmässan kan räkna med flera efterlängtade världspremiärer. Bland annat kommer Nord West att presentera sin nya 370 Sports Top. Andra världpremiärer är bland andra Westline Boats med Westline 25 Family och norska Skorgenes som kommer med en ny modell av sin flybridge-båt, Skorgenes 395.

På seglarfronten presenterar Vindö sin Regina af Vindö 40 och Bavaria presenterar för första gången sin 3-hytters modell, 35 Cruiser.

– Det är roligt att utställarna fortsätter satsa i Göteborg och att vi har fått hit så många intressanta världspremiärer, säger Bengt Wallin.

I en speciell Jubileumshall uppmärksammas att Båtmässan firar 50 år i Svenska mässans regi. Här kommer besökarna att tas tillbaka i tiden och mötas av lugnet vid gamla fiskebodar och vackra träbåtar.

– Hallen ska bli en samlingsplats där besökaren kan ta en paus i lugn och ro. Här ska de mötas av en rofylld atmosfär och fyllas av en känsla från förr, säger mässans Tommy von Brömsen, som tillsammans med Västkustens träbåtsförening ansvarar för den speciella jubileumsavdelningen.

Länk: www.batmassan.se