6 februari, 2009

Vikingarännet 2009 satsar på medvind

Årets folkfest på Mälarisarna kan bli Vikingarännet. Det är en tradition för många med långfärdsskridsko. Friluftsfrämjandet och Svenska Skridskoförbundet har gett klartecken för att genomföra det åttonde Vikingarännet söndagen 15 februari. Årets lopp mellan Uppsala och Stockholm kommer att köras i medvind för första gången.

Pressrelease:

Skridskosäsongen har varit den bästa på många år och isarna är mycket bra. Väderprognoserna spår kallgrader under perioden fram till loppet vilket kommer att ge en god istillväxt. I år kommer deltagarna även att kunna njuta av medvind då plats för starten kommer att bestämmas beroende på vindriktning.

– Loppet kommer att kunna vändas, det vill säga starta i till exempel Hässelby om vinden skulle friska i från syd. Allt för att i möjligaste mån slippa motvind, säger Vikingarännets generalsekreterare Anders Tysk.

Vikingarännet är 80 km och banan planeras utifrån väderutsikter. Loppet brukar utgå från Skarholmen i Uppsala, via Sigtuna, Kungsängen och med målgång i Hässelby. De kortare varianterna är Vikingaturen 50 km och Vikingarännet Kortis 20 km. Exakt start och mål för varje lopp meddelas samma vecka som start.

Eliten beräknas kunna åka de 8 milen på 2 timmar och 45 minuter. För vanliga motionärer tar sträckan mellan Uppsala och Stockholm ytterligare några timmar. Vikingarännet är framförallt ett motionslopp för alla långfärdsskridskoentusiaster som har cirka 7 timmar på sig att ta sig de 8 milen.

– Vi tror att alla människor som har provat på de fantastiska isar som legat sedan jul gör sig redo för årets utmaning och tar chansen att ha kul på långfärdsskridskor söndagen den 15 februari, säger Anders Tysk. Våra 300 ideella funktionärer arbetar nu hårt för att ge de bästa förutsättningarna för både elit och motionärer.

Anmälan och information om start och målgång finns på www.vikingarannet.com. Där kan du anmäla dig och betala fram till och med måndag den 9 februari. Startplatser säljs även på Stockholms Central i SJ-biljetthall lördag den 14 februari kl. 11-14 samt vid starten.

Länk: www.vikingarannet.com