5 mars, 2009

Tusenlappar att spara på rätt båtförsäkring

Årets båtmässa i Stockholm – Allt för Sjön – pågår hela veckan ut. Båtbranschens fallande priser har öppnat en köparens marknad. Rätt båt kan vara en god och värdebeständig investering. Behovet av en bra båtförsäkring är centralt i båtägandet, som annars kan bli en dyr historia. Genom att jämföra både priser och villkor bland båtförsäkringarna kan båtägare spara tusenlappar även i löpande kostnader.

En prisjämförelse som företaget Insplanet har genomfört visar att det finns tusenlappar att spara på att välja rätt försäkringsbolag för sin båt.

PRISEXEMPEL BÅTFÖRSÄKRING
Linjett 32, segelbåt, försäkringsvärde 500 000 kr, årsmodell 1985, hemmahamn Stockholm

Alandia 2 876 kr
Atlantica 3 137 kr
Svenska Sjö 3 148 kr
Länsförsäkringar 3 218 kr
Auro 4 091 kr
If… 4 329 kr
Trygg Hansa 4 349 kr
Salus Ansvar 5 054 kr

För fler prisexempel, använd den kostnadsfria jämförelsetjänsten på www.insplanet.com

– Som med alla försäkringar borde det vara självklart för alla båtägare att jämföra priser på sin båtförsäkring, säger Erik Lif, informationschef på försäkringsförmedlaren Insplanet.

– Samtidigt bör försäkringsvillkoren vara av extra stort intresse för engagerade och kunniga båtägare. Man försäkrar ofta stora värden, och hjälpbehovet vid en skada kan bli avsevärt, fortsätter Erik Lif.

Här är de viktigaste punkterna att tänka på för den som letar efter en bra båtförsäkring:

Jämför priser. Liksom på bilförsäkringar har olika bolag olika inriktning på marknaden, och olika skadestatistik, vilket kan ge betydande prisskillnader.

Grundmomenten som bör ingå i varje båtförsäkring är ansvar, rättsskydd, sjöskada, stöld, brand samt skydd för uppläggnings- och transportskador.

Tilläggen i försäkringen är ofta många och kan skilja sig åt avsevärt. Leta efter en försäkring du kan skräddarsy för just dina behov.

Hög servicegrad märks direkt om det händer något. Ett båtförsäkringsbolag bör ha goda varvskontakter och gärna samarbete med ett sjöräddningssällskap.

Märkesförsäkring för just ditt båtmärke kan ge bättre priser och hög expertkunskap.

Du kan ofta få rabatt för larm, spårutrustning och andra former av fysiska stöldskydd.

Insplanet är Sveriges ledande försäkringsförmedlare mot privatmarknaden inom konsument- och motorförsäkring (sak). År 2008 förmedlade Insplanet 74 000 försäkringar med en premievolym på 243 MSEK. Insplanets affärsidé är att hitta, jämföra och erbjuda rätt försäkring till rätt pris utifrån våra kunders unika behov och önskemål. Fler än 1 000 personer om dagen får hjälp att se över sina försäkringar. Insplanets aktie är noterad på First North. HQ Bank är Insplanets certified adviser.

Länk. www.insplanet.com