10 mars, 2009

Hurtigruten öppnar Grönlandssäsongen 21 maj

Hurtigrutens Grönlandskryssningar går med årets första resa, från Reykjavik till den grönländska västkusten den 21 maj, in på sin tredje säsong av miljöanpassade och naturnära upptäcktsfärder till samhällen, fjordar och glaciärer på världens största ö. Under sommaren 2009 genomför det specialbyggda fartyget 12 åttadagars- och två femtondagarskryssningar på Grönlands västkust.

Den inledande kryssningen från Reykjavik heter Upptäcktsresor i vikingarnas spår och börjar med ett besök i Grundarfjördur på isländska Vestfirdir innan “M/S Fram” seglar vidare till Grönlands sydspets där Igaliku, Qaqortoq och Quassiarsuk står på programmet. Den senare orten är känd som den första fasta vikingabosättningen på Grönland. År 985 slog sig Erik den Röde ner i denna frodiga bygd med familj och följeslagare.

Från Quassiarsuk stävar “M/S Fram” vidare till Narsaq, staden vid den gröna slätten, till huvudstaden Nuuk, till Sisimut, den jättelika Eqip Sermiaglaciären och sedan vidare till Ilulissat, Itilleq och Kangerlussuaq, längst inne i den vackra och 170 km långa Söndre Strömfjord. Resan avslutas med flyg till Köpenhamn.

De 12 åttadagarskryssningarna utgår från Kangerlussuaq. Under resan besöker “Fram” öns näst största stad, Sisimut, den arktiska forskningsstaden Qeqertarsuaq, Uummannaq, Ukkusissat och tillbringar en dag vid den enorma Eqip Sermiaglaciären. Därefter besöks Ilulissat och det spektakulära bergs-, fjord- och isområdet vid Itilleq. Resan avslutas i Kangerlussuaq varifrån flyget går tillbaka till Köpenhamn.

Förutom de platser som besöks under den kortare kryssningen går 15-dagarsresan långt norrut längs västkusten, till Dundas med sin stora amerikanska flygbas, Siorapaluk med stora fågelberg och sedan vidare till fångstplatsen Qaanaq/Thule. Om isförhållandena tillåter går resan så långt norrut som till Grönlands nordkust. På återvägen till Kangerlussuaq besöks bl.a. Uppernavik och Itilleq vid den oändligt långa Evighetsfjorden.

“M/S Fram” är specialbyggd för att ge kryssningsresenärerna till Grönland en unik reseupplevelse. Tack vare sin smidiga storlek, hon är 114 m lång, 20 meter bred och har ett tonnage på 12 700 bruttoregisterton, kan “Fram” gå in i de flesta fjordar och till nästan alla städer och samhällen längs Grönlandskusten. Fartyget tar maximalt 300 passagerare på sina kryssningar.

“M/S Fram” besöker Stockholm den 1 och 2 maj i år i samband med en specialkryssning på Östersjön.

Länk: www.hurtigruten.com