12 mars, 2009

Äventyr för hela familjen på Vildmarksmässan

Årets Vildmarksmässa i helgen lovar äventyr för hela familjen. Den inbitne friluftsfantasten kan utmana proffsen på klätterväggen eller slänga sig ut i ett stolphopp, eller sväva i en jättegunga högt ovanför mässgolvet. Den som hellre behåller fötterna på jorden kan prova på att paddla, dyka, lära sig att binda flugor – eller låta sig inspireras i något av mässans 100-tals seminarier. Även de minsta ska få sitt: Skogsmulle kommer på besök och berättar om spännande aktiviteter i skogen.

Undersökning på undersökning visar friluftslivets värde. Samhället förlorar sex miljarder per år på grund av att svenska folket rör på sig för lite! De svenska friluftsorganisationerna kan medverka till att minska den kostnaden. Det lönar sig för samhället om vi kan få ut fler i naturen. Detta högaktuella ämne kommer att diskuteras av politiker från samtliga partier och representanter för svenskt friluftsliv i en debatt på fredagen, mässans öppningsdag.

Vildmarksmässan är en mässa som ligger helt rätt i tiden: Idag inser vi i allt högre utsträckning värdet av att ta hand om oss själva och att skapa en meningsfull fritid för att få en balans i vår stressiga tillvaro. Vi behöver komma ut och hämta kraft i naturen. Intresset för svenskt friluftsliv och Sverige som resmål är dessutom större än någonsin.

– I Sverige har vi naturen runt hörnet och i det rådande affärsklimatet tror vi att allt fler kommer vilja semestra och uppleva Sverige. Målet är att kunna erbjuda besökare inspiration och idéer på vilka äventyr som väntar ute i naturen – bortom pulsen i storstaden. Vildmarksmässan är ett evenemang, såväl för friluftsälskande familjer och nyfikna nybörjare som för de mer våghalsiga äventyrarna, säger Erik Rådström.

Utmaningar på hög höjd
Stockholmsmässans största mässhall är fylld till bredden aktiviteter, resor och äventyr. Du kan utmana svenska äventyraren Fredrik Sträng i isyxehängning (väldigt jobbigt!) eller försöka slå Nya Zeelands klättringsguru Scott Money på klätterväggen.

Trampa vatten eller ro på torra land
Föredrar du vattenaktiviteter kan du bege dig till Diving Village, årets största dykmässa, där du tillsammans med PADI-certifierade instruktörer kan göra ditt första ”prova-på-dyk”. En världsnyhet kommer att presenteras i Diving Village under ett av de många spännande seminarierna som arrangeras på dykscenen.

En aktivitet som rönte stor uppmärksamhet på förra årets mässa är svenska mästerskapet i paddling på paddelmaskin. Aktiviteten erbjuds mässbesökare men det kommer även att ske ett kanotmaraton med den svenska paddeleliten. Fyra maskiner kopplas samman och deltagarnas framfart på den virtuella tävlingsbanan visas sedan på en storbilds-tv.

Den paddlingsintresserade kommer inte att bli besviken på mässutbudet av aktiviteter, uppvisningar, föreläsningar, resmålstips och, inte minst, produkter. I en testbassäng kommer det att finnas möjlighet prova på flera olika slags kajaker och på kanotscenen avlöser de inspirerande föredragshållarna varandra.

Cykeluppvisningar i världsklass
Gotland Bike Battle bjuder på ett smakprov av den nya fartfyllda tävlingsmodellen som är öppen för alla, såväl motionärer som tävlande elit, samt barn och ungdomar. Kom och testa den utmanande mountainbikebanan i montern eller kolla in halsbrytande cykelstunts som framförs varje timme av Bike Trial Strömsund.

Färggranna flugor på Svenska Flugfiskemässan
En av de mer färgstarka upplevelserna på mässan erbjuder den kreativa flugbindargatan på Svenska Flugfiskemässan. Årets gata består av 18 bord där svenska och internationella proffs visar upp sina senaste alster, binder spännande mönster och ger tips om den perfekta flugan. Naturligtvis erbjuds det även möjlighet prova att kasta, samt lära av proffsen.

Årets äventyrare
För den som föredrar att låta sig inspireras av andra finns ett 100-tal seminarier, filmvisningar och fotoutställningar att välja på.

På Vildmarkscaféets scen kommer bland andra Ola Skinnarmo, Fredrik Sträng och Barbro ”Babs” Lindman att berätta om sina våghalsiga äventyr när och fjärran. Under lördagen delas ett pris ut till Årets Äventyrare på Vildmarkscaféets scen. Från och med i år delas även stipendiet till Årets Äventyr ut. Stipendiet är instiftat för att göra det möjligt för oss ”vanliga dödliga” att ge oss av på spännande äventyr.

Aktiviteter för de minsta
Mässan erbjuder även en mängd aktiviteter för de minsta besökarna. Ett exempel är den roliga balanslinan, Slackline, som är lika rolig för vuxna och barn.
I Friluftsfrämjandets monter kan du som förälder få tips på hur du får med dig dina barn ut i naturen. Du kan också bekanta dig med friluftsfrämjandets aktivitetsprogram eller låta barnen träffa Skogsmulle. De som är intresserade av biologi kan titta på naturen genom en lupp eller testa sina olika sinnen genom att exempelvis stoppa ner handen i en känselpåse. I ”Äventyrliga familjers” monter erbjuds ansiktsmålning, samt tips och inspiration för roliga resor med barn.

– Årets upplaga av Vildmarksmässan har aktiviteter för en bredare målgrupp än någonsin, säger Erik Rådström. Jag vågar lova att alla besökare kommer att hitta någon aktivitet som de gillar – För att inte tala om alla nya häftiga prylar som förhöjer upplevelsen och som finns till försäljning på mässan.

Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan äger rum på Stockholmsmässan den 13-15 mars.

Länk: www.vildmarksmassan.se