20 mars, 2009

Salt & Sill bygger världens snabbaste flytande bastu

Nu bygger Salt & Sill på Klädesholmen en miniatyr av sitt flytande hotell – världens snabbaste flytande bastu som blir klar för avfärd den 1 juni. Själva huskroppen byggs i två plan som monteras ovanpå en katamaran. Övervåningen kan användas som relaxavdelning, konferenslokal, bröllopssvit och mässutrymme. Kostnaden beräknas till totalt 3 miljoner kronor.

– Det fantastiska intresset för hotellet och bokningsläget framöver gör att vi vågar göra en så stor satsning. 70 procent av alla som bokar boende på hotellet frågar om vi har bastu. Ska vi då ha någon känns det självklart att den också ska vara flytande, se likadan ut som hotellet och dessutom bli världens snabbaste, säger Susanna Hermansson, vd för Salt & Sill.

Det flytande hotellet öppnade för allmänheten den 20 oktober 2008 och har lockat besökare från hela världen. Med den flytande bastun stärker man sin position som konferensanläggning, mötesplats och festarrangör.

– Bastun gör att vi kan leverera en fantastisk upplevelse med övernattning i en alldeles egen vik, oavsett om gästerna ska konferera, relaxa och bada bubbelpool eller fira sin bröllopsdag. Dessutom kommer bastun att kunna användas som en flyttbar mässlokal på havet. För oss blir bastun ett perfekt sätt att marknadsföra hotellet i sommar, säger Susanna Hermansson.

Den 12 x 6,5 meter stora huskroppen byggs av lättviktigt glasfiber som monteras på en katamaranplattform. Det 35-åriga familjeföretaget Johnson Marine Design AB från Styrsö har fått uppdraget att bygga den flytande bastun.

– Det här blir vårt största och mest spännande projekt – och då har vi ändå byggt över 1 300 olika slags båtar. Bastun kommer att bli otroligt viktig för företagets fortsatta framgång. Nu jobbar vi nästan dygnet runt för att bli klara med vårt jobb så att inredningsfirman kan ta över, säger Anders Johnson, designer och projektledare på Johnson Marine Design AB.

Den flytande bastun kommer att drivas av två dieselmotorer från Volvo Penta med vardera 160 hästkrafter, som kommer att installeras i slutskedet av bygget. Bastun förväntas komma upp i en fart på över 15 knop, om det finns ett behov av att snabbt förflytta den.

– Det gör att vi inte bara får en fantastisk relax- och konferenslokal utan faktiskt, och så vitt vi vet, världens snabbaste flytande bastu, säger Susanna Hermansson.

Länk och foto: www.saltosill.se