21 mars, 2009

Marex 370 Aft Cabin vald till Årets Båt i Oslo

MAREX 370 Aft Cabin valdes till den totala vinnaren på årets båtmässa i Oslo, som avslutas söndag 22 mars. Den norska båten vann både i kategorin ”The Favorite Boat for Men” och ”The Favorite Boat for Women”. Marex nya modell har tydligen blivit mycket lyckad. Besökarna vid Oslos båtmässa röstade via sms på sin favorit och Marex 370 Aft Cabin vann överlägset. Innan dess hade tolv båtjournalister i en jury valt ut 14 båtar som besökarna fick rösta på.

Norska Marex 370 Aft Cabin Cruiser (ACC) är den första akterkabinbåten som lanseras i Europa på många år. Den svenska premiären skedde på Scandinavian Boat Show i Stockholm i november och utsågs därefter till European Powerboat of the year i klassen för båtar upp till 40 fot.

Utnämningen blev officiell på båtmässan i tyska Düsseldorf i januari. Det är båtjournalister från hela Europa som tillsammans utser vinnare i olika kategorier.

Marex har utvecklat en båt som passar särskilt bra som semesterbåt för familjer. Grundtanken har varit en båt som det är enkelt att röra sig i och som har två större separata kabiner och en liten mittkabin. Den ska drivas av en motor med rak axel och ha en marschfart på cirka 25 knop.

– Det är en trend i hela världen att försöka minska förbrukningen av bränsle och diesel kommer knappast att sjunka i pris framöver. Väldigt många vet också att två maskiner har ett betydligt större utstläpp av CO2 än en singelmonterad maskin, säger Thomas Ekholt Aalrud på Marex.

I 370 Aft Cabin Cruiser har Marex använt ett Seatorque axelsystem, som annars bara används på betydligt större båtar. Enkelt uttryckt ligger axeln i ett rör som skyddar axeln hela vägen fram till propellern. Detta reducerar turbulens och bränsleförbrukningen uppges minska med cirka 8 %.

Marex har producerat glasfiberbåtar sedan 1973 och byggde sin första akterkabinbåt 1975.

Länk: www.marex.no

Tekniska specifikationer:
Längd: 11.30 m
Bredd: 3.50 m
Djup: 0.95 m
Vikt: 7 000 kg
Dieseltank: 650 l
Vattentank: 300 l
Batterier: 5 x 100 Ah
Toppfart: 28 – 30 knop
Sittplatser: 10
Moto: Volvo Pent D6-435
Design: Espen Aalrud/Marex, Seaway/JJ Design och E. Thorup