24 mars, 2009

Svenskdesignad RIB fick internationellt designpris

Mannerfelt Design Teams rib-båt Pzero 1400, ritad för italienska Pirelli, vann Red Dot: Best-of-the best i kategorin Transport. Det är första gången i tävlingens historia som en fritidsbåt får utmärkelsen Best-of the-best. Det är också första gången ett svenskt designföretag vinner Best-of-the-best i kategorin Transport.

Pressrelease:

Red Dot är designvärldens Nobelpris. I år deltog 3231 bidrag från 49 länder. 683 (21 %) produkter belönades med Red Dot för hög designkvalitet. Av dessa fick 49 bidrag (1,5 %) utmärkelsen Best-of-the-best för excellent design. Tidigare Best-of-the-best-vinnare i transportkategorin är BMW 3-serien Cabriolet (2008), Lamborghini Murcielago Roadster (2004) och Maserati Quattroporte (2004).

Båten är ritad på uppdrag av Pirelli som 2006 bestämde sig för att ta upp tillverkningen av högklassiga gummibåtar igen. Målet var att rita en spektakulär och innovativ rib-båt byggd med högsta kvalitet i material, design och finish. Ribben är 46 fot, toppar 85 knop och har hittills byggts i sex exemplar. Den tillverkas och säljs av Tecnorib srl i Italien.

– Den har uppfyllt allt vi önskade oss, säger Gianni de Bonis, VD på Tecnorib. “Det är den mest fantastiska båt jag någonsin kört, mycket snabb och säker med en underbar design som drar blickarna till sig var den än kommer.”

Mannerfelt Design Team har designat båtar i över 30 år. De är internationellt erkända för sina snabba och innovativa båtar som vunnit över 14 världsmästerskap. 33-årige Ted Mannerfelt, som ritat Pzero 1400, blev själv världsmästare 1995 i en båt som hans far designat. Han har också arbetat fyra år på Jaguars avdelning för Advanced Design.

Länkar:

www.ocke.se

www.mannerfeltdesignteam.com

www.red-dot.org