24 mars, 2009

Ericsson Racing Team i dubbel ledning

Efter drygt 38 dygn till havs är det dubbelt Ericsson i topp när båtarna i Volvo Ocean Race nu närmare sig målet för etapp fem; Rio de Janeiro. Nordiska Ericsson 3:s ledning på tisdagskvällen, svensk tid, var cirka 60 sjömil före Ericsson 4. Då återstod cirka 400 sjömil vilket, med rådande vindar, betyder målgång på torsdag morgon svensk tid.

Det ser bra ut för den nordiska Ericsson-båten, men det är långt ifrån avgjort. Just nu är det mycket lättar vindar som härskar utanför den Sydamerikanska ostkusten och dessa kan spela seglarna spratt. Risken att fastna i stiltjebälten och bli omseglad är överhängande.

För en vecka sedan passerade Ericsson 3 Kap Horn som första båt. Och sedan dess har skepparen Magnus Olsson och hans besättning främst kämpat i de lätta vindarna, nervöst letande efter vind och fart.

– Senaste natten hade vi några riktigt nervösa timmar då vi inte hade någon vind alls, samtidigt fick vi rapporter om att Ericsson 4 gjorde 13 knop bakom oss, säger Gustav Morin ombord på Ericsson 3 och fortsätter:

– Det blev alldeles tyst ombord och alla började speja efter vind för att få lite fart i båten. Vi lyckades få lite vind och har sedan dess hållit undan. Men en ledning kan snabbt försvinna om vi mer eller mindre ligger still medan de andra har bra fart.

Det har verkligen inte gått undan det senaste dygnet. När det går som fortast kan VO70-båtarna avverka mer än 500 sjömil på ett dygn. Under dygnet som gick seglade Ericsson 3 cirka 180 sjömil.

Under stoppet i Rio väntar först några dagars välförtjänt ledighet för besättningarna innan det är dags för förberedelser inför in port-racet 4 april. Sedan går starten av etapp 6 mot Boston på påskafton 11 april.

Bilderna:
Gustav Morin letar fotovinklar. Foto: Ericsson 3.

Fördäcksgast Anders Dahlsjö. Foto: Gustav Morin /ERT.