30 mars, 2009

Alla båtarna i Volvo Ocean Race framme i Rio

Nu har även Green Dragon och Telefonica Blue tagit sig i mål i Rio de Janeiro. Därmed är samtliga fem båtar i maratonseglingen från Kina till Brasilien framme vid etappmålet. Efter Ericssonbåtarnas överlägsna dubbelseger var det en ganska avslappnad besättning på Telefonica Blue som kom sist fram till etappmålet.

Telefonica Blue angjorde Rio kl. 03:55 GMT tidigt på söndagsmorgonen (00:55 lokal tid). Vädret var regnigt när båten skar mållinjen vid Marina da Gloria i Rio de Janeiro och därmed säkrade femteplatsen och viktiga poäng i det femte benet av Volvo Ocean Race.

Telefónica Blue seglade tid blev totalt 42 dagar, 22 timmar och 55 minuter. Något längre än de 40 dygn som arrangörerna hade gissat i förväg, alltså.

Men det var inte så här som den holländske skepparen och veteranen Bouwe Bekking och hans team hade tänkt sig avslutningen till Rio. Efter att ha vunnit två delsträckor befordrades Tom Addis från strategist till navigatör ombord. Telefónica Blue hade också fått större roder inför den här delsträckan och besättningen hade hoppats att kunna ta in på försprånget till Ericsson 4.

Men innan racet startade gick båten på grund på en undervattensklippa utanför den kinesiska staden Qingdao. Skeppare Bekking tog snabbt beslutet att inte starta utan återgå till den olympiska hamnen med Telefónica Blue där båten lyftes och skadorna inspekterades.

Det var dock inga strukturella skador på båten och de återupptog tävlingen efter endast 19 timmar. Därmed var Telefónica Blue åter på banan.

De kämpade hårt för att ta sig tillbaka in i tävlingen, men efter 20 dygn brast förstaget och endast besättningens skicklighet hndrade riggen från att falla ner.

Bekking är fortfarande optimistisk inför resten av tävlingen. Många poäng står fortfarande på spel och de båtar som inte var med på leg fem kommer att finnas med på startlinjen när båtarna lämnar Rio.

Leg Five Finishing Order – Rio de Janeiro
1. Ericsson 3: 8 points
2. Ericsson 4: 7 points
3. PUMA: 6 points
4. Green Dragon: 5 points
5. Telefonica Blue: 4 points

Overall Leaderboard (Provisional)
1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA) 63.5 points (FINISHED)
2. PUMA (Ken Read/USA) 53 points (FINISHED)
3. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED) 50.5 points (FINISHED)
4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE) 43.5 (FINISHED)
5. Green Dragon (Ian Walker/GBR) 39.5 (FINISHED)
6. Telefónica Black 21 (DNS)
7. Delta Lloyd 12 (DNS)
8. Team Russia 10.5 (DNS)