2 april, 2009

Stenungsundseglare vann prestigefylld USA-tävling

För Stenungsunds stolthet Johnie Berntsson var det tredje gången gillt när han och besättningen som första skandinaver någonsin lyckades vinna det prestigefyllda matchracet Congressional Cup i Long Beach i Californien den 28 mars.

– Det känns väldigt bra att vinna mot så här tufft motstånd, berättar Johnie Berntsson, som är en av få amatörseglare som är med och slåss i seglingens absoluta elitskikt.

Johnie och hans besättning vann 11 av 13 seglingar i ett startfält bestående av bl a dubble OS-guld-medaljören Ben Ainslie, världsrankingledaren Sebastian Col och Americas Cup-skepparen Francesco Bruni. Tuffaste motståndet under inledande seglingarna bjöd dock fransmannen Mathieu Richard.

Finalen gick mot italienaren Francseco Bruni, som länge ledde den första delfinalen. Johnie Bernstson lyckades dock till slut vinna med minsta möjliga marginal och den goda formen höll i sig till den avslutande seglingen som man vann med bred marginal. Utöver prispengarna fick Johnie även motta den åtråvärda röda kavajen, ”the Crimson Blazer”, som tillfallit segraren varje år under de 45 år Congressional Cup har genomförts – denna trofé kommer att finnas att beskåda på Stenungsbaden Yacht Club.

För Johnie Berntsson med Stenungsbaden Yacht Club som en av sina huvudsponsorer, var det här en välkommen seger, efter att ha kommit tvåa i samma tävling två år i rad. Den segrande besättningen bestod av Daniel Wallberg, Johan Barne, Niklas Carlzon, Björn Lundgren och Johan Bäckman.

Johnie, som förra året vann klassiska King Edward VII Gold Cup på Bermuda, har övertygat starkt i den internationella matchracingen på senare tid. Den fortsatta säsongen för teamet handlar mycket om kvalificeringen inför sommarens stora begivenhet på hemmaplan – Match Cup Sweden i Marstrand i månadsskiftet juni-juli, där världseliten samlas för att göra upp. Närmast på programmet står uppvisningsseglingen Spring Regatta 09 under Valborgshelgen hemma på Stenungsbaden Yacht Club.

Länk: www.bsteam.se

Kommentarer

Pelle 17:00:59 2009-04-02

Grattis Johnny!